Assalamualaikum.
Semalam masa selongkar dapur Izahdaut mencari resepi2 dessert, terjumpa resepi Rich Choc Puding ni....nampak sangat sedapp la..kebetulan bahan2 pun dah ada, jadi Mas pun try memuding lak semalam....hmmm...sedapppp sangat Rich Choc Puding ni....terasa kecoklatannya....rasa manisnya pun sedang2 jerk...cuma puding Mas ni tak selicin puding Izahdaut tu...nape yerk...tertanya2 gak..ada yang tahu sebabnya...nanti cakap kat Mas yerk.....he3...resepi asal Rich Choc Puding adalah dari Kak Jun dari Myresepi...tengok respon puding ni kat Myresepi memang hebat....ramai yang dah mencubanya....kalau ada yang mencari2 dessert untuk open house...boleh try puding ni....terbaik...
Rich Choc Puding
Resepi : Kak Jun@myresepi
Sumber : Izahdaut
Bahan (1 loyang sederhana besar) :
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula
- 1/2 cawan susu tepung
- 1/2 sudu teh garam
- 4 1/4 cawan air
- 4 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 3 sudu besar butter
- 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara membuatnya :
- Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
- Masukkan butter, kacau hingga pekat.
- Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yang disukai.
- ni akak Jun tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.
Assalamualaikum mas..
ReplyDeletewah sedapnya makan sejuk2 nie.... akak pun suka ngan puding nie.. mmg sedaaap!!
morning kak mas! sedap sgt puding nii!! tun selalu gak wat, mmg xleh berenti bila mkn ;p eh eh, tun xpenah lg jd bintik2 camtu, xtau laa nape. tunggu jawapan experts.
ReplyDeleteMas..tak aci laa ko mas..masuk n3 jer lepas raya takde citer atau gambo2 raya pun..haha...nak gak tengok gambo ko beraya nih..
ReplyDeleterajin plak ko memuding lepas2 raya ni mas..yg bintik2 tu kat permukaan je ke atau sampai dalam puding mas?
pasal apa jd bintik2 mas.. tak cucuk botoks ke.. hehee.. tak pernah lak jd bintik2 puding ni .. rasanya dah lebih seploh kali k.nor buat..
ReplyDeleteeh cantik mould fink tu :)
salam..
ReplyDeleteboleh ambik resipi ni.bestnyaa
*folo ur blog
salam sedap ita suka juga puding ni penuh rasa coklat
ReplyDeleteRajin mas memuding lepas2 raya niii...akak mood nak masak x de lagi..masih ganti puasa..hehe
ReplyDeleteselamat hari raya mmaf zahir & batin! ;)
Selamat Hari Raya Mas....
ReplyDeleteMacam coklat je ... nak cuba gak ..
mas ni mmg rajin...ada je idea nak buat mcm2..meh sini seketul,nk rasa. :)
ReplyDeleteSlmt Hari Raya Mas..sejak raya ni akak lum memuding lagi..kalau perisa coklat mcm ni mmng nenjadi kegemaran anak2...
ReplyDeleteassalamualaikum Mas..Selamat hari raya..maaf zahir dan batin..
ReplyDeleteSelamat hari raya Mas..maaf zahir dan batin..
ReplyDeleteSelamat hari raya
ReplyDeletetak selicin tu maksudnya apa nyer? berbintik2 ke atau melekt kt mould? aku nengok lawo je. aku ingt bintik2 tu sebab sejuk berpeluh. ke sebb serbuk koko tu berbintil2 lagi ek? ke sebab terlebih didih.. muskil gak ni. tpi sedaaapp kan puding ni
ReplyDeleteuiks....sedap sangat........meh sikit..........
ReplyDeletedah byk kali gak wat puding ni ...mmg sedap...bintik2 tu sbb sejuk ke pe mas...
ReplyDelete