Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, March 4, 2014

Roti Lembut Gebu Yang Simple Lagi....




Assalamualaikum.
Meroti lagi... 
Dalam banyak2 resepi, Mas memang suka sangat resepi yang simple ni dari Anie Japri FB
Tima kasih banyak2 atas perkongsiannya, resepi yang terbaik pada Mas. 
Mas share resepinya lagi... yang penting dalam membuat roti, pastikan adunan diuli elastik, insya Allah, lembut gebu roti anda....
Selamat Mencuba ..


Roti Lembut Gebu
Sumber :  Anie Japri FB

Bahan :
 500 G TEPUNG HIGH PROTIEN
250 ML AIR SEJUK PETI
1 BIJI TELUR
30G G SUSU TEPUNG
80 G BUTTER @MAJERIN
1 SUDU KECIL GARAM
85GM GULA
1 PAKET YIS(11GM)





CARA:
MASUKKAN SEMU BAHAN CECAIR KE DLM BREAD MAKER.
MASUKKAN BAHAN2 KERING.SET NO 8 UTK DOUGH.
DAH SIAP KELUARKAN DOH DAN BENTUKKAN.
BIAR DOH NAIK SEKALI GANDA.BAKAR SUHU 160C-15-20 MINIT..
MASA MEMBAKAR IKUT KEADAAN SUHU OVEN MASING2

Cara Mas ( Guna Mixer )  :
Mas satukan semua bhn2 kering kecuali marjerin dalam bowl.
Putar perlahan hingga adunan sebati baru masukkan marjerin..
Uli hingga doh licin dan elastik...
Mas terus keluarkan dari mixer dan uli sedikit dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu atas doh dngan susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin..
Sedia dimakan..





14 comments:

  1. Salam Mas,
    Nak tnya..doh tak payah tumbuk bagi kluar angin ke?..process yang sama untuk uli tangan tak?

    ReplyDelete
  2. wsalam...
    yerk...lepas uli hingga elastik, terus buat doh dan biarkan naik dan boleh bakar....
    tk payah biar naik, buang angin, uli dan bentukkan doh..senang kn stepnya

    ReplyDelete
  3. Salam mas....senang3 cara watnye. Nmpak gebu lembut. Tk guna improver n softner. Suka resepi mcm ni. T ksh share. Mesti buat ni. Insyaallah.

    ReplyDelete
  4. Salam Mas,,
    Tq Mas, kalau pakai mixer berapa lama untuk jadikan doh tu elastik?..dan bila dah bakar..dan sejuk doh keras tak or still nampak fluffy dan rasa soft?..maaf ya Mas..byk tanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      mixer ni bergantung juga yg jenis mna..jadi uli jerk speed perlahan/sederhana hingga doh jadi elastik dan licin, maksudnya ditarik jadi bertali2, tk putus...
      alhamdulillah roti ni masih lembut walaupun dh disimpan semalaman..yg penting simpan dlm bekas bertutup rapat...

      Delete
    2. Mas.. saya dah cuba buat semalam..memang jadi dan fluffy jer..tq so much..next time confirm akan guna resepi ni lagi..

      Delete
  5. kak mas...resepi yg guna water roux dgn yg ni mana lg lembut...sbb ct biasa guna yg water roux tu jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang jerk..
      tapi better resepi ni lebih best, simple jerk

      Delete
  6. nk tnya pndpt ni... rsepi roti tok mak ok lg ke..rsepi ni ok lg?plsss blss..

    ReplyDelete
  7. nk tnya klu nk uli pkai tgn cmna step dia pula..adakah msukkan smua bhan dan mentega last skali ka..

    ReplyDelete
  8. nk tnya klu nk uli pkai tgn cmna step dia pula..adakah msukkan smua bhan dan mentega last skali ka..

    ReplyDelete
  9. salam kenal kak mas.. ceduk resepi roti kat sini yer..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...