Assalamualaikum.
Meh layan menu lunch Mas semalam......buat Kari Kepala Ikan lak.....makan ngan sambal belacan dan ulaman....hmmmmm...best kan....lagi pun kari ni memang laku kat rumah...Ain ngan Daniel suka bebenor kari ni...kuah kari tu pulak, klu ada lebih, boleh gak dicicah ngan roti....kali ni Mas masak kari cara mak Mas...masa balik kampung baru2 ni, mak ada bagi tips untuk dapatkan kari yang sedap....daun kari diblend sekali dan gunakan bawang kecik sahaja ......hmmm....patut la rasa kari yang mak masak sedappppp.....untuk yang nak mencuba masak kari, apa kata cuba pulak cara mak Mas ni...memang best............
Kari Kepala Ikan
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
sebelah kepala ikan
1 biji tomato - dibelah 4
5 biji kacang bendi
jus asam jawa - agak2 yerk
santan
Air agak2 yerk untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 biji kacang bendi
jus asam jawa - agak2 yerk
santan
Air agak2 yerk untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit lada hitam biji
1 tangkai daun kari - daun sahaja
1 tangkai daun kari - daun sahaja
1 paket rempah kari ikan
Bahan Tumis :
2 biji bawang merah kecil - hiris halus
1 ulas bawang putih- hiris halus
1/4 camca teh halba campur
1 sudu kecil pes cili
Cara memasak :
Cuci kepala ikan bersih2, perap dengan garam dan jus limau seketika, cuci dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga wangi. Tuang bahan2 kisar dan kacau sebati dengan menggunakan api sederhana hingga bahan2 tadi pecah minyak, kemudian tuang sedikit air dan biar mendidih.
Kemudian masukkan kepala ikan dan bila mendidih masukkan kacang bendi dan masak hingga mendidih. Tuang jus asam jawa dan masukkan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan santan, garam dan gula secukup rasa, biar masak sebentar. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan...
Weeeeh Mas, kencangnyaaaa...kari kepala ikan pulak daaahh...i liiikkeeee 100x...mintak roti putih 2 kpg..nak tumpang cicah :). Moga Mas terus sihat dan bertenaga untuk ceria2kan blog yea..
ReplyDeletekak mas,uiii sama menu kita klmarin eks,cuma sy klmarin wat kari bahagian ekor ikn jenahak..Sy pon kadang blend sekali juga daun kari,kadang masuk terus ngan tangkai2 tuh,coz baru lbh aroma,rini men perangat jer kari lebihan semalam,hehe..
ReplyDeleteAlamak ini sudah bagus akak buat dinner rolls ada lebih kuah anta kat rumah..cicah sedap ni..lebih2 lagi kalau dapat kari semalam
ReplyDeleteSalam....kari kepala ikan kesukaan kita...terliur la pulak.
ReplyDeleteoooo blend ya daun kari tu mas? kak nak try laa pokok kari dlm 2 pasu kak sedang membesar mcm tuan nya hehehe t.kasih kongsi resepi
ReplyDeleteyaaaa Allah Mas kecur liur tengok kari kepala ikan ni mas..
ReplyDeletePerut yang tak de isi ni pon dah nendang-nendang jugak ni mas...
anak tekak dah melompat-lompat dah ni..
sedapnyer kari kepala ikan!! kalau dapat kepala ikan merah yg besar mmg bertambah2 sedap nih.. pastu baki kari dia wat cicah ngan lempeng..
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas
ReplyDelete*Sedapnya kari kepala ikan ni...rasa mcm nak ngap jer...
As'salam Mas
ReplyDeleteK.ct ni tak makan kari, tapi tengok lauk kari kepala ikan ni pun dah kecur gak ni...hihihi
bolehlah cuba masak untuk Hubby nanti. anak2 semuanya tak suka ikan payah lah kan :)
Wow... besau nya kepala ikan ko Mas... boleh k.gee tumpang semangkuk...
ReplyDeleteAduhaiii Mas..
ReplyDeletesekali keluar kepala ikan arr!! harus akak keluar tapau lunch skrg! tapi tak dpt lah order tu kepala ikan..ada ker 1 jam makan masih lom habis lagik!
Mas..ko sihat? uik..bak sikit kepala ikan yg dah dikarikan tuh..nak mkn tghri nih...hehe
ReplyDeletemas...akak dtg bawak nasi beriani ni, meh kita tukar pinggan nak...hihihihi
ReplyDeleteMenggoda sungguhhhh kari kepala ikan ni...:)
ReplyDeleteaghhh..sungguh aku tergoda..feveret hubby eina nih...
ReplyDeletewah! berseleranya tengok kari ni... jom makan, sampai jilat jari!
ReplyDeleteAssalamualaykumwbh dik mas dear...apa khabar? waaaaaaaaaaaaah start dgn kari ni yg akak tak leh reject ni....:)
ReplyDeletesedapnya! fav akak ni... suka ratah kepala ikan tu:)
ReplyDeleteMas...gue laparla...hehe..ngences banget kari kepala ikan tu..sedapnya disedut matanya...ohhh.
ReplyDeleteSalam Mas...
ReplyDeleteLama nyer mama tak mkn lauk kari..lagi2 ikan sedap nyer I like 100x lah mcm Ummi hehehe
pssstttt gmbr menggancam nmpk!!!
bru sempat BW ke dpur mas.. lama tak bersiaran.. tentu bertambah tembam sekrg... kepala ikan ni mmg sedap klau dpt ratah2 kan..
ReplyDeleteUih....terbaik!
ReplyDeletesalam...pekaba makyong.. hihih..alololololo comeynyer baby... hihih.... walopun x nampak tp aku tau cumel tau..terer kan aku...hihih... rindu kat ko mas.. meh peluk2 sket... muaahh muaahh...! teruskan berblogging ye, sgt rindu nak berceloteh ngan ko cam dulu :)
ReplyDeletesedapnya kari kepala ikan ni mas...akak suka betul dgn kari kepala ikan.buat pekat2,letak santan sikit je..perghhhhh...bau kari kat tangan lagi tu..isshhh...nak buat juga lah esok..nak cari papadom dulu..baru lengkap..hehe
ReplyDeletemas..geramnya kita tengok kepala ikan tu..besar betul..lama dah tak makan kari kepala ikan...kena carik nih tak leh jadik..hehhehe....blend daun kari sekali ye..tak pernah buat lagi ni...bleh cuba...:)
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete