Assalamualaikum. Projek pagi tadi....untuk menghabiskan baki cream cheese filling yang Mas buat Cheese Tart untuk dibawa ke rumah Izahdaut sabtu lepas, lagi pun hari tu merasa sebiji dua jerk..macam tak puas lak makan..he3..jadi hari ni merajinnkan diri buat lagi Cheese Tart yang sangat sedapp ni...lagi pun seronok pulak mendeko cheese tart ni....Ain ngan Daniel pun senyum lebar jerk balik dari sekolah tengok ada cheese tart dalam peti ais...klu sejukkk.....lagi sedapp tau....resepi cheese tart ni Mas suka guna resepi Azita Kitchen - Kak Ita...memang terbaik...walaupun dah banyak kali Mas n3kan resepi Cheese Tart ni, meh layan lagi resepinya...senang nak tengok kan......
Cheese Tart
Resepi : Azita Kitchen - Kak Ita
Sumber : MasDuniaku dan Masam Manis - Kak Ita
Tart Crust / Shell .
Bahan :
- 170 gm marjerin
- 50 gm gula aising
- 1 biji telur Gred C
- 290 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuatnya :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan :
- 250gm cream cheese
- 50gm gula kastor / gula halus
- 1 biji telur Saiz B
- ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon - Mas letak esen vanila
Cara membuatnya :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
Cara ( rujuk gambar klik ( DISINI ):
- Tart crust yang sedia untuk dibakar.
- Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
- Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
- Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
- Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
- Mas menggunakan strawberi filling untuk lorekkan atas cream cheese tu, jadi Mas picitkan jer strawberi filling yang telah dimasukkan dalam pipe bag tu atas cream cheese. Sila abaikan no 7 dan no 8 jika menggunakan strawberi filling.
- Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
- Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
- Bakar selama 5 minit. Siap!!!
Tips untuk dapatkan cistat yg gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita) :
- Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
- Keluarkan cream cheese 30 ~ 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
- Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.
Comelnya cistat ni... :)
ReplyDeleteuwaaaaaa~~~~~~~~~~ nakkk!!!!!!! kalau dpt ni, diet ke laut pun tun x kisah.. hehe
ReplyDeleteMakin lama makin cantik le tart ngko ni mas. jeles akak ni.
ReplyDeleteNurul...
ReplyDeletemacehhhh...he3
tun_telani ,
ReplyDeletetun..puasa kan..
sabo yerk....
Kak Sam,
ReplyDeletejngn la jeles2 kak sam..
cer try buat gak..
salam mas cute le comel aje ank akk dah npk ni..dia kata lhhh ni lah yg adik ckp tu.....hemmmmm akk x ada acuan utk shell ..kalau tempah boleh hehheh
ReplyDeleteSheila Shafeareen ,
ReplyDeletekak sheila...shell tu ada jual kat kedai bakery kak..
he3...alhamdudillah...selalu buat...
kira makin ok kan..
memang makin cantik shell dia tu.. munga pun makin berseni... oder boleh
ReplyDeleteMas : aduuss..masih terasa mas ooii..
ReplyDeleteeh acuan dia takyah gliss ke mas?
kak Nazrah,
ReplyDeletehe3...maceh kak...
Anna Qawina,
ReplyDeleteanna, acuan tu kau tak yah gliss...
senang jerk membuatnya..he3
Mas ,cantik la tat tu.Rasanya mesti sedap.Ni namanya cantik dan manis.
ReplyDeleteAssalam mas, kalau dah berulang kali buat dah tentulah sedap kan mas..akak ni bilalah nak buat ni..rakyat jelata kat rumah ni tak berapa dengan cheese ler..
ReplyDeletePuan Ros @ Sinaranmenu.blogspot,
ReplyDeletehmm..memang sedap kak ros cistart ni..
tu yg suka buat..he3
kak ayu..
ReplyDeleteklu teringin. buat sikit jerk kak..he3
mas!!..klu dpt ceeeedap nih....nakkkkk!!!!uwaaaa....zila66
ReplyDeletecantiknye kak mas...patut kak izah daut puji melambung hehehe
ReplyDeletemas.. aku baru pas kunyah mas... kalau anak2 aku diorang gigit yg tengah tu dulu. jilat2 gitu. nyampah tull, yng crust tu, kalau tak nak diorg bagi kat aku. last nyer aku makan sengsorang je. malas nak bagi diorg makan. hahahaha... insyaAllah nak buat jugak ni
ReplyDeletekak zilla,
ReplyDeletehe3..akak.....ambik sebiji..
sitiezahim ,
ReplyDeletemaceh...
izahdaut tu dah mabuk cistart..he3
izahdaut ,
ReplyDeletehe3..baik ayat kau tu..
bebudak memang suka cheese tu..
sabo jerk kan..
selamat mencuba yerk makcik..
as-salam
ReplyDeletecantiknye cheese tart tu...comel2.. mesti sedap ni..
