Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, September 28, 2012

Chilled Chocolate Cheesecake in Jar




Assalamualaikum.
Layan jerk la entry coklat ngan cheese ni yerk....ingatkan nak stop jap makan cheese...tapi tergoda juga dengan Chilled Chocolate Cheesecake in Jar yang datang dari dapur tauke kek N cheese Anna Qawina...sabarrrr jerk la ngan makcik sorang tu....kalau ada sesiapa yang teringin tapi malas nak buat Chilled Chocolate Cheesecake in Jar ni, korang order jerk ngan Anna ni yerk....order sentiasa terbuka setiap masa...korang tel @ pm jerk Anna...he3
Kebetulan sekarang ni adik ada kat rumah, jadi semangat nak merasa Chilled Chocolate Cheesecake in Jar ni makin berkobar2.....jadi Mas pun buat semalam.....hmmm...tak mo cakap banyak...tak terkata2 sedapnya Chilled Chocolate Cheesecake in Jar ni....macam aiskrim MD pun ada juga...memang sedapppp...TQ pada Anna atas perkongsian olahan resepi yang mabeles ni..moga rezeki ko sekeluarga makin melimpah2 yerk..sayanggg ko...


Chilled Chocolate Cheesecake in Jar
Olahan Resepi :  Anna Qawina


Bahan :
125 g cream cheese, suhu bilik
137 g @ 1 bekas kecil yogurt
30 g gula kastor
125 g whipping cream Brand Vivo, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak )
1/2 sdb + 1/2 st gelatin Halagel
2 sdb air hangat

Chocolate Ganache : 
Cairkan dan biarkan menyejuk pada suhu bilik sebelum digunakan

Bahan :
200 grm coklat masakan@compound Choc.
100 ml susu cair
1 sdt butter




Cara :
Pukul cream cheese, gula kastor hingga sebati.
Masukkan yogurt, gaul rata.
Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata). 
Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yogurt cheese. Gaul rata.
Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream yg telah dipukul kental tadi ke dalam adunan. 

NOTE: 
Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. 

Kaup balik rata-rata, sedia untuk digunakan.
Sediakan jar @ bekas pilihan, paipkan@sudukan adunan cheesecake tadi ke dalam jar, lebih kurang 3@4 sudu besar, kemudian paipkan choc.ganache@apa2 filling kesukaan, seterusnya paipkan adunan cheese sekali lagi, buat sampai hampir penuh jar anda.
Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.




Cake in jar ini boleh dimakan dengan menggunakan sudu, tak perlu letak base@kalau nak letak base bolehlah hancurkan apa2 biskut pilihan ataupun lebihan2 kek boleh juga diramas kasar & masukkan ke dalam jar sebelum diletakkan adunan cheese tadi.



13 comments:

  1. masss..ooo mass..kola kawan donia akhirat...sayang2 aku ni ade makna eh? ko nsk apa mas? haha..sedap kan..mls nk buat..tggu org order baru aku buat lebih utk mkn sdri..sian anak aku kan..kikiki

    ReplyDelete
  2. Assalam mas,
    macam ice cream akak tengok..waduh dah terbayang2 macam mc donald chocolate sundae ni mas..uish kecur kecur ni mas!!

    ReplyDelete
  3. masyaALLAH... sedap nya... camne tu nak wat malas.. ade ke yg sudi2 kirim sket kat mak buyong ni.. uwaaaaaaaa hahahahahaha

    ReplyDelete
  4. aduhai kak mas...xsempat nk wak slivered almond dah tayang nk ni plak...sedap semuanya...waaaa....mau nangis..berat naik maaaa...heheh

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Mas :D
    Kak Lin ni kalau masakan berasaskan coklat ni mmg suka sangat tapi tak pandai nak membuatnya...hehehe

    Cantik alas meja kait tu...rajin juga Mas mengait yer...Kak Lin dah lama bersara dari kait mengait ni...ingat nak mula balik tapi tak buat2 pon!

    ReplyDelete
  6. eh mas.. moyang sedara sebelah jiran kazen kak chah cakap..kalo org ada baby x leh makan cekelat ngan cis byk2..nnti baby suka meragam..tapi kalau orang yg tk de baby tapi perut je macam ada baby cm ai ni..haaa yg tu tkpe makan cekelat ngan cis....hihihi...cis! nk jugakkk!!!

    ReplyDelete
  7. Alololooo...sedap naaa....konfirm my hubby suke mkn klu dibuat kecik2 mcm ni...

    ReplyDelete
  8. adehh.. pejam mata.. pejam mata.. xnak tengok..lemak kat perut dan peha tun ni dah joget2 nk dapat kawan baru.. huk huk

    ReplyDelete
  9. kak mas..tergodaa sudaaaa...kak mas kalo pki coklat herseys rase sedap x? nk kene jimat coklat masakn nih ehhehee..maklumlah dubai ni susah nk dpt..

    ReplyDelete
  10. wooooh.... ngancam giler....! Meleleh2 air liur tengok ni!

    ReplyDelete
  11. mati2 igt sundae... ghupernyer cis! bikin godaan btol di petang ari begini... arghhhh cis br abis setengah kilo! harus kah haruskah?? oh tidakkkkk....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...