Assalamualaikum.
Terpikat tengok Snow Cheese Tart kat fb hari tu, jadi Mas pun try buat, kebetulan bahan2 memang dah ada, tinggal buat jerk..
Sebenarnya Mas terlupa kat wall fb sapa yang tayang Snow Cheese Tart ni...jadi bila google...jumpa la resepinya...dari May Agumo rupanya....TQ yerk atas perkongsian resepinya....Mas kongsikan kat sini pulak....
Berbalik pada rasanya....bagi Mas, Snow Cheese Tart ni lebih sedap diletakkan filling sebab terasa macam kurang jerk bila tak letakk filling dalamnya...he3...next time Mas letakk filling pulak...tapi rasanya....hmmmm..memang sedappp sebab ada cheese atasnya....mabelesss...
Snow Cheese Tart
Tart Shell :
(saya buat 1/2 adunan)
Bahan A:
200 gm mentega
100 gm gula aising - saya kurangkan sikit
1/4 teaspoon esen vanila
Bahan B:
1 biji telur
Bahan C:
420 gm tepung - saya guna tepung superfine
1 tablespoon susu tepung
Cara :
Pukul A hingga lembut.. kemudian masukkan B.
Teruskan pukul hingga gebu dan berkrim - saya guna senduk jerk.
Masukkan C dan gaul rata - teruskan gaul hingga mendapat doh yg lembut dan licin.
Ambil sedikit doh, tekankan ke dalam acuan tart - cucuk dasar tart shell dgn garfu.
Bakar dalam oven dengan suhu 170c selama 12 - 15 minit @ sehingga keperang2an.
Keluarkan dari acuan , sejukkan dahulu sebelum diletakkan filling.
update :
Mas suka guna resepi ni utk shell cheese tart .
Cheese Tart
Resepi : Azita Kitchen - Kak Ita
Sumber : MasDuniaku dan Masam Manis - Kak Ita
Tart Crust / Shell .
Bahan :
50 gm gula aising
1 biji telur Gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuatnya :
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Mas telah update resepi dgn meletakkan filling dalan cheese tart tu...
Cream Cheese Filling
Bahan :
250 g cream cheese
60 g gula aising
sedikit esen vanila
1 biji telur
Bahan hiasan :
Bahan hiasan :
cheddar cheese (block) secukupnya
Cara :
1. Pukul sebati hingga gebu bahan2 tadi.
2. Masukkan dan piping bag .
4. Masukkan filling ke dalam kulit tat ( Blueberry, strawberry, kiwi, oren ).
5 .Paipkan cream cheese ke atasnya.
6. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
7. Setelah cheese tart suam, taburkan parut cheddar cheese sehingga menutupi permukaan tart.. sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan..
5 .Paipkan cream cheese ke atasnya.
6. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
7. Setelah cheese tart suam, taburkan parut cheddar cheese sehingga menutupi permukaan tart.. sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan..
Salam Mas....memang dah terpikat dg snow cheese tat itew....boleh pos ke sabah ka?...heehehe
ReplyDeletewah mas.. letak filling mmg bertambah malatop lah.. hehe.. may pun hari tu kekurangan cheese.. ingatkan nak letak filling cream cheese ala2 krim tiramisu tu.. xpa,byk masa utk buat semula kan.. cuma rajin atau x je.. hehe.. apapun,tq mas sudi mencuba..
ReplyDeleteSalam mas..menarik ni...nnti nk buat jgk lah...cheese lagi...alahai...buat2 x heran je lh tang cis tu ...tekak punya pasal...heee
ReplyDeletehmmmm... mamamia...!! sedapnyaaa
ReplyDeleteemm yummeh!
ReplyDeleteHanya mampu tahan air liur ja lah jawabnya. Huhuuuuu
ReplyDeletesabor sesangat tengok cheese tart snow ni.. huhhh kejammmm !!
ReplyDeletecantik je mas parut cheddar cheese tu.. akak baru ni wat snow cheesecake.. nak parut juga.. tp tak elok jadinya.. last2 di ramas2 jer sampai agak halus.. jd bila tabur ke cake mmg rupa snow ler jadinya.. hehehe...
ReplyDeleteadoii.. nampak sedap betol snow cheese tart tu.. lama bebenor akak tak main2 ngan pastri tart ni.. dah bertahun juga acuanya menganggur.. hehe..
perrhhhh...bestnya nampak cheese yg mencair itu. yg ni lg mudah la yer mas, adunan cheese tu tak payah bakar mcm cheese tart biasa, kan?
ReplyDeletealahaiiiii comelnya cheese tart Mas ni, geram akak tngk...tart mewah ni...terliur di buatnya..
ReplyDeleteakak pun terpikat jugak dgn snow cheese tart ni senang nak makan best nyeeee
ReplyDeleteseronok tengok kepelbagaian yang dibuat dalam baking ni..
ReplyDeletealahai tak rajin nak tart ni..malas nak buat kulit dia
ReplyDeleteSlm mas..
ReplyDeleteBtl la kan snang nk mkn bila buat camne ..nampak sedap mas..aisshh kecurr..:D
Salam Mas....
ReplyDeleteWahhhh best ni best best best... cam nak terai... MACAM la kan.. harap-harap kemarau malas ma telah berakhir... Terima kasih Mas, share resepi ni ye...
Aslmkum Mas
ReplyDeleteada Snow Cheese Tart....pasti sedap ni...meh tukar dg Snow Walnut Carrot Cheese Cake....
terliur lar..ade buat COD kat ampang x?
ReplyDeletehttp://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/set-penyusuan-shaklee-paling-bajet-gila.html