Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, April 14, 2012

Nasi Lemak Resepi Kak Fida



Assalamualaikum.
Entry terkini dari Duniaku...he3....Alhamdulillah..... baru kekenyangan makan Nasi Lemak Resepi Kak Fida nie....lagi resepi nasi lemak yang best pada Mas...kelainan pada Nasi Lemak Resepi Kak Fida nie adalah sebab bawang putih, bawang merah dan halia dikisar, selalunyakan dihiris jerk....semerbak wangi bau nasi lemak ni apa lagi ditambah dengan daun pandan dan serai yang diketuk...Ain ngan Daniel pun tegur tadi, nape nasi lemak nie lain sikit dari selalu....sememangnya resepi Kak Fida ni selalunya mabeles....dan populer diMyresepi. Sayang Kak Fida tak buka blog...jadi rajin2 lah yerk selongkar resepi Kak Fida ni diMyresepi, ada 300 lebih resepi yang boleh dicuba...banyakkkk tu...jadi Mas kongsikan pulak diDuniaku Nasi Lemak Resepi Kak Fida....memang terbaikk la....

Nasi Lemak Resepi Kak Fida

Bahan ( 6 - 8 orang ) :
500 g beras
santan secukupnya - drpd 1 biji kelapa
2 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 hiris halia - dikisar
2 helai daun pandan - disimpul
2 batang serai - dititik
garam secukup rasa

Lauk sampingan yg dimakan bersama nasi lemak :
ikan goreng @ ayam goreng @ ikan bilis goreng
telur dadar @ telur rebus @ telur mata lembu
timun yg dihiris
kacang tanah goreng
kangkung goreng dan lain2 ikut selera

Cara memasak :
Beras dicuci bersih dan masukkan ke dalam periuk nasi ( saya guna periuk eletrik ) bersama bahan2 kisar, daun pandan dan serai.
Tuang secukup santan dan garam secukup rasa ke dalam periuk nasi tadi dan gaul hingga rata.
Masak nasi hingga hampir kering dan serih nasi perlahan2 hingga rata dan masak terus hingga nasi benar2 masak.
Siap dihidangkan bersama lauk2 sampingan ikut selera masing2.




13 comments:

  1. Salam Mas.... datang bawak mangkuk dan sudu... nak banyak tak nak sikit ekk...:)))

    ReplyDelete
  2. Nasi lemak tu nampak sgt moist...mcm nasi jepun...sedapnye

    ReplyDelete
  3. salam Mas...

    ni akak bawak tepin.. minta tukar..ayam goreng tu nak lebih ye... hihi

    ReplyDelete
  4. salam kak mas ^^ sama laa kita, tun pun bekfes nasi lemak arini.. resepi campak2 je, malas nk letak dlm blog.

    ReplyDelete
  5. Salam Mas cayang. Along pun selalu nya hiris jer, nanti boleh lah cuba cara ni pula. Nak tunggu anak kesayangan balik cuti bulan depan nanti.

    ReplyDelete
  6. salam Mas mesti dah habis kan nasi lemak yg sedap ni langkah kiri lah akak ni heee tkpe nnti dtg lagi

    ReplyDelete
  7. wahhh kalau mas dah kata sedap mesti best nih...nanti nak cuba lah..:)

    ReplyDelete
  8. Mas cayang....apa khabar dik? Waa cedap dap dap nasi lemak...jgn lupe akak ye....kak ayu mmg busy gile ...tapi waras lagi kat sini...still merindu nak dtg sini.....

    Take care dear..:)

    ReplyDelete
  9. oii nasi lemak..oii bubur kacang,,,,he3..nasi lemak pilihanku..

    ReplyDelete
  10. Ak laki nak blajar gak memasak,nk harap tok pun kcian dia dah brusia ten2 dia pun penat kan.

    ReplyDelete
  11. Ak laki nak blajar gak memasak,nk harap tok pun kcian dia dah brusia ten2 dia pun penat kan.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...