Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, September 29, 2011

Ayam Goreng Oats



Assalamualaikum. Semalam dengar khabar dari Izahdaut yang Kak Anim admitted di hospital KPJ Seremban dan hari ni Kak Anim akan di CT Scan. Mohon doa semuanya moga Kak Anim cepat2 sembuh dan moga semuanya berjalan lancar...Amin....
Meh layan dulu Ayam Goreng Oats yang simple dan sedapp ni..selalunya kalau ada lebihan dada ayam, Mas suka goreng gini....sedapp tau..apa lagi kalau dicicah ngan sos...lebih kurang ala2 Popcorn Chicken la kan.....cuma untuk salutkan ayam tu Mas guna oats.....jadi lebih berkhasiat ayam goreng ni....memang sedappp..Ain ngan Daniel ratah gitu jerk...

Ayam Goreng Oats
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 keping dada ayam @ peha ayam tanpa tulang - potong dadu
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 1 sudu kecil serbuk kari 
  • sedikit garam 
  • 1/4 kiub ayam
  • 1/2 biji telur  - dipukul sedikit
  • 3/4 cawan oats
  • 2 @ 3 sudu besar tepung kastard 
  • minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara membuatnya :
  1. Gaul ayam dengan serbuk lada sulah, kiub ayam dan serbuk kari hingga sebati. Boleh tambah sedikit garam jika perlu. Perap sebentar. 
  2. Letakkan telur yang telah dipukul sedikit tadi pada ayam yang telah diperap dan gaul sebati.
  3. Taburkan oats pada ayam yang diperap tadi dan juga tepung kastard hingga oats dan tepung kastard melekat elok pada ayam tu.....
  4. Goreng dengan minyak panas hingga keemasan.
  5. Apabila dah masak, angkat dan toskan. Hidangkan dengan sos kegemaran.

38 comments:

  1. sdp npk aym grg oat ni npk pun ragup aje salutannya..potong keci2 snn nak mkn...budak2 suka ni

    ReplyDelete
  2. SMOGA KAK NIM CEPAT SEMBUH. AMIN.. NAK SIKIT MAS, CICAH NGAN SOS KAK ANIM BAGI RITU. SEDAPPP

    ReplyDelete
  3. Sheila Shafeareen,

    kak sheila..try la buat klu ada lebihan dada ayam..
    sedapp tau.he3

    ReplyDelete
  4. izahdaut,

    amin...mudah2an kak anim cepat2 sembuh...

    klu nak..tukar ngan mee goreng mamak kau tu..he3

    ReplyDelete
  5. kira nya neh cam ala2 ciken-popcorn tu eh??!

    ReplyDelete
  6. Mas, selalu akak buat dgn nestum,tgk resepi ni nanti nak try dgn oat pulak tentu lebi ranggup yer..

    ReplyDelete
  7. fuzidss ,

    insyaAllah....try la buat..

    ReplyDelete
  8. azian,

    akak..try lak guna oats..
    sedapp tau..he3

    ReplyDelete
  9. kak mas,
    saje tau tayang ayam goreng oats tu cicah cili sos pepagi nih...
    kan dah teringin nak makan....
    huhuhuhuhu....
    mintak banyak!!!lalallalal....

    ReplyDelete
  10. kalau dapat kat anak kita... mesti dia teriak..ayam goreng ayam goreng ...mcm upin dan ipin...

    ReplyDelete
  11. wahh.. kak mas.. mmg menggoda nii kak mas.. tun kalau dpt semangkuk ni pun habis agaknyer.

    ReplyDelete
  12. Mas

    nampak lajat menjilat jari arr tu ayam :)

    ReplyDelete
  13. sedap ni mas.. ala2 chicken popcorn plak.. makan panas2.. wow!

    ReplyDelete
  14. Salam Mas, akak nak tumpang meratah gak la ayam goreng oats nih....no nasi..ok tak? ^__^

    ReplyDelete
  15. Kak Mas nak cikit nmpak sedap bangat..Nanti nak wat juga lah,uii semuanya nak wat..Ayam ada,oat pon da,cuma mls jerk..Moga kak nim lekas sembuh..

    ReplyDelete
  16. As salam Mas..
    ni bdk2 pasti suka :P yum3x

    Thnks jgk resipi Kari Daging kerisik..cuba mama punyer terpekat sikit.. ni pagi tadi panaskan tambahkan air panas blh sambung mkn utk ari nih..hehehe tqvm <3

    ReplyDelete
  17. Wah! Best ni.. Membantu gak utk habiskan stok oats yg dah dekat expired heheh..

    ReplyDelete
  18. Mimiey.. (^-^),

    he3..suka mimiey dah tergoda...
    sedapppp tau cicah ngan sos....yummy

    ReplyDelete
  19. Nazrah,

    he3..sama la ngan anak2 mas..
    suka sangat ayam goreng..

    ReplyDelete
  20. tun_telani ,

    tun...betul tu..
    ratah gitu pun sodappp..

    ReplyDelete
  21. Yat Maria ,

    he3..kak yar....
    sedappppppp...

    ReplyDelete
  22. ::Azura Rahman:: ,

    betul tu kak...
    anak2 mas ratah gitu jerk..

    ReplyDelete
  23. rahel,

    mas pun belum lunch lagi.,...
    jom join sekali....

    ReplyDelete
  24. Zaliedana,

    haaa...klu tak buat..
    nak kene sebat la tu..he3
    selamat mencuba yerk ct..

    ReplyDelete
  25. Mama Hawa/Mama Nani,

    mama..mak bapak budak pun join sekaki..he3..
    memang best ayam ni..

    maceh mama sudi mencuba...
    kari tu klu dipanaskan lagi..
    perhhh..lagi sedapp tau mama..

    ReplyDelete
  26. Oh Oeya,

    selamat mencuba yerk..
    memang best ayam ni..

    ReplyDelete
  27. uwaaaaa sedapnya tngk ayam goreng oats tu..sedap ratah2 gitu je....leh cuba ni, lain dari yg lain...tq..

    ReplyDelete
  28. sedapx2...akak pun suka buat ayam goreng ni..mkn gitu pun dah sedap:)

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum mas...
    meleleh air liur d buatnya tau.. nie makan cicah sos.. mmg laju jer masuk mulut.. hehehehe.. sedaaapnya..pasti anak2 akak suka nie

    ReplyDelete
  30. Yatie,

    selamat mencuba kak yatie..
    memang sedapp ayam goreng tu..

    ReplyDelete
  31. Nieza,

    betul tu kak nieza...
    sambil2 cicah ngan sos kan..

    ReplyDelete
  32. Diana @ Melley Mey ,

    akak.anak2 mas ratah gitu jerk..
    suka bebenor diaorang makan..he3

    ReplyDelete
  33. Salam Kak Mas..
    Saya dah try resepi nih..sedap..tq! saya letak di blog saya..dan sudah link ke blog ini. Saya dah jadi follower akak. Sudi lah jadi follower saya juga.TQ!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...