Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, October 5, 2011

Puding Pelangi




Assalamualaikum. 
Hasil selongkar dapur Izahdaut subuh2 tadi, terpikat pulak dengan resepi Puding Pelangi ni....tengok bahan2 pun simple jerk dan memang dah ada kat dapo, jadi lepas hantar Ain ngan Daniel gi sekolah, Mas pun terus buat projek memuding...kejapp jerk dah siap...he3...hmm...simple dan sedapp puding ni....oleh kerana Izahdaut kata puding ni agak manis walaupun dia dah kurangkan gula tu, Mas pun terjah dapo Kak Nor dan ikut sukatan gula macam yang Kak Nor buat, Alhamdulillah, sedang2 elok jerk manisnya....memang best makan dikala puding ni dingin..asyikkkkk...tima kasih pada tuan resepi Alma Myresepi, tengok respon kat myresepi....ramai bebenar yang dah menerainya...memang best puding pelangi ni...sedappppp bangat....


Puding Pelangi
Sumber : Izahdaut dan Kak Nor

Bahan :
10g serbuk agar2
650ml air
200gm gula pasir ( kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok ) Mas ikut Kak Nor letak 100gm je, memang sedang2 elok jerk manisnya 
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan tepung custard
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya ( kalau nak warna2 lain pun boleh )

Nota :
Untuk dua adunan K.Nor guna gula sebanyak 200gm sahaja.. tu pun dah cukup manis bg K.Nor. 
So pada yg lain2 tu ejjas sendiri la banyak mana nak letak gula tu ya..


Cara membuatnya :
Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan.
Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.
Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
Bahagikan adunan kepada 3 mangkuk ( sama byk ). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
Sengetkan loyang @ ape2 bekas puding sedikit ( yang Alma gunakan bekas square 7x7in ). 
Biar satu hujung tu tinggi ( lapik @ alaskan dngn ape2 untuk tinggikan ).
Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang @ bekas ( dihujung yg paling rendah tu ler )
Kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan last skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
Bila dah siap, letakkan semula loyang @ bekas ke kedudukan asalnya. 
Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp....



41 comments:

  1. Kak Mas,meh kita tuka puding ngan kek lapis cis kak mas,nmpak cantik kak,kale male lagi..Sy nih punyalah nak wat puding bagai,sekali hubby beli serbuk agar yg 22gm smp 2peket,langsung puding pe pon xjadi,sbb malas nak timbang,haha..

    ReplyDelete
  2. Ma ..akak nganga ni..meh la suap skit puding tu..haha

    ReplyDelete
  3. pelangi2 gitu..mcm hujan yg turun kat sini..meh sikit..

    ReplyDelete
  4. memang sedap puding ni.. tgk bahan tu serupa ngan puding marbel pelangi (blackmore) yg org selalu tempah ngan akak.. hehe.. cuma kuantiti je tak sama.. bahan2 asas semua serupa.. puding ni kurang sedap kalau takde campuran serbuk coklat tu... rasa coklat tu yg buat puding ni jd sedap kan mas..

    ReplyDelete
  5. sedapnye nampak puding pelangi ni.. terus lapo ni.... nyum nyummmm

    ReplyDelete
  6. Mas,
    bestnya makan puding pelangi..skarang tengah panas terik ni...

    ReplyDelete
  7. dah banyak kali wat puding nih...sedap kan?? kita suka main kaler2..try kaler2 lain setiap kali buat...

    if kelapangan nanti amik award kat blog nurul yer http://momwithapron.blogspot.com/ tq :)

    ReplyDelete
  8. mmng sedapkan puding ni, akak pun dah banyak kali buat, tapi tak pasti dah pernah n3 kat blog ke belum...muehehehehehe..

    ReplyDelete
  9. rajinnya mas buat puding..kita pun pernah cuba rasanya resepi kak alma ni....tapi dah berkurun rasanya buat puding ni..kekkeke...

