Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, July 11, 2013

Agar-Agar Milo Lapis Oreo - memang lazattt




Assalamualaikum.
Agar-Agar Milo Lapis Oreo yang rata2 ramai yang dah mencubanya, macam mana Mas boleh terlepas pandang pun tak tahu, huhuhuhuhu..baru nak try buat....Masya Allah....memang sedappp....boleh berulang2 kalau dah makan.....TQVM pada tuan resepi Along - HomeKreation. Jangan tak caya, Dato Siti Nurhaliza pun dah try tau, glemer Ayu - Citarasa Rinduan sebab Dato Siti copy resepi dari blog Ayu, gara2 tu juga yang Mas terperasan resepi ni....Alhamdulillah...resepi dessert yang sangat best....rugi kalau tak try tau....Selamat Mencuba yerk


Agar-Agar Milo Lapis Oreo


Bahan :
( Saiz: 8" persegi )
1 bungkus @ 10g Jelly Powder - Serbuk Agar-Agar
750ml Air
160g Gula - Mas ikut Ayu 140g gula
1 tin @ 400g  Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis




Cara :
1. Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut.
Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.

2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.

4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
-  Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
-  Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.




Yum..yum...sedapppppp



24 comments:

  1. Assalamualaikum Mas, apa khabar? Lama x tegur kat dapur Mas ni...alahai masuk2 jer nampak puding oreo ni...akak punya dah lama ambik resepi Along ni, tp x terbuat2 jgk...harus kena buat bln pose ni... Tengok kek buah tu pun mengancam tekak jgk...moist betui eh... ^__^ Baru nak cuba kek buah CMG sebenarnya sbb dah pernah rasa pi Sedenak hari tu...tp x tengok pun bahan2nya lagik...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....
      alhamdulillah baik kak..
      ehhh..akak pun tak buat lagi ke...ingatkan akak dah buat.....harus buat kak.....memang serius sedapp..terbaekk la
      Kek Buah tu....mas tengok bahan2 lebih kurang sama jerk kak ngan CMG...Kek Buah tu pun, makin lama, makin moist...plan nak buat tuk bawa balik kg nnti....sedapp

      Delete
  2. Mas, akak dah tahu psl puding oreo ni dari thn lepas smpi skrg tak terbuat2, beli bahan sudah, buatnya tidak, hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikikikikiki....godek buat kejap jerk kak....
      tak sampai2 seru la tu..
      try buat kak....memang best

      Delete
  3. sedap mas. bundo dah copy resepi. boleh buat dalam bulan puasa ni. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap ibundo...
      harus dicuba tau...

      Delete
  4. salam kak mas,nk tanya kalau nk buat puding ni guna agar2 yg timbang tu cemana sukatan...sebab kedai kt rumah x de jual agar2 serbuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya lebih kurang juga sukatan air tu...guna 10g agar2 bertali tu...

      Delete
    2. baca link ni utk keterangan lanjut tentang berbezaan srbuk agar2 dengan agar2 bertali
      http://citarasawan.blogspot.com/2011/02/jenis-agar-agar-dan-sukatan-air.html

      Delete
  5. Assalamualaikum...yumyum...dah masuk llist dah resepi ni rasa nak buat ptg ni...utk berbuka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      selamat mencuba dan berbuka yerk

      Delete
  6. Replies
    1. memang sedap kak..
      akak dah try ke belum...he3

      Delete
  7. assalamualaikum.
    salam ramadhan MAs.
    sedap kann MAs rasanya.
    seriusss Ayu bt byk kali dah. kalau smbut birthday atau sahabat blogger dtg sini. ayu hidang jer y ini.

    hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      salam ramadhan dan selamat berpuasa juga buat ayu...
      memang sangat sedappppp...
      TQ ayu promot....
      akan diulang buat lagi nanti..dah plan nak buat masa raya nanti

      Delete
  8. As slm mas..

    Tadi sebelum msk tuk berbuka sy buat agar2 ni.. memang sedap..terima kasih ye sudi berkongsi resepi.

    Lg 1 suka cara mas ajar/tulis resepi. Mudah tuk difahami..lps ni nak godek2 resepi lain pulak. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      alhamdulillah..tima kasih sudi mencuba....
      selamat mencuba yerk tuk resepi2 lain ^-^

      Delete
  9. Dah pjg lagi list nak buat..aku nak je buat mas..tapi kalo bei oreo xdan nk buat kuih..hehe

    ReplyDelete
  10. Assalam mas selamat menjalani ibadah puasa ya, akk pun belum cuba lagi mas, anak2 mesti suka milo2 n oreo mcm ni

    ReplyDelete
  11. sedapnya nampak mas.Nak buat petang ni.

    alo alo adik makan dengan berseleranya hingga tak sempat pakai seluar hehe

    ReplyDelete
  12. assalam mas .. kite baru perasan dapur awak .. hadoi , bulan bulan puase dapur awak ni tak boleh jengah siang siang lahh . kene dtg mlm mlm .. hehehe .. terus nak buatt semua je rase .. hahaha... mintak halal ye nak cube resipi ...

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum.. saya dah cuba resipi ni.. alhamdulillah, menjadi.. thanks for sharing ye? sgt berbaloi.. hehe.. sy confuse bab milo tu..

    sy masukkan serbuk milo ke dalam bancuhan.. hehe.. betul ke? tapi masih sedap! :)

    ReplyDelete
  14. Hi mas! Sgt sedap...semua org yg mkn komen sedap..thanks sharing resepi ni..

    ReplyDelete
  15. Sis,nape sy bust lapisn tu lmbt keras ek.last2 males tggu cmpurkn he,cair2 tu dia bcmpur la,xjd lap is an dh

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...