Search This Blog

Monday, July 6, 2015

Samperit Susu yang sedap




Assalamualaikum.
Antara biskut yang mendapat sambutan hangat untuk tempahan biskut raya tahun ini.
Mas share lagi resepinya disini.
Tips mendapatkan samperit yang melting dalam mulut, pastikan tidak terlebih bakar dan suhunya tak terlalu panas, untuk oven Mas, suhu 160c dan Mas bakar selama 25 minit atau sehingga tapak kuih tu nmpk perang nipis jerk .. Insya Allah , sedap tekstur biskut samperit susu ni .
Selamat mencuba.


Resepi Biskut Semperit Susu 
Sumber : Farah Salleh (FB) & Zack 
Semperit Susu by Anna Qawina 

Bahan: 
120g susu pekat manis -resepi asal guna 250g (1/2 tin yang beratnya 505g)
 125g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak - resepi asal 250g 
240g tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly) -  resepi asal 600g. Ku guna 230g, just nice untuk picit dalam acuan 


Cara: 
Pukul sebati susu pekat manis dan butter. 
Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (ku guna whisk telur je).  
Tip: 
Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. 
Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang. 
Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. 
My experience, 240g just nice untuk picit ke dalam acuan. 
Resepi asal guna 300g tapi pada saya terlalu keras kalau guna semua. 
Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung. 
Picitkan atas dulang yang dialas baking paper. 
Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar). 
Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 160C selama 25 minit atau hingga bawah biskut nampak mula keperangan,terus kluarkan loyang dan sejukkan biskut.. 
Jngn terlebih bakar yerk, nnti biskut tak melting ... 





No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.