Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, October 10, 2011

Asam Pedas Patin Kak Anim







Assalamualaikum. 
Gara2 teringat komen Mamahawa masa Mas entrykan resepi Lemak Patin Salai & Mangga, yang Mama try resepi asam pedas cara Kak Anim yang blend daun kesum, bunga kantan dan serai sekali, jadi Mas pun try buat asam pedas cara Kak Anim tu....hmm...sedapp la..bau wangi masa menumis tu....perhhh....memang best...memang lagi harum wangi asam pedas yang dimasak cara begini.....kali ni Mas guna ikan patin.....memang sangat sedapp...suka sangat bahagian perut patin tu..sedappp terasa isi bercampur lemak patin tu.....sangat serasi diasam pedaskan....maceh pada Kak Anim dan mamahawa atas resepi asam pedas n



Asam Pedas Patin
Resepi : Kak Anim

Bahan :
1 ekor ikan  ikan patin

20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan - dikisar
1 labu kecil bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
sedikit halia - dikisar
sedikit kunyit hidup - dikisar
1 kuntum bunga kantan - dikisar
2 batang serai - dikisar
sedikit daun kesum - di kisar
air asam jawa secukupnya
1 kiub ikan bilis
garam secukup rasa
beberapa batang bendi
tomato - dibelah 4
sedikit serbuk kunyit - Mas tukar ngan kunyit hidup
sedikit serbuk lada hitam


Cara memasak :
Ikan di lumurkan dengan limau dan bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
Pastikan cili betul2 masak masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit.
Masukkan ikan dan didihkan sebentar, kemudian masukan garam dan kiub ikan bilis.
Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan  bendi ,tomato @ terung jika suka.
Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biaekan seketika dan boleh tutup api dan sedia untuk di hidang.



42 comments:

  1. kak mas.....nanti kogsi resepi buat kerutub daging boleh x..?hehe

    teringin pulak..

    ReplyDelete
  2. terimakaseh mas,sudi mencuba..ai terharu tauuuuu.hehe
    sedap kan?..kalau buat gaya gini bau masa menumis tu mmg lagi power kan?
    memang sedap guna ikan patin.akak pun suka gak kalau guna ikan patin ni.tapi anak2 akak kan,kalau ikan patin lebih gemar masak tempoyak gaya org pahang tu.mmmmm..mas ni dah goda2 kena lah akak pi cari ikan patin pulak mggu ni..:D

    ReplyDelete
  3. salam seperti biasa mmg asam pedas lauk kegemaran keluarga..nak pulak pekena dgn ikan pati lg lah menyegat...sekali blan bhn2 dan tumis pehhh tebau2 je hehheh sdp tu...balik temerloh ambik ikan patin byk2 bawak blik KL hehhe

    ReplyDelete
  4. qaseh johanna,

    insyaAllah..
    nanti kak mas cari resepi yg best dan try dulu yerk...
    tungguuuuu..he3

    ReplyDelete
  5. anymz,

    maceh kak anim..
    mas dah jatuh hati ngan asam pedas cara gini..
    memang best....
    sayanggg akak..muahhhhhh
    kene sangat ikan patin dibuat asam pedas selain digulai tempoyakkan..he3

    ReplyDelete
  6. Sheila Shafeareen,

    argghh..patin temerloh kak..
    sedapppnya.....
    terbayang dah kelazatan patin temerloh tu bila dimasak tempoyak @ asam pedas....perhhh

    ReplyDelete
  7. Awww.. pagi2 dah tergoda dgn asam pedas Mas

    ReplyDelete
  8. Asam pedas ikan patin, mmmm memang tengok jelaaa... hu hu

    ReplyDelete
  9. Maaaaaaaaasss...nampak sedapnya...ok nnt akak try lak resepi cik Anim kita ni...nak kena cari ikan patin dulu...jemu dah masak tempoyak hehehehe...

    ReplyDelete
  10. tun xpenah try masak asam pedas guna patin. sedap ye kak mas.. biasa wat masak lemak ngan masak tempoyak. masa duk miri dulu byk jual ikan patin hidup2 kt pasar. duk bintulu jarang jumpa.. kalau jumpa nk try lah. hasben tun suka mkn ikan patin, n asam pedas, kalau wat ikan patin asam pedas ni mesti dia lg suka.

    ReplyDelete
  11. Sari Yusa Ibrahim,

    kak yus...
    my peberet...sedapp sangat

    ReplyDelete
  12. Lieya,

    nape tu..tak makan ikan patin ke..
    boleh jerk guna ikan lain..
    ayam pun sedapp tau..

    ReplyDelete
  13. Ummi,

    kak ummi..harus dicuba asam pedas kak anim ni...
    memang sangat sedappp....
    guna lak ikan patin..
    perhhhhhh...

