Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, January 9, 2012

Sambal Ikan Bilis Dan Kembali Bersiaran


Assalamualaikum........
Aduhaiiiiii rindunya mengupdate blog....rindunya pada kekawan semua......
Terima kasih tak terhingga pada semua yang tak jemu2 bertanya khabar Mas....sama ada diblog, fb, mesej atau pun tel...maaf juga yerk klu ada yang sempat balas....time2 cuti sek baru ni, agak ramai tetamu bertandang dan dengan aktiviti bercuti bersama keluarga, memang tak sempat mengadap laptop......terharu sangat bila ada yang bertanyakan khabar....sememangnya kekawan semua pembakar semangat Mas.
Terima kasih juga diucapkan buat yang tak jemu2 bertandang ke Duniaku dan juga yang sudi follow blog Duniaku ni walaupun dah lama blog ni berabuk....he3..
Untuk yang bertanya, sekarang usia kandungan Mas dah 18 minggu...Alhamdulillah...Mas dan baby sihat.
Alhamdulillah, Mas dapat bersiaran kembali.....nak mengupdate blog pagi ni pun agak merangkak rangkak sebab dah lama tak mengetuk papan yg satu ni..kikikiiii...sabo jerk..
untuk entry pemanas hari ni, meh layan dulu Sambal Ikan Bilis cara Mas.



Sambal Ikan Bilis
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
ikan bilis - dibasuh sedikit dan digoreng garing
1/2 labu bawang besar - dihiris nipis
bawang kecik - dikisar
2 biji bawang putih - dikisar
cili kering ikut pedas - dipotong dan direbus sekejapp - dikisar
sedikit ikan bilis - dikisar
1@ 2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis

Cara memasak :
Tumis bawang besar yang dipotong nipis hingga wangi dan kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan masak garing sedikit.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan kiub ikan bilis dan asam keping. Kacau sebati dan masak hingga pecah minyak.
Setelah masak,(boleh juga masukkan sedikit air panas jika ingin berkuah) masukkan ikan bilis yang digoreng tadi dan gaulkan rata-rata dan rasa dan jika ok boleh matikan api.




31 comments:

  1. aikkkk.. apasal title jer ni mas.. dah lama tak menghapdet la tu... hehe..

    welcome back MAS!!! miss u soooooooooooooooooooooo much! mmmmmmmmuah!! :)

    ReplyDelete
  2. gelak guling2.. ko napa mas... haha... sekeh mas sikit..

    ReplyDelete
  3. Yeah...yeah...Mas udah kembali....WELCOME BACK MAS ..with more good recipes.

    ReplyDelete
  4. welcome back kak mas ^^ xsabar nk tunggu kak mas marathon nih.. hehe

    ReplyDelete
  5. Kak mAS Oiii mana pic sambal ikn bilis nih..Rindunyer kat akak,moga akak n baby selamat sampai bersalin nnti ya..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mas cayang.. rinduuu kat mas tau... doa dan harapan akak moga mas dan baby sihat sejahtera selalu hendaknya..

    mas.. sambal ikan bilis fav akak sekeluarga.. nnt akak nak try resipi mas nie.. terliur akak tgk.. nampak sedap..

    ReplyDelete
  7. Sambal ikan bilis ni, makan dengan apa pun sedap!

    ReplyDelete
  8. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    rasa nak menangis.
    sahabatku mas kembali!!!!!!!!!!!!
    mas ayu rindu bangat!!
    mujurlah selalu klik ikon M di runag seach, kompom masuk blog duniaku.. hehehhehe

    ReplyDelete
  9. Selamat kembali mas,suka dengar mas dan baby sihat..jauh lagi tu nak tunggu baby tengok dunia nie..jaga diri yer

    ReplyDelete
  10. Salam Mas...
    Rindu mas jugak! muahhh!!

    alhamdulillah mas sihat.. akak ingat mas masih mabuk2 tu yang tak dapat bersiaran..
    tak pe lah mas.. jangan buat kerja teruk2 banyakkan berehat jaga kandungan baik-baik..

    semoga mas dan baby selamat..

    sedap sambal bilis tu.. kalau dapat cicah roti lagi lah terangkat!