Memang canteklah...sesuai ngan Rahel..hehe..
ReplyDeletejeles! sekian...
ReplyDeletehukhuk uwaaaa!
ady ,
ReplyDeletemaceh..alhamdudilah..sedapp cheese tart tu..
rahel ,
ReplyDeletehe3....betul3...
eliyaezlinalias ,
ReplyDeleteakak..tak mo jeles2...
nak seketoiii...
wahhh..ada tart ghupernyer...cantik plak tu dia melorekkk.. :)
ReplyDeleteRabiatun Adawyah,
ReplyDeletehe3..maceh kak..
alhamdudillah..menjadi..
kak mas...ukir2 bunga tu dah comel mcm yg kak ita buat dah...nani dh lama nk cari acuan tart kecik2 tu. tp tak sempat nk gi bakery lagi...bestnye...
ReplyDeletemas dari sehari ke sehari nak buat tart ni.. tak buat2 gak.. hihi bahan semua dah beli. tgk dari gambar izah tinggi mas ni .. dari gambar profile comel je nampak
ReplyDeleteAssalamualaikum mas...
ReplyDeletewah comeynya cheese tart tu mas... akak n anak2 mmg suka makan.. tp x perna cuba buat lagi... teringin plak nak buat... adeeh.... tergoda ler tgk cheese tart yg mas buat tu...
Kak mas,cantik tart akak,sy pon mmg duk berkira nak wat gak,shell mmg dah siap wat,da lam balang tuh,cream cis pon da,eh nak tya akak lah kan,kalo 2 3 ari cis tuh mendap turun x?
ReplyDeleteMas, makin lama, makin cantik cheese tart yg Mas buat.. Akak ingat nk wat crust dia tu tadi.. Tetiba malas lak.. Dah masuk dah balik butter dlm peti...hehehe... Tiup sikit angin rajin Mas...
ReplyDeletecantik mas cistat tu! suka mkn suka nak buat tapi x suka bila pk kan acuan yg ada bbrp ketui jer...bercinta nak tunggu siap shellnya...tunggu balik mesia lah beli acuan bebanyak...kat sini mahal dan x banyak yg jual di jusco...
ReplyDeleteManisss sungguh design atas cheese tart tu!
ReplyDeletewow!! mabeles!!
ReplyDeletenuwairani ismail ,
ReplyDeletenani..try la buat...
seronok tau lorek2 buat bunga tu...he3
Juwita Jamaludin,
ReplyDeleteita..try la buat yerk..
bebahan dah ada tu..
tak sampai 2 jam boleh siap tau..he3
he3..family mas memang tinggi2 belaka ita..
Diana @ Melley Mey ,
ReplyDeletekak diana..
klu gitu..elokk sangat akak buat cheese tart ni..
berbaloi2 tau..
Zaliedana ,
ReplyDeletehaaaaaa..dah siap semuanya..
tunggu apa lagi tun..
letak la cream cheese tu dalam shell tu..
tak sampai 1/2 jam boleh siap tau..he3
klu simpan dlm peti ais bertutup rapat..
2 ke 3 hari elok lagi cantik cheese tart tu..tak turun pun cheese tu...
Naz / Nadz COSK,
ReplyDeletemaceh kak naz..he3
akak..mas guna marjerin tau untuk shell cheese tart ni..
lebih sedapp dari letak butter...
E-na Lovely Kitchen,
ReplyDeleteena..klu shell sikit..
memang lambat nk siap shell tu..he3
nanti dah ada shell banyak2..
baru ena buat yerk..
Nurwin Heny,
ReplyDeletemacehhh nurwin..
Gee® ,
ReplyDeletemaceh kak gee..
memang terbaik cheese tart ni..
Assalam Mas, salam rindu!!..hmmm lamanya akak tak singgah dapur mas ni..tgk lak cis tart yg cun ni memang terguda tul la.byk dah tertinggal n3 mas ni...memang tak terkejar dah pun.
ReplyDeletekak nieza,
ReplyDeleteakak..miss u like crazy la...
tak pe kak..follow n3 tebaru jerk...he3
Amboiii.. molekkk!
ReplyDeleteNi kalau makan gigit start tepi dulu keliling.. pastu baru layan cheese berinti tu pon dari tepi membawak ke tengah.. fuh! nikmatnya Mas..
As-salam
ReplyDeleteKak mas sy adalah pencinta resepi baru,akak hari tu saya ade buat pastry tart,tp keras n tak rangup.erm sy pernah makan yg rangup and sedap sgt.Sy nak tanya kenapa crust kita menjadi keras dan tak rangup?