Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, January 13, 2012

Donut Kentang Fatmah



Assalamualaikum. 
Donut....donut...hmmm..lama dah Mas tak mendonut...asyik telan air liur jerk mengok donut ijahdaut tu...akhirnya semalam terlaksana juga projek nak mendonut setelah tergodaaa lagi nengok donut ijahdaut tu...sabo jerk ngan makcik sorang tu...dah boleh digelar ratu donut dah...kikikiki...
Sebenarnya dah banyak kali Mas buat Donut Kentang Fatmah ni......ada entrynya DISINI dan DISINI untuk donut yang telah dilabukan. Memang terbaik Donut ni....lembut gebu seakan akan donut big apple jerk tau......sape yang dah try....mesti setujukan....
Alhamdulillah...semalam donut menjadi dengan jayanya...maklum la, dah lama tak mendonut....bibik tu pun semalam kena lapkan dulu sebelum digunakan...berabukkkk..kikikiki
Untuk resepi donut ni....Mas nasihatkan lubang tengah donut tu bulatkan beso sikit yerk sebab donut ni akan mengembang lagi semasa menggoreng....jadi elok donut tu pun disaizkan sederhana...baru cantik kejadiannya....hmmm....meh la layan resepi  Donut Kentang Fatmah ni walaupun dah dientrykan sebelum ni....senang nak rujuk kan...

Donut Kentang Fatmah
Resepi : Fatmah
Sumber : Izahdaut

Bahan :
500 gm tepung  gandum
50 gm susu tepung
11 gm ragi instant
200 gm kentang - kukus, haluskan dan dinginkan
100 gm gula pasir
75 gm mentega
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais


Cara membuatnya :
Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus (keledek) ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan  masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.



22 comments:

  1. baru gak baut donut kentang nie...akak bubuh coklat ngan badam..umar makan tak henti

    ReplyDelete
  2. Selamat pagi Mas,moga sihat aje..
    sukanya tengok donut kentang tu..gebus je..pagi ni Rahel ada buat donut lagi..donut bijan...enak..

    ReplyDelete
  3. aaa aku dah trasa2 kesedapannya mas. mmg suke la resepi ni. bior la kuning telur tu banyak sikit. tapi sangat berbaloi. nanti kalu ada keldek ko try buat guna resepi ni. fuhhh mmg dasat. meh bagi aku 21 biji nak rasa. ngahaha.. mcm nak kenduri lak aku

    ReplyDelete
  4. Gee®,

    kak gee....
    he3....gebussssssss

    ReplyDelete
  5. KakAsma ,

    perh..akak letak coklat ngan badam....
    memang bertambah la sedapppp....
    mas pun suka klu gitu....

    ReplyDelete
  6. rahel ,

    hmmm..,donut bijan...
    first time dengar....
    nak serbu dapo rahel la klu gini...

    ReplyDelete
  7. izahdaut ,

    makcik..
    memang aku nak try keledek gak nanti...
    tungguuuu...
    bestkan makcik donut ni....
    lembut gebu..
    dah rasa macam makan donut big apple dah..

    ReplyDelete
  8. Salam Mas..
    Sihat mas hari ni??
    montelnya donut mas tu.. geram akak tengok!

    ReplyDelete
  9. Montok..kali mas..pasti sedap..tenguk Izah pun udah banyak kali buat..nampaknya kena try juga la

    ReplyDelete
  10. hrrrmmmm hujung minggu ni nak baut roti kentang @ bun kentang? konfius betul le

    ReplyDelete
  11. mmng sedapkan donut kentang ni..lembut je, makan time suam2 maunya 5 ketoi pun still tak cukup...hah3 buruknya akak makan..

    ReplyDelete
  12. mmg donat terbaik!! tun pernah try versi pisang yg kak izah olah, mmg sedap gler! lembut, dan gebus!

    ReplyDelete
  13. mantopp nyer namapak donut nih..ptg ptg nih makan gan jasmine tea pun sedapp :)

    ReplyDelete
  14. As'salam Mas

    K.ct ni baru lepas balik dari blog Rahel, makan donat kenyang sangat2 sebab makan angin jer..hehehe

    Ni masuk sini ada donatttt! dah start mendonat lah Mas ni haa..hehehe. insan2 kat rumah pun suka donat tapi k.ct jer yang malas..hihi

    ReplyDelete
  15. salam mas..wargh ade donut gebusss disini..m,intak segelung mas :)

    ReplyDelete
  16. Assalam mas, gebus dan montoknya donut ni.akak pernah gak buat dulu resepi ni memang sedap.lama dah tak mendonut ni:)

    ReplyDelete
  17. aduiii geram nengok donut nya mas..kita ni duk salin resepi ni dah berkurun..tapi tak jugak cuba2 lagi..hehhehe

    ReplyDelete
  18. Salam Ukhwah Mas....kak rus masuk dari rumah Sonia....Gebunya donut tu...kak rus dah berhari-hari nak buat donut....tak buat-buat sampai hari ni...bila tengok donut Mas keinginan membuatnya lagi memuncak.
    TQ...Mas.

    ReplyDelete
  19. mas, gebu tgk donutnya..dah lama tak buatkan anak2 donut..nnt bole try resepi ni pulak :)

    ReplyDelete
  20. sedapnya..sy puasa arini kak..tb2 teringin...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...