Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, September 10, 2012

Biskut Sarang Semut




Assalamualaikum.
Curi masa mengupdate blog sekejap sementara Adam tengah tido.....he3
HaSue...meh la update blog.....Izahdaut dah timbul tu....Zaliedana pun....beraya sakan korang yerk...
Dalam mood raya masih berbaki lagi nie...meh layan Biskut Sarang Semut yang mabeles ni.Hari tu buat 2 adunan untuk raya.....dan minggu lepas, Mas buat lagi sebab rasa tak puas lagi makan Biskut Sarang Semut ni....antara biskut peberet budak2 datang beraya.
TQ pada tuan resepi Kak Hanieliza dan Noorsha yang menyebarkan resepi Biskut Sarang Semut ni.


Biskut Sarang Semut
Resepi : Kak Hanieliza 
Sumber :  Noorsha

Bahan :
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum ( Mas ikut Noorsha guna 250 gm saja )
100 gm tepung kastard ( Mas ikut Noorsha tambah ) 
100 gm tepung jagung
1 biji kuning telur 
1 sudu kecil esen vanila

Bahan Hiasan :
sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil ( warna warni )
secukupnya paper cup kecil



Cara :
Pukul kembang butter dan gula.
Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
Masukkan tepung dan gaul rata.
Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup.
Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit ).
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.



12 comments:

  1. Salam kak mass!!! betul2! biskut paling budak2 suke zaman2 kita tapi skrg ni budak2 lagi suke jajan2 cekelat2 kalau kat tempat mak kita ni haish! kdg tu baru dia org ddk hulur duit aik? da ilang terus budaknya ehehehe...

    ReplyDelete
  2. biskut wajib ada kat rumah time raya...bebudak suka, mak bpk budak pun suka...buh coklat rice byk2 bestnya la hihihi... samalah mas guna resepi kak hanieliza gak cuma x tmbh tpg kastard je, lepas ni nk try buh sbb biskut jd bertambah ranguo kan :)

    ReplyDelete
  3. Waaahhh sedapppp...aku kt umh ni da pinish oredy da mas..hehe....bes kan ...biskut ni ada tpung kastad tu yg wat lbih sedap..wangi n melting dlm mulut..:-)

    ReplyDelete
  4. Rajinnya cik kak ni mengukis wpun ada baby yer... K.gee jarang jmpa biskut sarang semut di sini... kalau ada pon kurang sedap... nk try lah resipi Mas ni, nmpk mabeles jer...

    ReplyDelete
  5. Kak Mas,msk2 cam besa,mmg msk jer,tapi nak update blog tuh yg lemau nak mampos,huhu...cer tiup angin sana cikit,kut2 rajin nk update..byk menu baru duk tggu q nak update,huhu...Erm nmpk sdp sekut sarang semut tuh,rajin sungguh mama adam nih duk wat kukis eks...adam tlg juga eks,hihi..ke nantu yg tlg nih kak mas,hehe..

    ReplyDelete
  6. Mas , ada lg ke tu mas? Mintak sikit. Utk raya tahun ni, x smpt buat laaa ... Adik ipar akk kt sini suka sgt sekut ni. Biasa tiap tahun akk buatkn sebalang utk dia tp tahun ni x smpt.. masih berhutang sekut ni la lg akk ni pd dia ...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Mas :D

    Cantiknya Biskut Sarang Semut yang Mas buat...rasanya pasti sedap!

    ReplyDelete
  8. Salam nak tanye adunan nie leh dpt berape cup

    ReplyDelete
  9. lihat disini utk cara2 membuatnya http://hanieliza.blogspot.com/2008/01/biskut-sarang-semut.html

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...