Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, September 25, 2012

Swiss Roll Coklat & Strawberi Cream Cheese Filling




Assalamualaikum.
Dah banyak minggu plan nak buat kek yang mengancam ni...akhirnya Mas buat juga...serius, Mas tergoda sangat tengok Swiss Roll Coklat N Blueberry Cream Cheese Filling kat dapur Noorsha hari tu. Dan bila dah merasa....hmmmmmm...sedapppp sangattttt...gabungan cream cheese filling dan ada lak topping coklat atasnya memang sangatttt mabelessss...passti Mas tak serikkkk buat lagi....TQ Sha atas idea ko yang sangat bernas.....cuma Blueberry tu Mas tuko ngan Strawberi....tak pe kan..he3....swiss roll tu pun sedap....lembut dan gebuuu...memang terbaik...


 Swiss Roll Coklat

Sumber : Maklang Azie
Bahan [A] :
3 biji telur gred A atau B
2 oz (4 Tbsp / 60 gm) gula kaster
1/2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp asen vanilla
1/2 Tbsp ovallate
1.5 oz (5 Tbsp) tepung gandum (sukat dan kemudian kurangkan 2 Tbsp tepung gandum ni, kalau guna sukatan Tbsp - letak 3 Tbsp jer)
2 Tbsp serbuk koko
1/2 Tbsp susu tepung

Bahan lain :
2 oz (60 gm) mentega (dicairkan dan disejukkan)
Buttercream secukupnya ( Mas ikut Noorsha guna cream cheese filling)

Cara :
  1. Pukul bahan-bahan [A] dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim (lebih kurang 7-9 minit).
  2. Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kaup balikkan dengan spatula hingga sebati dan rata. Keluarkan 1-2 Tbsp adunan ini dan campurkan sedikit coklat paste atau coklat emulco dan gaul rata. Kemudian masukkan adunan yang sedikit ini ke dalam beg plastik untuk dibuat corak nanti.
  3. Tuang adunan yang asal ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya. Paipkan adunan yang diwarnakan coklat tadi dan buatlah corak yang diingini.
  4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
  5. Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika. Letakkan sekeping kertas kalis minyak di permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Bahagian bawah kek kini berada di atas. Tarik perlahan kertas alas pembakaran tadi.
  6. Sapukan permukaan kek dengan buttercream secara lemah lembut.
  7. Gulung kek dengan cermat menggunakan baking paper. 
  8. Balut kek yang siap diroll dengan baking paper.. simpan dalam peti sejuk 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidang.




Resepi Blueberry Cream Cheese Frosting

Bahan² :
100 gm Cream Cheese
100 gm Blueberry Filling - Mas guna Strawberi Filling
5 - 7 sudu makan susu pekat manis (boleh tambah ikut selera)


Cara² :
Putar kesemua bahan diatas hingga licin dan sebati... rasa sedikit untuk mendapat imbangan rasa yang diiingini..tambahkan lagi susu pekat jika perlu...sedia untuk disapu pada permukaan swiss roll..



20 comments:

  1. Salam kak! eeeeeeee... tgk swiss roll akak ni terasa mcm nak ambik jer yg dah di potong kat bwh tuuu, dpt jamah pun jadi lerr kan nak membuatnya ni yg pemalas sgt hihihi..

    ReplyDelete
  2. sedappppppppppnya... suka saya kalau kek2 yang lembut camni...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Mas :D
    Sedapnya...Kak Lin suka tapi Kak Lin tak boleh buat kena pantang dulu...kolestrol Kak Lin sekrg ni terlalu tinggi...

    ReplyDelete
  4. Wee mantop nokk...sedap kn mass..aku suka...senang wat swiss rol ni cpt abih..hihihi

    ReplyDelete
  5. perghhhh mmg terliur habis la tgk kek coklat ni...geram..mesti sedap giler ni kan...nk cuba nti...dh siap2 masuk list...tq resepinye

    ReplyDelete
  6. ijayuji ,

    yerk la tu ika malas..
    puk montot kang...
    gi buat cepat..
    cedapp tau..
    kek akak tu dah abiss la....

    ReplyDelete
  7. JaSSNaNi,

    sama la kita..
    asyikk kan dapat makan..

    ReplyDelete
  8. LinRosly ,

    tak pe kak..
    masuk list dulu..
    nanti try la buat...
    harap akak lekas2 sihat yerk..

    ReplyDelete
  9. nOOrsha,

    sha...muahhhhhhh
    TQ banyak..
    memang tak banyak ragam kek ni..
    kira jenis kek yg senang dibuatkan..
    memang mabelesss

    ReplyDelete
  10. Qasey Honey ,

    cuba jangan tak cuba Qasaeh..
    memang terbaikkk...

    ReplyDelete
  11. salam mas, akk masuk list dulu ye, nmpk menggoda betul la...thnx ye mas...

    ReplyDelete
  12. Mas, mesti swissroll ni sekarang dah habis kan?? hu hu hu

    ReplyDelete
  13. Duhhh..
    tang cream Cheese buat ai x tahanzzzz.oh tirgoda..nampak sgt itu kek gubus sangat sangat!ngencesss!

    ReplyDelete
  14. Ko nih laju jek ngabuskan kek mas..lenkali kalo buat tu ingat2 laaa skit jiran ko yg duk jauh ni..huuu...bila aku nak buat nih?cer ko jawab mas

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. *ngabiskan.. Typo lak aku bila nengok kek ko yg gebus tu mas

    ReplyDelete
  17. Ellerinize sağlık, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar...

    ReplyDelete
  18. kak mas..ct jeles...cam ne kak mas ada masa wak kek dan masak yg best2...aduhs..baby pun kecik lg....ct kena bjar dgn kak mas lg ni nk bg masa cam ne..

    ReplyDelete
  19. Mas, kak Naz terlepas pandang entry ni kat blog dan fb lah mas.. Sori... Mmg resepi ni the best sbb buat terus jadi disamping rasanya yg mmg sedap, lembut dan gebu... Nak buat sroll lak rasanya..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...