Assalamualaikum.
Fenomena Durian Crepe yang tak kebah2 lagi..masih larisss dipasaran..
Untuk jualan, Mas guna resepi lebih kurang gini...filling cream kastard yang sangat sedappp...atas permintaan kawan2 yang nak mencuba sendiri..lebih kurang gini resepinya yerk....Mas kongsikan disini..
Durian Crepe & Filling Cream Kastard
Resepi : ddfk@myresepi.com
Bahan ( 70 biji )
Bahan2 Crepe :
Bahan A :
ayak 15gm tpg hongkong
25 gm tpg jagung
13gm tpg ubi kentang
13gm tepung ubi kayu
8 gm tepung kastard
20 gm gula aicing
1/8 teh garam
Bahan B :
15gm butter cair @ minyak biasa @jagung
250gm air
1 sudu essen vanilla
6 biji telor gred A
pewarna kuning
kesemua bahan ini disebatikan
Caranya :
Utk buat kulit masukkan kesemua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis......tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letakkan dlm pinggan, bertindih2 tak pe..
Cream Kastard :
Bahan A :
200ml fresh milk
100 ml fresh cream
( Double boil bahan ini hingga suam )
Bahan B :
25gm tpg kastard
50 gm gula castor
2 biji kuning telur
25ml fresh milk
( sebatikan )
Sebatikan Bahan B dan tuang ke dalam bahan A, kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
Bahan C :
200gm fresh cream - dipukul hingga bertanduk.
Sebatikan dengan custard yang dah sejuk baru dan simpan lagi dlm peti ais.
Caranya :
Ambil sekeping crepe, letakkan cream kastard ditengah2, letakkan isi durian, tutup isi durian dengan cream kastard dan balut kemas. Simpan dalam freeze baru sedap dimakan.
Durian Crepe yang siap tuk didelivery......
Berminatttttt tuk order....
cont Mas no 013 4242505
Order2 sampingan :
Kek Puding Karemel dari Hasanah KPJ
Rainbow Cake dari Jia Klang
Pavlova dari Sal PKNS
Durian Crepe yang sentiasa mendapat permintaan.
TQ pada semua yang telah order.... ^_^
Untuk yang berminat,
cont Mas no 013 4242505
Banyak sedap wo...
ReplyDeletesedapnyA
ReplyDeleteSalam mas...subang lom habis musim mengerepe ek...:-)
ReplyDeleteMontok2 je,beso.....
salam mas, anak2 akk suka ni, tp ari tu akk buat filling kastrd resepi lain, nnt akk nk try pulak resepi mas ni...thnx ye mas sbb sudi berkongsi...
ReplyDeleteSalam kak Mas,
ReplyDelete:D Meriah dapur kak Mas sekarang. Alhamdulillah.
Terima kasih atas resipinya. Sampai sekarang saya belum merasa durian crepes. Payah tul nak cari sekitar rumah saya.
Moga terus sukses,kak . caiyok!
salam mas... adam wat apa? nengok gambo adam kat pesbuk tuh kiut sungguh.. dah makin bam bammm.. geramm!! moga terus maju jaya mas.... nipis melayang kulit tuh... nampak aurat! kekekeke
ReplyDeleteAslmkm Mas. Lama nya tak jln2 cari makan kat sini... wah, nipis nya kulit crepe ni... hebat! Tumpang gembira dgn rezki yg tak putus2.
ReplyDeleteKSalam Mas...byk mas dapat order...rajin! Semoga mas terus maju!
ReplyDeletesalam mas...
ReplyDeleteterima kasih...dah cuba jugak buat resepi nhi..memamng meleteoppp
mas nak tanya tahan berapa lama cream kastard ni?mmg kena letak dalam peti ais (tempat sejuk beku)?
ReplyDelete