Assalamualaikum.
Antara biskut yang wajib dibuat tiap tahun, Almond London.
Mas setia dengan resepi ini .
Jadi Mas share lagi disini untuk kawan2 mencubanya .
ALMOND LONDON
Sumber : Rahel & Nizamadey
Sumber : K.Nor@SecubitGaram
Sumber : Ayu Citarasa Rinduan
Bahan: (150 biji)
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung }
300g tepung gandum }
1 sudu besar tepung beras }
1 sudu teh baking powder } - ayak bersama
200g kacang badam,digoreng tanpa minyak - Mas bakar
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g cokelat compound
Cara;
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi. Masukkan serbuk badam.Kacau.
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya. 4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega. 5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan.
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.