Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, September 24, 2012

Ayam Masak Asam




Assalamualaikum.
Salah satu menu peberet...kesukaan anak2 juga...selain dari ayam, boleh juga guna ikan yang digoreng dahulu...memang sedap Ayam Masak Asam nie...rasanya yang masam2 pedas, memang membangkitkan  selera...syok juga bila dapat hirup kuah tu...mabeles...TQ pada tuan resepi Mrs Noor Myresepi. Katanya resepi dari MILnya..satu resepi yang simple dan sedap...like sangat

Ayam Masak Asam

Bahan 

 Sesuai utk 4 orang makan 

1/2 ekor ayam (anggaran 1kg beratnya) 

3 ulas bawang putih *

3 biji bawang kecil *

1/2 inci halia *

1/2 inci lengkuas *

1 sudu teh jintan manis *

10 biji cili api - belah 2 (tp x putus) - Mas guna cili kering

1 biji bawang besar - dipotong bulat 1 batang

serai - diketuk

2 sudu asam jawa 

sedikit kiub ayam - Mas tambah


Cara :

Ayam di potong sederhana besar dan digoreng hingga kekuningan ( jangan terlalu garing ).

Tumbuk atau kisar bahan bertanda * dan ditumis bersama serai hingga kekuningan. 

Masukkan cili api, bawang besar, air asam jawa dan ayam yang digoreng tadi. 

Perasakan dengan garam dan sedikit kiub ayam. 

Masak hingga kuah agak pekat. 

Sedia untuk dihidang  ( ^_^ )




13 comments:

  1. wahhhh.. tak penah test wat ayam masak asam ni.. nak wat lah... biasa wat ikan je... :) teringin plak ni, selera sudah mari.. hehehe

    ReplyDelete
  2. :: Mrs.Eady ::

    sedapp tau...masam2 pedas...he3

    ReplyDelete
  3. JaSSNaNi,

    try la buat...
    berbaloiiii tau...
    memang sedap....

    ReplyDelete
  4. wii sedapnya masam2 ni... aku rasa mcm dah save resepi ni, ker dah pernah try ngan ikan;. tak pe aku nak buat lagi annti. tapii hari ni menu daging.. nex time buat lauk ni

    ReplyDelete
  5. Salam Mas, tak pernah buat ayam masak asam...tak beranilak nak cuba takut tak ada yg makan..
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Mas..aku suka masak asam gini...bes kan..ada sambal blaca.mantopp kooo.hahaha

    ReplyDelete
  7. Emm memang sedap msaka camni mas.Maid sy sokmo buat.dia cakap ni masak aceh...camno lak leh sama gitu ekk..tapi sejibik sejibon cara mas masak..cuma kadang dia buh asam sunti..haaa asam sunti tu belimbing buluh gitu..depa panggil asam sunti...

    ReplyDelete
  8. izahdaut,

    hahaha..meh nak tepuk dahi ko sepoloh kali...
    resepi ni dah lama kat myresepi jah..
    maybe ko dah try..
    cer ko masak lagi..
    klu macam pernah makan jerk..
    betul la tu..

    besttt wooo hirup kuah tu jah..
    sahh ko terliur....kikikikiki

    ReplyDelete
  9. Marsita yahya,

    haa...yg tak pernah tu la yg kita kena try...
    sedapp tau.... ( ^_^ )

    ReplyDelete
  10. nOOrsha,

    sha..klu ko..
    aku dah tahu..
    memang ko minat lauk2 yg masam2 pedas gini...
    sedapppp....
    hirupp kuah tu yg best...

    ReplyDelete
  11. CA ,

    yerk ke ca..
    sedappkan ayam masak asam gini...
    budak2 pun suka...
    lain kali mas try letak belimbing buluh lak..
    tq yerk..he3

    ReplyDelete
  12. Salam kak mas!! tumpang makan!!! :D sedapppppp! tp kita ni lah lecehnya satu kalau masak mcm ni mmg sorang2 kena makan :-( bestnya kalau dpt jiran dgn akak hari2 dtg hantar brg basah suh akak masakkan kikiki..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...