    ReplyDelete
  14. tun_telani,

    tun..nnti try pulak buat asam pedas patin..
    memang sangat sedappp....
    mabeles....

    ReplyDelete
  15. Mas
    Kalau isi ikan yang bahagian kat perut tu memang sedap sangat,lembut dan lemak..suka sangat yang cam tu..

    ReplyDelete
  16. Asam Pedas....memang fav ...suka..kak cek suka...:D

    ReplyDelete
  17. ikan patin? ikan apa tu makcik?
    aku tak biasa makan kot ikan patin ni, sebab biasa makan ikan salamon je... muahahaha...

    ko kalau kerja tak meggoda org tak leh ke mas? huhh..balik dulu korek2 dlama peti apa yg ada tuk buat asam podeh.. kot la tetibe kantan aku dah berbunga kan. haha

    ReplyDelete
  18. Alahai pepagi dah tayang2 n goda2 ngan asam pedas..Nanti kalo nak wat asam pedas utk hubby,nak juga lah try cara gini,hubby sy suka asam pedas ni..

    ReplyDelete
  19. cik cek,

    try la pulak cara kak anim ni kak cik..
    sedappp tau..he3

    ReplyDelete
  20. izahdaut ,

    debik ijahdaut....kikikiki
    kau memang..ikan apa yg kau tak makan..
    try jah asam pedas kak anim ni..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  21. Zaliedana,

    try la ct resepi kak anim ni...
    memang sedappp....

    ReplyDelete
  22. waduh terliur btl tengok..dh la lpar nie..hehe :)

    ReplyDelete
  23. Mas : ko bela ikan patin dalamkolam ke Mas? selalu sgt kuar menu patin neh..dengki gak..haha

    ReplyDelete
  24. Salam Mas..Sue suke asam pedas...nanti ada masa boleh cuba masak cara ni jugeeee

    ReplyDelete
  25. sedapnyer lama x merasa ikan patin nie....tengok gambar pun dah tahu sedap gituew.....
    salam kenal kak mas...tq sudi follow blog ayu...now ai follow back...hug!

    ReplyDelete
  26. Murny Umairah,

    memang sedapp murny...
    try la buat gak...

    ReplyDelete
  27. Anna Qawina.,

    kau tak tahu ke anna..
    aku bela patin kat tesco, hero ngan pasar tani..
    nak patin....
    hulur duit jerk...
    klu setakat kau jeling jerk patin tu..
    memang la tak merasa lauk patin..kikikiki

    ReplyDelete
  28. Sue @ Nenie,

    try sue cara kak anim ni..
    memang sangat sedapp....

    ReplyDelete
  29. ☆*♥L@dy @yU♥*☆ .

    salam kenal juga buat ayu...
    he3..
    kat jepun tak de kan ikan patin...
    nnti balik msia..boleh mkn puas2 yerk ayu..

    ReplyDelete
  30. Hi Mas
    Selalu juga nampak ikan patin kat pasar tapi tak pernah beli. Sekarang dah tenguk resipi yg Mas masak pakai ikan patin semua sedap2 belaka, nanti nak cuba masak juga lah.

    ReplyDelete
  31. salam kak mas..

    pekat kuah asam pedas kak mas...tergodaa tgk...isk hari ni semua org tayang resepi yg sedap~~

    ReplyDelete
  32. Salam Kak Mas..sedapnya nengok asam pedas nii..nnt nak try resepi yg ni plak..nmpk pekat je..

    ReplyDelete
  33. Nurwin Heny,

    selamat mencuba yerk nurwin resepi2 ikan patin dari dapur mas...
    insyaAllah..semuanya sedap2...

    ReplyDelete
  34. chikadakbiru,

    best tau asam pedas resepi kak anim ni...
    try la juga yerk...

    ReplyDelete
  35. Yana Shaiful ,

    selamat mencuba yana...
    best tau asam pedas resepi kak anim ni...

    ReplyDelete
  36. Suatu waktu kak mieza suka ikan patin..mmg suka dgn asam pedas..bila kawin suami tak suka ikan patin jd dah tk msk dah..rasa mcm dah lama sgt tk mkn..bila tgk kawan2 masak terliur lak..

    ReplyDelete
  37. uishhhh sedapnya tgk asam pedas mas ni, sib baik baru sudah dinner ni...hehe

    ReplyDelete
  38. aduss mas..tak tahan tengok warna kuahnya tu..pekat merah...dah gerenti best....nanti nak cuba cara kak anim ni pulak...blend bahan2 tu....

    ReplyDelete
  39. Mieza,

    akak..suami mas pun tak makan ikan patin..
    mas sorang jerk..
    jadi mas masak..
    mas juga yg makan..he3

    ReplyDelete
  40. Nieza ,

    he3....nasib baik kan kak nieza...

    ReplyDelete
  41. quinnie,

    selamat mencuba quinie..
    memang best asam pedas cara ni..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...