Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, March 6, 2012

Roti Goreng Puree Keledek



Assalamualaikum.
Masa tengok Izahdaut tayang Roti Goreng Puree Keledek ni, memang Mas teringin sangat nak buat masa tu dengan tukarkan dengan kentang, tapiiii..rasa macam tak best lak guna kentang, nak juga juga keledek macam resepi asal...jadi Mas buat setelah ada keledek...hhmm..memang sangat best Roti Goreng Puree Keledek ni....lembutttt jerkkkkk....dan tak berminyakkk tau.....Mas buat 2 jenis inti roti ni, kaya dan sambal ikan bilis...untuk anak2, memang dia orang suka inti kaya, tapi pada tekak Mas, inti sambal ikan bilis sangat sedappp...rasa macam tak puas pulak makan hari tu...memang nak buat lagi...untuk 1 adunan, Mas dapat dalam 12 biji...jadi untuk keluarga besar tu, boleh gandakan adunan tu yerk...Kak Sheila pun dah mencubanya....maceh jahh atas resepi roti goreng ni..memang terbaikkkk....

Roti Goreng Puree Keledek
Resepi : Izahdaut 
Yang dah mencuba : .Kak Sheila

Bahan :
200 gm tepung roti @ gandum - Mas guna tepung gandum
1 3/4 sk yis mauripan
3 sb gula 
1/4 sk garam halus
2/3 sk baking powder
2 sb mentega @ marjerin
1 biji telur
1/4 cwn puree keledek
8 - 10 sb air *bergantung semasa menguli - Mas letak 2 sudu besar jerk..



Caranya: Uli tangan
Satukan tepung, yis, gula, baking powder dan garam dalam mangkuik besar.
Kacau sebati.
Buat 'perigi' di tengah2 tepung.
Masukkan telur , mentega dan puree.
Gaul dengan tangan perlahan2 sambil masukkan air sesudu demi sesudu.
Bila dapat doh yang elok diuli, uli hingga licin.
Perap doh dlm bekas bertutup sehingga doh naik 2x ganda.
Mas guna BM :
Masukkan semua bhn2, tekan butang start dan biarkan BM menguli hingga selesai...
Kemudian, tumbuk doh untuk kluarkan angin.
 Ambil doh bulat kecil dan intikan dengan inti kesukaan masing2.
Buat sehinga habis dan biarkan roti kembang sedikit dlm 20 minit.
Kemudian baru digoreng menggunakan api kecil supaya masak sehingga kebahagian dlm roti.
Angkat n hidang.

*puree: ialah keledek yang dikisar bersama sedikit air.


17 comments:

  1. mass..
    ko uli guna bm ye.. air tu camner? sedang elok ke lembik ke? tq sudi try mas. terliur giler aku tengok bila ko letak sambal iknbilis tu. eee menggoda tau.. memang nampak gebu tu.. tapi mmg gebu pun. kaler oren ko guna keledek oren la kan. ari tu aku guna keledek jepun. aiseh.. keledek tak de plak dah. habis hhehhe

    ReplyDelete
  2. Ulala...idea yg bagus ni...kat umah ada 2 biji keledek...boleh godek2 utk minum petang nanti... gerenti best punyer... tq mas dan izah

    ReplyDelete
  3. sdp kan mas,,akk pun buat dgb duit inti pedas dan manis...keledek merah mmg cantik...jadi oren warnanya...dpt pulak besar2...puas mkn....nnt nak buat sambal bilis pulak...

    ReplyDelete
  4. kita beli keledek hari tu mas sebab ada lebihan sambal tumis..hajat dihati nak buat kuih ni ler..sekali inti dah habis baru le makcik kita belikan kelekedek nya..itu yg jadik malas tuh...hehehe..adehhhh

    ReplyDelete
  5. Mas,menarik betul resepi roti ni..pasti akan dicuba gak..

    ReplyDelete
  6. sedap pulak tengok keledek ni ada ala2 siap bersambal lg tu

    ReplyDelete
  7. mas..
    dah lama cr resepi ni.. tq ur sharing..

    ReplyDelete
  8. uishhh dah gerenti syidap ni kena tabiklah kat izah atas resepi yg kreatif ni...tp minah tu nak kena cubit la jugak walopun baik hati share resepi beh, tapi noti noti noti sbb buat ai pun tergodda untuk mencoba...haishh

    ReplyDelete
  9. Sedapnya roti goreng ni Mas. Dah teatime now..let's have some..huhuhu...;)

    ReplyDelete
  10. hamboi mek yung rajinnya...sedap tau bila ptg2 makan pedas2 cenggini..:)

    ReplyDelete
  11. salam, sekiranya tidak menjadi keberatan, dapatlah kiranya dimasukan code html radiokita kedalam blog ini ..
    terima kasih

    http://radiokita-malaysia.blogspot.com

    #Siaran RADIOKITA boleh didengar melalui blog anda apabila siarannya on air.

    ReplyDelete
  12. As'salam Mas

    itu hari dah jengah kat blog Jah, dah siap salin resipi. tapi nak buat jer belum sempat as. Tapikan k.ct pun suka kalau letak sambal bilis..powerrrr!

    lain kali boleh cuba tq Mas bagi idea :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum mas..
    seronok akak tgk org lain pandai buat roti... rajinnya mas buat... cantik lg tu rotinya.. roti goreng pasti sedap kan mas..

    ReplyDelete
  14. mmng nmpk sedap dan gebu roti goreng ni Mas....tak sabar nak buat, tapi tulah asyik tertangguh je...

    ReplyDelete
  15. sekarang ni mood nak buat camner dah kurang dah sebab malas..tenguklah cuti sekolah nanti

    ReplyDelete
  16. salam rindu mas cayang..pekabo makyung kiter?? hehe..moga sihat sokmo ye! amboi rajin tul meroti ek..akak dh surrender dh bab2 menguli ni sejak BM ku jatuh sakit..huhu!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...