Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, July 19, 2013

Cucur Udang Rangup2 Delima Zamrud





Assalamualaikum.
First time buat Cucur Udang Rangup2 ni, terus jatuh hati dengan kesedapannya. Tekstur cucur yang rangup garing ni memang sangat best...tengok resipinya pun sedikit berbeza sebab diletakkan putih telur, cuka dan minyak masak....tak heran ramai rakan2 yang dah menerainya buat berulang kali cucur udang rangup2 ni....sedappppp...TQVM pada Delima Zamrud yang sudi berkongsi resepi cucur udang rangup ni..katanya resepi datang dari jirannya...TQ pada jiran D5 .....sangat2 best cucur udang rangup ni..memang nak buat lagi sebab tak puas lagi makan....untuk melihat cara2 membuatnya, boleh rujuk diblog Delima Zamrud . TQ juga Izahdaut dan Noorsha yang share cucur udang rangup ni di fb....


Cucur Udang Rangup2 
Resepi : Delima Zamrud 

Bahan :
*1/2 kg udang kertas yg kecik halus2 tu - bersihkan buang kepala n janggut nyer
*2 biji bawang besar - mayang
*1 genggam taugeh - kalau nk letak byk pun boleh
*1 cekak daun kucai - di potong panjang2
*1 biji putih telur
*1 sudu besar minyak masak
*1 sudu kecil cuka
*1 sudu kecil serbuk pasti sedap knorr
*3 - 4 senduk tepung gandum - mengikut keperluan
*Secubit serbuk kunyit - untuk warna
*Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng


Cara membuatnya :
Masukkan semua bahan yang bertanda * dalam bekas dan gaul sebati  sampai tepung menyaluti semua bahan2 .
Bila semua bahan dah bersalut dengan tepung masukkan air sedikit demi sedikit bancuh sampai adunan menjadi likat je seperti dalam gambar DISINIjangan terlalu cair kalau cair tambah tepung tau. Rasa garam kalau xcukup tambah dan baru lah digoreng.
Panaskan minyak (menggunakan api yg perlahan dan kecil saja tau), Guna senduk dan letak adunan ditepi kuali dan lenyek2 kan supaya dia nipis seperti dalam gambar. 
Bila adunan dah agak garing dia akan senang nk dipisahkan dari kuali seperti dalam gambar biarkan betul2 garing baru korang terbalikkan k. Ini untuk mendapatkan cucur udang yg garing dan rangup.
Bila dah garing baru korang terbalikkan dan masak sampai sebelah tu garing juga seperti dalam gambar, bila dah cukup garing angkat dan toskan siap tuk dihidangkan.

Kalau korang rajin gunting kecil2 cucur udang nie pastu korang potong ler timun sikit, sengkuang sikit pastu korang goreng tauhu potong gak siram ngan kuah kacang wahhhhhhhhh mau berkilo naik lemak aku ekkekekke...



12 comments:

  1. oooo begitu ye cara buat cucur rangup... tq Mas sudi kongsi caranya secara terperinci...

    ReplyDelete
  2. Dek mass sedap ni kalu mkn dgn pasembor hihihi...

    ReplyDelete
  3. Thanks mas sudi cuba resepi D5 :D....

    ReplyDelete
  4. amboiii dia.. kuning keemasan lagi.. semalam pun saya buat cucur.. tapi cucur kucai je.. tu pun 2 kali goreng je.. banyak2 tak abis.. :D

    ReplyDelete
  5. memang sedap cucur udang nikan mas..
    akak pun dah jatuh cinta dgn recipe ni..:)

    ReplyDelete
  6. Massssss, sedapnyaaa... suka yg rangup2 cam ni.... Nk wat jugak la...

    ReplyDelete
  7. Salam ramadhan..mas akk pun dah jatuh cintan jugak ni ..ptg ni dah cadang nak buat...lama juga cari resepi cucur ragup ni...

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Mas.. wah nak wat jugak.. kami berbuka memang jarang menu nasi.. tqvm berkongsi resepi.. bhn demua ader.. nak try jugak he he he

    ReplyDelete
  9. Sedap kalau mkn masa panas2...tq berkongsi resepi yg rangup...selalu sy buat tak rangup...

    ReplyDelete
  10. sedapnya semua2 kat sini. rambang mata sudaaaaaa. hehehehehhehee

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...