Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 2, 2013

Kentang Putar dan Gravy Ala KFC




Assalamualaikum.
Sape yang suka kentang putarrr.....
hmmm...memang sedapp kan...apa kata kita buat kentang putar homemade pulak..rasanya sama jerk macam yang dijual...malah..yang homemade lebih berkhasiat..kentang yang fresh lebih berkhasiat berbanding yang dijual sebab menggunakan serbuk kentang...kentang tu , guna yang jenis mahal sikit...rasanya lebih sedap dan gebu....dan untuk gravy, boleh tambah sayur2an ...hmmm...lebih berkhasiat kan...
Adam suka sangat kentang putar ni...jadi Mas buatkan yang homemade untuk Adam....alhamdulillah...suka Adam makan....senang hati mak..


RESEPI KENTANG PUTAR
resepi: kak Hana

Bahan :
5 - 6 biji kentang
2 sudu besar butter
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar susu segar
sedikit blackpepper
garam

Cara :
Kupas kulit kentang. 
Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. 
Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. 
Ketepikan.




RESEPI GRAVY@SOS KENTANG PUTAR
Source : daunpandan @myr


Bahan :
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
carrot - dipotong2 ( Mas tambah )
40 gm mentega
20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat


Cara :
Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.
Masukkan garam jika perlu.

NOTE: 
rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
Curahkan ke atas kentang putar.







Aitttt...macam kentang kfc jerkkk......



Yerkkk laaa...yummmyyyyy




14 comments:

  1. yeahhh!! sedapnye makan kentang lenyek ye..
    lama2 montel lah caye.. :) kan kan..

    ReplyDelete
  2. Wallawwey....ni betul2 versi menggoda jiwa....mintak..

    ReplyDelete
  3. sukanya adam mkn, bestnya dpt mak yg rajin masak..:)

    ReplyDelete
  4. Nak try juga nanti la....
    Mesti best..

    ReplyDelete
  5. Bawang besar tu nk potong mcm mane. Sblum didihkan

    ReplyDelete
  6. Kegemaran saya tuu..tapi nak membuatnya memang malassss..hahaha

    ReplyDelete
  7. Thanks for the recipe..sy nk cube buat utk baby mlm ni..♥

    ReplyDelete
  8. Saya nak gak cuba selalu orang oder kambing golek.kali ni dia mintak pulak kentang putar spring kena lah buat kali nak jaga hati pulangkan.sape2 minat nak oder kambing golek boleh la hello2 sy ol7 3815283. Hj man. http:// hj man9

    ReplyDelete
  9. Thank you akak..sara dh try resepi ni..modified sikit2 dan hasilnya sedap..so sara post dekat blog sara..siap gambar lagi..hehe..

    ReplyDelete
  10. bestny..mst nk cuba nie..terima kasih ye

    ReplyDelete
  11. Salam akk nk share bleh?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...