Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, September 12, 2011

Pancake Mayonis



Assalamualaikum.
Meh layan Pancake Mayonis yang dah berpuluh kali Mas buat ni...dah jadi peberet family Mas untuk makan pancake mayonis ni ngan nutella.....sedapp sangat...pancake mayonis ni pun lembut gebu jerk....memang terbaik...masa bulan puasa yang lepas....selang sehari Mas buat untuk bersahur tau.....memang tak jemu dimakan....boleh lihat juga DISINI untuk pancake mayonis yang Mas buat sebelum ni....maceh pada Kak Hana atas resepi pancake yang best ni....terbaikk....hmm...tenggelam terus cikgi sorang ni....rinduuu sangat kat dia.....Kak Hana...update la blog...he3......hari ni pun rasanya macam tuan tanah agak sibuk kejapp lagi...bw akan berjalan kemudian yerk...byeee

Pancake Mayonis
Resepi : Kak Hana
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter - dicairkan
  • 1 cawan susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis - Mas letak 2 sudu
Cara membuatnya :
  1. Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  2. Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  3. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  4. Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  5. Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.



16 comments:

  1. Assalamualaikum Mas...

    Sedapnya Pancake Tu...Terliur Tengok...

    "Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin"
    Yer Mas...

    ReplyDelete
  2. Assalam kak mas,selamat ari raya maaf zahir batin utk akak n family ya..Akak,sy selalu wat pancake mayonis gak resepi hajar yg kak nor ubahsuai,mmg sedap,nanti nak wat yg nih juga la..Mmg pankek dah jdi feberet hubby juga skang..

    ReplyDelete
  3. Assalam kak mas,selamat ari raya maaf zahir batin utk akak n family ya..Akak,sy selalu wat pancake mayonis gak resepi hajar yg kak nor ubahsuai,mmg sedap,nanti nak wat yg nih juga la..Mmg pankek dah jdi feberet hubby juga skang..

    ReplyDelete
  4. gebuu je tgk penkek kak mas tuu. sedap nyer.. lama dh x wat penkek.

    ReplyDelete
  5. Gee®,

    memang sedap kak gee pancake ni..
    try la buat....
    lembut gebu jerk tau..

    ReplyDelete
  6. LinRosly ,

    maceh kak...

    akak dah try ke belum pancake ni..
    memang terbaik...
    sedapp...

    ReplyDelete
  7. Zaliedana,

    maceh ct,

    hmmm..cer try lak resepi kak hana ni...
    sedapp sangat...
    suami kak mas start jatuh hati kat pancake bila dia makan pancake mayonis ni la..
    tak mo pancake lain...he3

    ReplyDelete
  8. tun_telani,

    memang lembut gebu tun pancake ni....
    kak mas selang sehari tau buat pancake tuk bersahur masa puasa yang lepas...

    ReplyDelete
  9. Nak rasa tapi kalau buat mesti sendiri buat sendiri makan. masa pos kat akak 2 ketul boleh tak?

    ReplyDelete
  10. kirimlah to Indonesia tuh cake,nampaknye sedap sangat,,,

    ReplyDelete
  11. Maaaaaassss, nak pancake...wee lamanya x makan...sejak pose x jumpa pancake... :)), nampak gebusss jer..

    ReplyDelete
  12. sedapnya...terliur saya tau...senang je resepi ni..ingat nak try buat la...tengs ye share resepi...

    salam kenal...

    ReplyDelete
  13. fathnin suka sangat pancake mama dia kalau buat tak sempat nak mengentry sebab siap satu habis2.. hihiihii

    ReplyDelete
  14. sungguh mengiurkan..mintak izin cuba resepi...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...