Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, March 13, 2012

Kuih Lapis Koko



Assalamualaikum.
Satu lagi resepi kuih lapis yang best...memang sedappppp....sajerk mencari2 resepi kuih lapis yang lain sikit dan terjumpa resepi kuih lapis koko ni kat blog Kak Norhayati - Sinar Kehidupanku, tengok respon, Ain ngan Daniel suka sangat...mungkin  sebab rasa koko tu kot..he3...maceh yerk Kak Yatie atas resepinya...izinkan Mas kongsikan kat sini pulak....

Kuih Lapis Koko

Bahan :
1 1/2 cwn tepung gandum
2 sb rata tpng beras
2 sb rata tpng jagung
1 sk garam
1 cwn gula pasir
5 cwn santan
3 sb rata serbuk koko
4 sb air suam utk bancuh koko.
pewarna kuning - Mas x letak



Cara membuatnya :
Satukan kesemua tepung didlm mangkuk.Masukkan garam dan gula pasir.
Masukkan pula santan dan gaul sebati.(saya masuk dlm blender kesemuanya)
Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna kuning dan satu lagi letak bancuhan koko.
Panaskan kukus dan balut penutupnya dngn kain.
Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi.Masukkan adunan koko 1 senduk dan kukus selama 5 minit.
Setelah itu lapis pula adunan kuning selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
Lapisan akhir sekali kukus selama 15 minit.
Bila dah siap, sejukkan selama 1 jam dan boleh di potong. 



22 comments:

  1. Salam pagi Mas...
    Rajin betul melapis.. tadi tgk Izah pun buat kuih lapis tapi lapis kaswi..
    Mama dh msk ikan sambal tomato resipi Mas yg menggunakan ikan keli..since mama tak mkn keli tukarkan kpd kerapu mmg best:P tq Mas share resipi yum3x

    ReplyDelete
  2. Ahai....sedapnya kuih lapis Mas tu... kalau bab kuih2 kukus ni mmg fav k.gee...lebih2 lg yg lemak2 bersantan...pergh!! seloyang sekali hadap jer...

    ReplyDelete
  3. salam sdp tu kuih lapis nasib akk baru minggu lepas melapis....nnt nak juga try yg koko

    ReplyDelete
  4. wah bleh try ni sebab ada baki serbuk koko yang tak tau nak wat pe.. thanks for sharing ^_^

    ReplyDelete
  5. Salam kak mas! aduhhhhhh kita dah lama tak melapis ni kak, rasa gian pulak tgk kuih lapis akak ni nak melapis jugak! tp bz lerr arini nak g jumpa dokterrrrr gigiiiiii ehehe...

    ReplyDelete
  6. Selamat pagi Mas..
    cantek sangat kuih lapis koko tu..boleh join makan?..hehe..

    ReplyDelete
  7. Salam Mas, makan selepas meletaknya didalam peti tentu lagi sedap ya mas.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Mas,
    tq sudi mencuba dan menepati citarasa Mas dan anak2....mmng lembut je kuih ni kan...cantik dan kemas je potongan kuih Mas tu...wat akak terliur sangat....

    ReplyDelete
  9. makcikk.. ni bukan resepi kak hanieliza tu ke? yg nah glemer ritu? ke lain? kiki.. nak kena buat gak ni. suke aku kuih lapis gini. cantik tinggi tu mas.

    nak balik kampung ye.. take care

    ReplyDelete
  10. Rajin sungguh Mas ni melapis.... meh bagi sikit kuih tu kat akak.

    ReplyDelete
  11. salam kak mas.....sedap jek nmpk lapis koko tuh bile laa dtg mood rajin nk mencube nihh

    ReplyDelete
  12. bab2 melapis kan lagi perut tu yg tak tahan tu...terbaekkk ni!

    ReplyDelete
  13. assalam mas,
    cantiknya lapisan kuih mas ni..
    rajin betul mas buat ya..baby sihat ke tu?..bila due tu mas?..take care ya..

    ReplyDelete
  14. suke makan..nk melapis tu jer yg akk tak sabar mas.. mas ni tgh sarat2 pun masih larat ke dapur..kagum akk

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Sedaplah Mas,ada rasa coklat, bilalah nk try buat ni..

    ReplyDelete
  17. rajinnya buat kuih lapis..kita kalau bab2 nak melapis memang bercinta nak membuatnya...kekeke..tapi makan suka..:)

    ReplyDelete
  18. Salam Mas..sedap ni buat minum petang....Rajin tull Mas melapis yaaaaa

    ReplyDelete
  19. Salam kak mas...
    Cantik je k.mas melapisnya...wat asz terliur je tgk..;))

    ReplyDelete
  20. rajinnya melapis! patut la budak2 suka...ada unsur2 cekelat gitu!

    ReplyDelete
  21. dah berapa kali janji kat diri sendiri nak try buat kek lapis koko nih...mesti buat ni mas sebelum mek jah tu buat..kikiki

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...