Assalamualaikum
Hitam2 Daging Palembang ...
sunguh pun hitam.. rasanya sangat menawan...
sunguh pun hitam.. rasanya sangat menawan...
Dah banyak kali Mas buat Daging Palembang ni...
memang sangat sedap..
yang bestnya tak payah guna santan bagai...
diganti dengan kerisik dan uniknya diletakkan kicap lemak manis ...
bila dipanaskan banyak kali dan daging menjadi kering ..
rasanya menjadi seakan2 rendang tok..
serius.. tak tipu...
try la yerk kawan2 ..
insya allah .. tak mengecewakan..
maceh banyak2 pd ummi Ummi Maria Hakem yang sudi berkongsi resepi ...
moga ummi sentiasa dibawah lindungannya dan sihat selalu ..
Daging Palembang
Bahan :
700 gram daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat - (boleh gantikan dengan kerisik) ~ Mas ikut kak MaDiHaA, tak gunakan santan tapi masukkan kerisik homemade anggaran 3 sudu besar
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
minyak
Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering
Rempah penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan ( mas tak letak santan kali ini.. diganti dengan 4 sudu besar kerisik ) . Biarkan masak hingga daging mula empuk.
4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.
P/S:
Menurut ummi Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.