Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, September 6, 2012

Patin Masak Tempoyak Resepi Orang Kampung Pahang




Assalamualaikum.
Balik kampung baru2 ni, mertua kasi ikan patin dari Temerloh. Jadi Mas masak untuk lunch hari ni.... Patin Masak Tempoyak Resepi Orang Kampung Pahang. Resepi dari Azie Kitchen. TQ yerk atas perkongsian resepi yang simple dan sedap ni.
Selalunya masak tempoyak, Mas akan tumbuk bawang merah sekali...try pulak cara Azie ni....katanya cara orang pahang masak tempoyak gini la. Hmmm...memang sedapppp...


Ikan Patin Masak Tempoyak
Resepi : Azie Kitchen


Bahan :
1 ekor ikan patin 
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh ltk tempoyak lebih 
1kuntum bunga kantan - belah 2 
sedikit daun kesum 
1 keping asam keping jika perlu 
garam secukup rasa


Cara :
Bersihkan ikan patin, potong ikut saiz yg diingini.
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dgn tepung gandum. Lagi mujarab menggunakan air asam jawa @ asam limau. 
Mas rendam ikan patin dengan cuka kurma.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi dan kunyit.  
Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk dan bunga kantan. 
Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.
Untuk melihat cara2 menbuatnya, lihat DISINI




34 comments:

  1. Uish nampak sedap betul ikan tu...boleh makan nasi bertambah2 ye Mas!

    ReplyDelete
  2. sedapnya....ni kalo dpt maun mkn bertambah-tambah nasi tu :)

    ReplyDelete
  3. uikhh kalu resepi org Pahang mmg mantop gitu...i like :)

    ReplyDelete
  4. Salam kak mas! Teringin betul nk mkn benda2 bertempoyak ni agak2 boleh mkn tak eak? Teringin sgt nk mkn tp nk org yg buatkn :D guna udang boleh kan kak? Kita ada tempoyak tp tak tahu ler jadik tempoyak ke idak hihihi...

    ReplyDelete
  5. Saya x makan ikan sungai (pelik sikit). haha. tapi kuah ikan patin masak tempoyak ni saya suka! :-)

    ReplyDelete
  6. Asslmkum Mas.
    Uih!!! Teringin nak mkn ikan patin msk tempoyak pior dr pahang. Heee :)

    ReplyDelete
  7. nmpk mudahkan cra masakan resepi ikan patin ni...tp syg la Mas...QH n hb xmkn ikn patin n tempoyak tu...hihi

    ReplyDelete
  8. salam syg mas,
    jrg jumpa patin kt area rumah nie..asik2 ikan keli jew yg ada..ank suka sgt mkn...bertambah2 nasi klu dpt pekena ikan nie :)..

    ReplyDelete
  9. Assalam mas, selamat hari raya dan maaf zahir batin ya..wah lepas2 raya ni lauk2macam nilah yang membangkitkan selera kan mas..boleh bertambah2 nasi ..tengok kuah tu aje akak dah kecur dah..hehe

    ReplyDelete
  10. Ye lah Mas, syawal2 camni kalau ada lauk masak tempoyak mesti syokkan..relax jap dr resepi ala2 rendang..

    ReplyDelete
  11. semenjak-menjak pandai makan tempoyak ni, memang suka sangat dengan gulai tempoyak. tapi nak dapat patin kemain bercinta pulak...

    ReplyDelete
  12. Aduh sis, sedapnya masak tempoyak ni. Sekarang kami kat Egypt, lagilah menelan nelan air liur melihat gambar masak tempoyak. Terima kasih kr sudi mencuba resepi yang dikongsi di blog Azie Kitchen. Salam dari Egypt

    ReplyDelete
  13. R u forgot something? Bila pulak nk masukkn tempoyak?. Ok move to another site...urm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ anonymous...
      mas dah edit balik..he3

      Delete
  14. Replies
    1. TQ guru perdagangan...
      memang mas terlupa tulis masukkan tempoyak..he3
      dah edit balik...

      Delete
  15. klau guna ikan lain boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...ikan kembung, keli, pun sedap juga
      ayam pun boleh masak tempoyak ni...sedap juga tau

      Delete
  16. Hen haochi...tq sis...mmg sdap sgt...actually xde bunga kantan ngan daun kesum pn da sdap..klau ade lg sdap... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...
      hhmmm...klu letak bunga kantan ngan daun kesum, memang lagi bestt patin masak tempoyak tu...

      Delete
  17. Salam mas...sy br try resepi ni..mmg sedap..terima kasih ye kongsi ilmu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....
      alhamdulillah .....menepati selera anda sekeluarga...
      jngn serik mencuba lagi yerkkk

      Delete
  18. Assalamualaikum.....terimakaseh Puan Mas........sedap sangat resepi tempoyak tu. Kecor dibuatnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      Alhamdulillah..
      TQ sudi mencuba.... ^_^

      Delete
  19. Replies
    1. tak payah, ikut jerk resepi tu...
      tempoyak tu yg memekatkan kuah klu tak nak kuah cair

      Delete
  20. Baru nak buat berbuka karang. Nampak macam mengancam kalbu... Harap2 terangkat la... Terima kasih kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah...
      mudah2an menepati selera anda sekeluarga

      Delete
  21. Salam pn mas. ..nak try buat pakai resepi utk berbuka ptg ni..tq ye.

    ReplyDelete
  22. Emmm sedapnya..meleleh air liur kawan nie...Ada pengumuman sedikit...Kepada sesiapa yang nak jadi agen pengedar simkad tunetalk toneexcel.sila sms atau call saya di 0105017181..Di kehendakki segera

    ReplyDelete
  23. hurm mmg kecur air liur tgk.... sy mmg suke gila patim msk tmpoyak ni.... tq share resipi ni. tak saboww nk try...

    ReplyDelete
  24. Addaoi..nak cari bini la sorang yg boleh masak patin tpoyok niih...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...