Search This Blog

Tuesday, September 11, 2018

Resepi Kari Ayam Tanpa Santan yang sedap




Assalamualaikum.
kali ini Mas nak share satu resepi kari ayam tanpa santan ...ala2 kari ala mamak kata orang .... boleh tahan lazatnya dimakan dengan nasi panas dan sambal belacan ... juga baik untuk kesihatan sebab tidak diletakkan santan ...  jom cuba pulak resepi lazat ini .


Resepi : Kari Ayam Tanpa Santan
Oleh :Mas Duniaku 


Bahan-bahan : 
1 ekor ayam dipotong kecil 
2 peket kecil rempah kari  
1 sudu besar kunyit 
Rempah 4 sekawan
 1 labu bawang besar dimayang (untuk tumis) 
Daun kari 
Air secukupnya (anggaran 3 cawan) 
Minyak untuk menumis
 Garam dan secukup rasa 

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
 halia sebesar ibu jari 
3 ulas bawang putih 

Bahan lain :
Ubi kentang 
Buah tomato 
Cabai hijau

Cara penyediaan : 
1. Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 sekawan. 
Masukkan bawang besar yang dimayang dan juga daun kari. Bila telah harum, masukkan bahan kisar dan rempah kari serta serbuk kunyit. Kacau sebentar, masukkan sedikit air panas ( agak2 dlm 1/4 cawan ), kacau hingga rempah pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam kecut sedikit, masukkan pulak kentang, gaul sebati dengan api perlahan. 
3. biarkan dalam 5 minit sambil2 kacau sesekali untuk mengelak hangit. 
4. Tambahkan air, secukup rasa dan sedikit garam.. Bila kentang dan ayam mulai empuk, masukkan buah tomato dan cabai hijau. 
5. Kacau sebati dan biarkan dalam 3 minit dan baru matikan api. Sedia dihidang. 




No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.