Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Friday, September 9, 2011

Cerita Biskut Raya



Assalamualaikum.
Masa HaSue mesej Mas pagi tadi tanya khabar...baru Mas sedar...dah 2 hari tak update blog...sabo jerk..he3...sebenarnya 2 hari lepas tak de sibuk sangat..cuma mood mengupdate blog masih turun naik lagi...tambah2 lak, ada sikit kerja2 ngukis ulangan yang Mas buat...itu yang tak de n3 baru lagi...malas lak nak ulang update resepi2 yang Mas buat baru2 ni.....semalam pun lepas balik dari hospital, ada tetamu datang beraya petangnya, Mas goreng kuetiaw ngan goreng pisang jerk...tambahan selain dari kuih2 raya yang tinggal tak banyak tu...itu yang jadi malas nak mengadap lappy...he3....Rabu lepas Mas buat lagi Popia Pedas @ Bersira Sambal tu untuk buah tangan nurse2 kat PPUM dan ari ni nak ngukis lagi untuk Ain ngan Daniel bawa ke Jamuan Hari Raya Sek Kafa, Mas buat Biskut Chocolate Oats Crips jerk....berbalik pada Tajuk n3 hari ni, Mas nak kongsi sedikit petua yang pada Mas amat bagus sekali...Mas dah try tau....Apabila biskut telah lemau, panaskan semula dalam ketuhar selama beberapa minit, selepas itu sejukkan. Ia akan garing semula. Mas panaskan balik selama 10 minit dengan suhu 160c, bergantung pada oven masing2 tau..Tapi bukan untuk biskut yg telah di salut coklat ye!
Simpan biskut dalam bekas kedap udara. Taburkan sedikit gula pasir kasar agar biskut kekal garing....
Maceh pada Kak Azlita Aziz yang sudi berkongsi petua ini...biskut yang lemau menjadi sedap dan rangup semula bila dipanaskan balik.....i like.....
InsyaAllah, esok ada tetamu special nak datang beraya...
nak tahu siapa...nanti Mas cakap yerk...
mudah2an dapat berjumpa esok....


18 comments:

  1. tq mas share tips..memang ada dah sekut red pearl niha lemau dah. tq tq..nak panas kan balik ni. suke suke... ishh sapa yg specel tu?

    ReplyDelete
  2. aa..tips tu aku penah baca dalam majalah mingguan wanita kalo x silap aku..bagus tu ko panjang2kan ke sini mas..aku x tinggalkan byk biskut kat umah ni aritu..semua angkut balik kpg.jadinya x smpt nak lemau..(mcm laa byk sgt membiskut kan)hehe...

    Rajin ko ngulang membiskut yer mas..aku nak membiskut gak nak ngabiskan bhan2 yg ada ni ha..tp masa terluang je lom ada.
    Lepas raya nih mmg berat aje nak ngadap blog.hehe..

    Ko ada try resepi biskut2 terbaru lg ke mas?Kalo ada best2 jgn lupa gitau yer

    ReplyDelete
  3. salam Mas..selamat hari raya dr K.atie!
    biskut kat umah k.atie tinggai sikit lagi gak..Adik blk keasrama dah bawak..bakinya si Abg balik mggu depan.Nk mkn ngan kawan2 katanya..

    ReplyDelete
  4. Best ada petua tak tahu pun.. Leh cuba nanti

    ReplyDelete
  5. Bagus petu ni. tapi masalahnya kuih raya takde dah. tengah cari mood nak mengukis balik ni.

    ReplyDelete
  6. Salam Mas...

    Lama tak singgah sini....blog pun dah lama tak updated. Virus melanda..hehehe. Thanks kerana bagi petua ni....

    ReplyDelete
  7. aslmkum mas.. akk pun selalu buat cam mas.. makan biskut panas2 lagi sedap.. masa tu lah anak2 berebut2 lagi nk mkn bila terbau aromo biskut..

    ReplyDelete
  8. Selamat Hari Raya Mas...loohhh rajinnya wat kukis lagi eh...meh la akak nak tempah tuk anak2 bawak balik ke U...yg buat haritu dah x berapa ada dah...dptlah bahagi sorang sikit...hehe, kalau tetamu datang, akak goreng pisang jugak laaa..kaaannn..

    ReplyDelete
  9. salam kakmas..bagus betul petua akak nih..saya pun ingat nak perangat balik la biskut2 yg tinggal tuh...baru bersemangat nak sambung makan balik..hehehhe

    ReplyDelete
  10. Mas,

    Popia Pedas Mas tu memang hit kat rumah Love! Actually Love yang makan lebih...hehehe! Dah banyak kali buat siap bagi kat neighbours pun...

    Tak sempat nak ambik gambar je...will post it one day :)

    Nak biskutttt!!!

    ReplyDelete
  11. rajinnyer mas bt kukis lagi..meh sini kerajinan tu kat sy. :)

    ReplyDelete
  12. Terima kasih Mas sebab sudi share tips. Tq gak kat Puan Azlita.

    Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin buat Mas sekeluarga

    ReplyDelete
  13. Tq K.Mas share tips nii..nnt bleh try..:=)

    ReplyDelete
  14. akak punyer sekut tak sempat nk lemau, dah habisss.... tahun ni seminggu lepas raya kena mengulas wat kukis lagi..sejarah sungguh !!

    ReplyDelete
  15. Salam lebaran Mas! Bagus petua tu..Rumah kak pun kuih dah habis, kalu rajin nak buat lagi. Terima kasih kunjung dan join blog kak ya...

    ReplyDelete
  16. salam aidilfitri mas, maaf zahir batin. Terima kasih mewar-warkan petua2 yang diperolehi.

    ReplyDelete
  17. bagus petua tu..tapi cookies kat umah e-na x sempat nak lemau..mmg habis anak2 kerjakan...hihii

    samalah mas...E-na pn bz gak kt umah x sempat nak BW....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...