Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, September 18, 2012

Blueberry Cream Cheese Butter Cake - Derhaka sikit..




Assalamualaikum.
Kek lagi kan....sebenarnya dah lama ushar resepi Blueberry Cream Cheese Butter Cake ni kat dapur Kak Yatie . Alhamdulillah, akhirnya Mas try juga....cheese cake yang simple dan sedap....memang lembut gebu kek jerk ni...dapat makan sepotong.....mesti nak sepotong lagi....
Cuma yang Mas pelik sikit...kek ni jadi keras sikit bila dimasukkan dalam freeze...mujur la yang baki tu suku jerk..he3...
Jadi Mas nak tanya ada tak kekawan lain yang dah mencuba resepi ni dan alami masalah yang sama macam Mas....
Apa pun TQ banyak2 pada  Kak Yatie dan Kak Jun  atas perkongsian resepi cheese kek yang sedap nie. Begitu juga dengan tuan resepi.


Blueberry Cream Cheese Butter Cake
Resepi : Cook Republic
Sumber : Kak Yatie dan Kak Jun 

Bahan :
1 1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
150 gm buah blueberry (saya guna blueberry filling) - Mas guna jem strawberi
2 1/4 cawan tepung naik sendiri ( Mas ikut Kak Yatie guna tepung gandum+1 sudu kecil baking powder -diayak)
250gm butter
250 gm cream cheese
1/3 cawan susu segar
3 biji telur




Cara :
Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. 
Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
Letakkan buah blueberry @ blueberry filling secara dot dot....sesudu sesudu.
Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.





13 comments:

  1. ayuhaaaa...
    sedapnya butter cheese cake... nani suka kalau time kek tengah bakor dlm oven tu.. masyaALLAH.. wangi nye... kan kan..

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Kene bakar cara water bath ker?

    ReplyDelete
  3. sedap sedap tapikan akak takuttttt dah melebar badan ni ketepi

    ReplyDelete
  4. mmg nmpk menarik kek ni...ada filling stroberi lg...pergghhhh

    ReplyDelete
  5. Thanks, saya suka sangat resepi ini. great share

    ReplyDelete
  6. pantang kalau sebut2 cheese.. rasa terus nak dtg jer.. hihihi.. lama akk tak simpan stok cheese.. verangan jer la dulu eh..

    ReplyDelete
  7. Mas..sedapnya...
    ni spesis kek mentega@butter cake ke lbh kpd cheesecake?
    kalo butter cake mmg kalo ltk peti agak keras sktla..nak mkn kena ltk luar dulu bg sediakala sblm ngap..heeh

    ReplyDelete
  8. nampak sedap dan gebusss je Mas ni pasti akak try nnt

    ReplyDelete
  9. rajinnya membaking..moist nampaknya kek ni.akak suka makan kek2 mcm ni, tp tak tahannya mulalah tumbuh jerawat kat muka..

    ReplyDelete
  10. Mmm boleh la nak try nanti, klu kek2 bercis ni xsabo nak cube hehehe. Rajin mas ye, mintak ijin cnp ek trima kasih....

    ReplyDelete
  11. Salam, sedapnye Mas akak tgk....gebuuuu jer...nanti kena cuba gak nie

    ReplyDelete
  12. Salam, sedapnye Mas akak tgk....gebuuuu jer...nanti kena cuba gak nie

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...