Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, May 15, 2012

Pau Lembut




Assalamualaikum.
Dah jemu tengok Gulai Ayam nun bawah tu....he3...meh layan Pau Lembut pulak...Mas buat Jumaat lepas....jadi dah lama habisss yerk...melayan lagi entry tertunggak...tak kisah la kan...janji update blog....hahahaha
Sebenarnya memang dah lama geram tengok kekawan asyik tayang pau..cuma tunggu betul2 teringin baru Mas buat, maklom la, sekarang ni mood rajin dah kurang sikit....pepaham la kan...Alhamdulillah....bila dah buat...banyak ketul juga Mas makan....kiranya puas hati bila sesekali buat pau...baru beria2 makan....
Kali ni Mas try resepi Kak Ton@myResepi pulak....ni gara2 tengok Tun - Life is a constant battle menayang kat dapurnya....tu yang jadi lagi teringin mengepau....hmmm..memang mabeless pau lembut ni...lembut gebu macam namanya....

Pau Lembut

Bahan : 
250g @ 2 1/2 cawan  tepung pau - diayak ( pakai tepung gandum pun boleh ) Mas guna tepung gandum jerk
3g @ 3/4 sudu teh - yis kering
2g @ 1/2 sudu teh - baking powder
50g @ 4 sudu makan gula castor 
20g @ 1 sudu makan - lemak sayuran ( shortening )
2g @ 1 sudu teh - bread softener
1/2 cawan air suam




Cara :
Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat @ licin

Jika menggunakan Bread Maker :
 Masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.

Nota :
Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam.

Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
Masukkan inti dan tutup kemas.
Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.

Untuk inti :
 bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.

Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.

Untuk mengukus :
 Didihkan air didalam periuk pengukus. 
Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. 
Kukus pau selama 10 minit.

TIps : 
Air perlu lah betul2 panas @ mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
Bagi megelakkan pau anda mengerutu dan kemek..
mengukus pau cuma 5 - 6 minit sahaja dan apabila masak, angkat bahagian kukusan yang ada pau dengan penutupnya sekali kebawah, barulah buka penutupnya. 
Apabila penutupnya di buka semasa pau masih di kukusan, wap akan masuk maka pau anda yang sedang mengembang, terkejut, lalu kemek dan mengerutu..
Selamat mencuba...


33 comments:

  1. morning kak mas!! terliur tgk nih.. mmg lembut sampai ke esok hari kan.. tun 5kali dh buat guna resepi ni ^^ ni still ada lg sikit duk frozen dlm peti =)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. sedapnya makan pau apa lagi kalau lembut gini mesti tk sedar 2,3 biji tertelan ni kan Mas heehe

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mas,
    adoyaiiii geramnya tngk pau lembut yg gebu ni, walau guna tpng gandum tetap cantik dan nampak lembut sangat...mcm skrng gak nak buat...terliur betullah...

    ReplyDelete
  5. Mas,
    Akak belum bekfes lagi ni... apa kata hulur pau seketul dua?

    ReplyDelete
  6. salam Mas harap sihat yeee...

    negok pau mas mmg gebus...teringin pulak nak megepau...kena buat inti dulu ni heheh... guna tepung gandum pun npk cantik putih nya....

    ReplyDelete
  7. Gebusnyaaa!!
    Akak pau 8 biji yerrrr...ngehngeh!

    ReplyDelete
  8. nampak sungguh menyelerakan...kena cuba nehh....

    ReplyDelete
  9. Mas...mmg lembut n gebu yer pau ni...QH nk amik juga la resepi ni...nk cuba jugak...nmpk sedap tu...

    ReplyDelete
  10. salam mas
    mcm berkenan aje dgn pau tu klu rajin blk keje nanti mcm nak mencubalah he..he..

    ReplyDelete
  11. anak akk suka betul mkn pau tp emaknya xrajin nk buat hihihi...
    Nie kalo ank akk dpt mkn pau gebu dr dapur mas mst mkn x toleh kiri kanan lah :-)

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Mas..waaa gebus jer pau.. suka sgt pau tp nk bt sndiri males skit hihiii..

    ReplyDelete
  13. sedapnya dapat makan pau...
    memang nampak lembut...

    ReplyDelete
  14. As salam..Mas..cantiknya pau..dah lama beli tepung Pau asyik posponed aja nak buat..ni dah tengok dlm N3 Mas semangat ber kobar kobar lak pulak..

    ReplyDelete
  15. Mas,terlewat Rahel sampai..melepas la pau lembut ni..konpem dah abis kan..takpe2 ada resepinya gak kan..nanti bole cuba gak ni..

    ReplyDelete
  16. lembut pau kak mas..cam tuannye gak..hehehhehe

    ReplyDelete
  17. Salam mas..apa kabar?lama k.atie xmengepau..biasa inti kacang merah ni cam kurang dimakn kat umah ni.Biasa k.atie buat yg inti kaya jer..
    selamat hari ibu ...mas :D

    ReplyDelete
  18. Salam mas..apa kabar?lama k.atie xmengepau..biasa inti kacang merah ni cam kurang dimakn kat umah ni.Biasa k.atie buat yg inti kaya jer..
    selamat hari ibu ...mas :D

    ReplyDelete
  19. Salam Mas...

    amboi2x mak yung nie tayang pau lembut... gebu g2 :)
    mama salin resipi dulu ah..

    ReplyDelete
  20. tengok pun dah tau lembut paunya. ;D

    ReplyDelete
  21. Mas..aku membayangkan pau tu terkejut(kat hujung resepi tu) siap urut dada n melatah lg..hahhaa.. saja jek imejin bukan2 sbb xde keje..
    eh tenet ko laju ke mas?apsal tenet aku lembap ekk..mcm x adil je aku rasa. ni mesti sbb ko ngandung n aku tidak ni..ahak

    Nampak lembut gebus laa pau ko tuh mas.. aku nak yg terkena inti je..yg xde inti xmo.hee

    ReplyDelete
  22. hmmm...nampak lembut betul pau ni... teringin lak...hehehe

    ReplyDelete
  23. jgn makan pau byk2 mas,nanti gebu..pau pak encik tu byk2 takpe..hehe
    dah byk beli barang baby ke mas?.

    ReplyDelete
  24. memang gebus betul pau ni mas...akak pun lama tak buat pau tgk resepi ni ada bubuh bread softener yg tu tak ada jual la kat sini.kalau tak bubuh agaknya gebus tak nanti yer..:)

    ReplyDelete
  25. Mas .. sungguh gebus gebas pau mu.. cantik .. nak mintak dah habis pulak hehehe

    ReplyDelete
  26. Salam Mas... huaaaa.... cantiknya pau tu mulus kulitnya.. mulut dah ternganga2 dah ni... mintak di hulur sebuku.. intinya tu wahhhhh fav ni tau!! sedapnya....

    ReplyDelete
  27. Salam Mas.
    Teruja sis tgk pau yg putih dan gebus tu.

    ReplyDelete
  28. sedapnya pau tu mas.. mmg nampak gebu... akak masih ada lg resepi pau dlm list lom buat2 lagi ni.. hehehe.. mls betul nak buat intinya tu...

    ReplyDelete
  29. MAS, tips yang terakhir tu yang paling menarik sekalikan... ogyep percaya ramai yang x tahu...

    ReplyDelete
  30. sy silent reader blog ni..selalu gak dok intai2 resepi sini..semalam buat pau..gunu resepi tun telani..memang menjadi..gebunya cantik..tq

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...