Search This Blog

Thursday, December 31, 2015

Kek Pisang yang lembut gebu ... sedap sangat





Assalamualaikum.
Untuk kali ke-2 Mas mencuba respi ini ...
Resepi terbaik untuk koleksi kek pisang yang pernah Mas buat .
Suka sangat teksturnya yang lembut gebu & lembab, manisnya pun sedang2 jerk, tak payah nk adjust dah resepi ini ..ikut jerk , Insya Allah , menjadi kek pisang anda ..
Terima kasih pada Kak Azie - Azie Kitchen atas perkongsian resepi kek pisang yang sangat mabeles ni .
Mas panjangkan disini pulak yerk.


Kek Pisang


Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis ( klu tk de ltk cuka makan )
1sk esen vanila (guna vanilla extract)


Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 
Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 
Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. 
Tuang dalam loyang dan bakar selama 60 minit ( api atas bawah ) atau sehingga masak. 






2 comments:

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.