Search This Blog

Thursday, July 9, 2015

Biskut Almond London yang sedap




Assalamualaikum.
Antara biskut yang wajib dibuat tiap tahun, Almond London.
Mas setia dengan resepi ini .
Jadi Mas share lagi disini untuk kawan2 mencubanya .



ALMOND LONDON 
Sumber : Rahel & Nizamadey 
Sumber : K.Nor@SecubitGaram 
Sumber :  Ayu Citarasa Rinduan  

Bahan:  (150 biji) 
250g mentega 
125g gula halus 
1 biji telur 
1 sudu teh esen vanila 
50g serbuk badam (optional) 
200g tepung jagung } 
300g tepung gandum }
 1 sudu besar tepung beras } 
1 sudu teh baking powder }  - ayak bersama
 200g kacang badam,digoreng tanpa minyak - Mas bakar
50g badam cincang untuk hiasan 
+/- 700g cokelat compound 


Cara;
 1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi. Masukkan serbuk badam.Kacau. 
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata. 
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya. 4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega. 5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit. 
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan. 




No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.