Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, March 26, 2012

Bubur Pulut Hitam





Assalamualaikum.
Hmmmm..tenggelam timbul jerk kan tuan tanah ni...he3...tak pe la...jangan tenggelam terus dah ler...
Meh layann Bubur Pulut Hitam pulak....dah banyak hari Mas buat, baru hari ni ada mood nak mengupdate blog...sebenarnya first time juga Mas masak bubur ni..selalunya mak yang masak atau Mas selalu beli...rupanya tidak la susah sangat masak bubur ni....lain kali boleh buat lagi...pulut hitam ni pun ada lagi berbaki...alkisahnya mujur la Mas beli beras pulut ni tak banyak..rupanya selain cik abang sayang yang katanya tak suka bubur ni, Ain ngann Daniel pun tak layan gak bubur nie...boleh terjelir2 lidar kata tak sedapppp bila Mas suapkan untuk dia orang merasa dulu...sabar jerk la...jadi maknya la yang perabiskan..banyak kali gak dok ulang makan....bubur yang tak habis, Mas simpan dalam freeze ...lagi best makan sejukkk2....he3...untuk resepi Mas copy dari Kak Nor - Secubit Garam sebab masa Mas serch mencari resepi Bubur Pulut Hitam ni kat google, kluar Secubit Garam....Kak Nor tu..he3..Mas copy resepi akak yerk...

Bubur Pulut Hitam

 Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam ( lagi lama lagi elok )
6 cawan air
5 sudu besar gula
sedikit gula nisan
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
sedikit santan fresh ( extra )






Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.
Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Hidangkan dlm mangkuk dan masukkan sedikit santan fresh diatasnya.


*  (Mas pun macam Kak Nor ), Stail K.Nor kurang suka Bubur Pulut Hitam yg agak pekat, K.Nor suka jenis yg sedang2 aje pekatnya tapi tidak terlalu cair... :)



14 comments:

  1. As'salam Mas

    Tak kisahlah Mas tengelam timbul janji ada update okeylah kan, jangan tenggelam terus kang k.ct datang sunyi jer asik sapu dapur Mas jer bila datang...hehehe. Harap Mas dan baby sihat2 aje ya.

    k.ct pun fav sangat2 tersangatlah dengan bubur pulut hitam ni Mas. Tu hari buat pun sikit aje memang tak cukup masa makan. Nanti nak buat lagi memang sedapkan Mas :)

    ReplyDelete
  2. salam kak mas! uuuwaaaaa...lama tak makan bubur pulut hitam! padahal kat sini melambak lambak pulut hitam hihihi... nanti nak kuar nak carik jugak :D

    ReplyDelete
  3. nk tenggelam tu bulehs, tp tenggelam tu jgn bubuh batu dahlah..sebab for sure tenggelam terus tu..all time fav ni...:)

    ReplyDelete
  4. heheh.. kiranya resipi bubur pulut itam ku mesra dgn pck gugel la ya.. hehe

    mekasih mas sudi cuba .. apasal tak ajak akak makan sama :) mas, lebihan bubur tu buat eskrim pun sodap tau :)

    ReplyDelete
  5. Mas, ini fav husband akak.. akak lak suka bubur kacang jer, tapi kalu Mas bagi, akak sukaaaaa sangat, hehe

    ReplyDelete
  6. suke je bubur ni kalau cukup rasa lemak manis masinnye...tapi makan sikit dahh rasa muak la...

    ReplyDelete
  7. salam mas
    sy pun x pernah buat bubur pulut itam nie..tp klu ada jiran bagi sy makan.jer..makan sejuk2 sedap jew kan.:)

    ReplyDelete
  8. Feberet aku ni mas. Kalau mak buat, aku la yg duk ulang2 makan smpai sebu perut. Haha.. Aku ada gak 2,3 kali membubur pulut itam ni. Haii sedapnya

    ReplyDelete
  9. salam ..ramai pegemar bubur pulut hitam ni..suka mkn panas2 dan sejuk...skrg dah trend kalau ada kenduri aje pasti skrg ada pemanis mulut bubur pulut hitam.....

    ReplyDelete
  10. budak2 ni kdg payah jugak selera dorang kan.. mcm anak akak kurang suka dengan bubur kacang hijau.. padahal kita makan punyalah sedap.. hehe..

    ReplyDelete
  11. salam..menu pebret akak ni Mas..sejuk2 ni mcm teringin pulak nak makan bubur nie..

    ReplyDelete
  12. favorite kita ni..tambah2 ada letak durian kat dalam dia lagi suka..heehe...lama betul tak makan....

    ReplyDelete
  13. salam kenal Mas...
    heheh..dh lm x mkn bubur pulut itam..anak2 sy pon cam tu gak..x layan bubur camni..kiter le yg kena habihkn...

    ReplyDelete
  14. Assalam Mas

    sedap plak akak tgk BPH tu..lama tak makan bubur ni or that bubur kacang hijau..harus gak akak buat some this week.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...