Search This Blog

Sunday, December 13, 2015

Moist Butter Cake versi cupcake yang sedap




Assalamualaikum.
Mas nk share satu resepi cake yang sangat sedap, gebu & moist jerk, cake gini tak rasa muak bila dimakan, anak2 pun suka, bila Mas buat versi cupcake, teksturnya lebih gebu berbanding dibakar didalam loyang...  tetapi rasanya sedapnya sama .... 
Terima kasih Kak Azie Kitchen atas perkongsian resepi kek yang mabeless ini ..



My Best Ever Butter Cake
Oleh: Azie Kitchen


Bahan bahan:
250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar



Cara cara:
Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).
Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.








No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.