Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, March 5, 2012

Kuetiaw Kungfu



Assalamualaikum.
Salah satu menu yang Mas selalu order bila makan kat luar....Kuetiaw kung fu...dulu selalu makan kat food court kat Alam Sentral atau gerai makan kat depan wet world shah alam tu...memang sedappp Kuetiaw kung fu nya...tapi bila tempat tu dah ditutup....baru Mas rajin buat sendiri kat rumah bila terjumpa resepi Kuetiaw kung fu ni kat MyResepi....tak de susah sangat buat Kuetiaw kung fu ni...senang dan cepat dan yang penting sedappp dan kenyang dimakan....maceh pada hanis@myResepi atas perkongsian resepi Kuetiaw kung fu yang mabelesss ni...siap tunjukkan cara nak membuatnya lagi....Selamat mencuba yerkkk ....

Kuetiaw kung fu
Resepi : hanis@myResepi

Bahan  ( 1 org )  :
kuetiaw - Mas agak2 masa letak dlm telur
2 biji telur - Mas guna 1 biji telur gred A
lada hitam @ lada putih - Mas guna lada putih aji shiok
mix seafood
lobak
1 1/2 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
1 cawan @ lebih jika nak kuah lebih - Mas guna stok ayam
sayur2 lain - optial
1 ulas bawang putih - diketuk
2 biji cili padi @ lebih klu nak pedas - diketuk
sos tiram - Mas letak 1 sudu
sedikit kuib ayam - Mas tambah



Cara memasak :
Pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam @ putih di dalam gelas @ mangkuk.
Masukkan kuetiaw hingga 3/4 gelas. Mas agak2 jerk kuetiaw tu dan sebatikan.
Kemudian tuang dalam kuali yang dah diletakkan sedikit minyak ( minyak tu agak2 mcm nak goreng telur dadar ).
Ratakan kuetiaw supaya menjadi sedikit nipis dan balikkan supaya kedua-dua belah masak dan masukkan dalam pinggan.
Untuk Kuah : 
Tumis bawang putih hingga sedikit perang, kemudian masukkan seafood mix.
Masukkan air @ stok ayam dan biarkan mendidih.
Masukkan sedikit serbuk lada hitam @ serbuk lada putih , cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran dan juga kiub ayam. Sebatikan.
Tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali.
Biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kuetiaw tadi. 


11 comments:

  1. Tokey... oder kuetiaw kungfu satu!! sangat menggoda woooo....

    ReplyDelete
  2. perggh sebijik kat gerai. i likeeee...
    kerna ko makcik, aku beli kueteow halus tu. insyaAllah nak buat jugakkkk

    ReplyDelete
  3. aduhaii kak mas terliur kite dibuatnyeee nk buat jugakkk

    ReplyDelete
  4. lain skit cara si hanis ni masak..boleh cuba nanti nih..:)

    ReplyDelete
  5. tngk kue teow Mas ni wat akak lapor lerrr....mcm skrng gak nak masak mcm ni...

    ReplyDelete
  6. A ah kan...antara feberet kalau makan kt luar,padahal dh tau kadang tu ntah apa2 rasanya...nkkk jugak order...tp yg ni ai tau pasti sedap, errr kak, kuetiaw kungfu panda satew!!! Isi ketam lebey!

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Mas..Kak Lin x pernah buat lagi Kuetiaw Kung Fu Tapi Kak Lin pernah makan Mee Kung Fu..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum mas...
    terliurnya akak tgk kuetiew kung fu tu mas... akak memang suka makan kuetiaw... teringin nak mencubanya nanti... kena beli kuetiaw dulu nampak gayanya... nampak sedap sgt tu..

    ReplyDelete
  9. Assalam Mas, apa kabar? Hrp Mas n baby dlm perut jgk semakin sihat segar la hendaknya. Ni datang sbb x tahan tgk kueteow kung fu Mas ni haa....adeeei kuat betuii makyung berkungfu kat dapur...rajin...tabik spring kat Mas.. ^__^

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...