    ReplyDelete
  11. mas..nampak menarik betul warna sambal mas nih....buat kita teringin pulak...hehehe

    dah sihat ye..alhamdulillah..:)

    ReplyDelete
  12. moga ceria selalu..

    sedapnya sambal ikan bilis ni..

    ReplyDelete
  13. Salam rindu Mas...lamanya x update eh..tertunggu2 jgk bila la Mas ni sihat dan boleh mengupdate...harap2 lepas ni semakin sihat, semakin berselera dan semakin rajin masak2...rajin la jgk update kan.. Ni sambal ikan bilis pun, kalau kapit dgn roti putih..haiyaaa...kenyang x hengat gak..hehe

    ReplyDelete
  14. Waaaa...rindunya kat mas, welcome back... k.gee suka sambal ikan bilis makan dengan nasi panas dan kicap.... sedap kan

    ReplyDelete
  15. welkam bek! hehe..sib baik password utk nk login x lupa...tapi still kena take care!

    ReplyDelete
  16. WB Mas! dah lama tak nampak mas bermain main hehe.. take care of urself and baby eh and if got masa boleh lah mengupdate ..

    ReplyDelete
  17. Salam Mas..selamat tahun baru 2012!
    Alhamdulilah,mas dah kembali berblogging..semoga kesihatan mas & baby dlm kandungan baik2 saja.

    ReplyDelete
  18. Salam rindu dik Mas cayang...wahh dah kembali bersiaran yer.alhamdulillah semoga mas dan baby sihat. sedap tgk sambal tumis mas ni..dpt mkn ngan nasi lemak sedap ni:)

    ReplyDelete
  19. Masssss...

    tersgtla rindunya ngan Mas..diharap Mas & baby juga sihat2 ya..take care dear!

    ReplyDelete
  20. Selamat kembali Mas... semoga Mas dan baby sihat2 hendaknya... take care..

    ReplyDelete
  21. salam mas...alhamdulillah mas ngn baby sihat...rindu liza nk tgk menu2 dr Mas....welcome back dear

    ReplyDelete
  22. AS'salam Mas

    Alhamdulillah ..moga Mas dan baby sentiasa sihat juga buat anak2 yang lain juga ya Mas. Rindu juga dengan resipi meletop2 dari Mas ni.

    Tapi ada nya sambal ikan bilis ni dapat cecah dengan ubi rebus..perghh habis k.ct belasah sambal bilis ni nanti..hahaha

    ReplyDelete
  23. wahhhhhhhhhhhhhhhhh, kak mas dh kembali!!!
    suker...suker....

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum Mas,
    slmt thn baru dan slmt kembali bersiaran..gembira bila tau Mas dan baby sihat..moga di permudahkan sepanjang kehamilan kali ini..jaga diri dan kesihatan ya..

    ReplyDelete
  25. welcome back Mas ku cayang!!!
    sambal tumis mas mcm sambal mak mama msk.. mkn ngan roti mcm sandwich pun sedap selain mkn ngan lempeng... rindu3x sama kamu Mas hehehe

    ReplyDelete
  26. sambal ikan bilis memang mantap..
    selamat bersiaran kembali Mas...semoga Mas dan baby sihat selalu..

    ReplyDelete
  27. Selamat kembali ke dapur Mas.... semoga sihat selalu.
    Sambal ikan bilis tu sedap makan dengan ubi rebus atau nasi lemak! best!

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Mas
    Selamat Tahun baru 2012

    *Teringat masa Kak Lin sekolah rendah dulu suka sangat bawa nasi dgn sambal ikan bilis dan ikan kering...sedapnya!

    ReplyDelete
  29. Selamat kembali bersiaran ....... di harap kembali meriah dengan masakan dan semangat baru.... tp yg palin penting jaga kesihatan diri dan baby yerrr!!!

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum...
    welcome back. Semoga semangat meng'update' akan terus membara. Semalam dah baca entry mas ni tapi tak sempat nak tegur, bz le konon. ok take care

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...