    ReplyDelete
  10. Allamakkkk puding pelangi la pulakkkkkk

    ReplyDelete
  11. rajinnyer laa akak ku sorng nii.. tun selagi hasben tun x berbunyi lama x mkn puding,selagi tu la x buat. hihi..
    sedap ye kak mas.. meh nk rasa sikit ^^

    ReplyDelete
  12. datang umah mas bawak penyapu, oo patut la berselerak dapur aku.. ada yang menyelongkar tak kemas balik neh... siappp dia.. amik puding dia dlm peti ais sesenyap...hehehe

    ReplyDelete
  13. puding sedap tu mas makan tak ingat tau.. tak leh berhenti .. kat sini arang dah ita buat puding sebab dah sejuk

    ReplyDelete
  14. Meriah karer!
    Sedap layannn puding nih :)

    ReplyDelete
  15. sedapx2....nak skit...ada lagi tak? hehe

    mas, msk lemak patin kat bwh tu pun menyelerakan..betulx2 buat akak lapar la..sabar jer tau..hehe

    ReplyDelete
  16. Zaliedana ,

    sabo jerk ngan laki kau ct...
    suruh bini dia memuding jerk tu..he3
    ala..timbang siap2 ct..
    sayang tak guna serbuk agar2 tu..
    meh tuko2 ngan kak mas...
    kasi kek lapis lebih yerk..

    ReplyDelete
  17. Sofea ,

    kak sofea...
    buka mulut beso2 yerk..he3

    ReplyDelete
  18. Nazrah,


    cantik tak puding pelangi tu..he3
    sini pun lepas hujan petang tadi kak..
    pelangi dah masuk rumah mas la..he3

    ReplyDelete
  19. MaDiHaA a.k.a Ratna,

    bestkan kak puding ni..
    sedapp sangat..
    betul tu kak..
    rasa coklat tu yg menyedapkan puding ni...
    mas suka..

    ReplyDelete
  20. eliyaezlinalias,

    cekci yerk kak..he3

    ReplyDelete
  21. JaSSNaNi ,

    memang sedap puding ni..
    dah abiss dah tau..
    anak2 suka sangat..
    asyik betoi menguyahnya..

    ReplyDelete
  22. rahel,

    elok sangat makan puding dalam cuaca panas2 ni..
    nyaman..

    ReplyDelete
  23. N.U.R.U.L ,

    betul tu nurul..
    best lak memuding...
    senang lak tu..he3
    maceh nurul atas award tu..
    kak mas dah letak bawah tu..
    kira sekali la ngan award nurul yerk..

    ReplyDelete
  24. Yatie,

    memang sedapp bebenor tu..
    sampai lupa nak n3kan..he3
    serius kak..
    bestkan puding ni..
    family mas suka sangat..
    baru jerk abiss tau..he3

    ReplyDelete
  25. quinnie,

    tetiba jerk teringin memuding...he3
    memang bestkan puding ni..
    sedapp...

    ReplyDelete
  26. Lieya ,

    alamak..dah abiss la..he3
    sedapp tau lieya...

    ReplyDelete
  27. tun_telani,

    he3..macam tu lak tun..
    kak mas tetiba jerk teringin memuding..
    tu yg buat..
    memang sedappp...

    ReplyDelete
  28. izahdaut,

    he3...weh..aku dah kemas la dapo kau..
    muaz ngan bais yg sepahkan balik tu..
    mesti kau tido kan..kikikiki
    dah abiss la jah..
    ain ngan daniel suka bebenor puding ni...

    ReplyDelete
  29. Juwita Jamaludin,

    betul tu ita..
    asyik klu dapat makan puding ni..
    sedappp

    ReplyDelete
  30. Yat Maria,

    hentam labu jerk tu kak yat..
    nasib baik ok marble tu..he3

    ReplyDelete
  31. Oh Oeya,

    mana pun pelangi kan..
    mesti meriah..
    sedapp lak tu..he3

    ReplyDelete
  32. Anna Qawina,

    pelangi tu kluar masa aku buka peti ais..he3
    sekeh anna..

    ReplyDelete
  33. Nieza,

    memang sedapp kak nieza..
    nak kasi pun dah abiss..he3

    best tau massk lemak tu kak nieza...
    mabeles....

    ReplyDelete
  34. k.nor mmg suka buat puding ni kalau time majlis kat rumah MIL.. mmg senang dan sedap.. insyaallah licin punya :)

    ReplyDelete
  35. k.nor,

    akak..mas pun fikir macam tu..
    sesuai untuk majlis kan..
    cantik dan sedap gitu..he3

    ReplyDelete
  36. salam merindu mas...
    amboi2...
    walau lama tak singgah sini.. ayu tau.. mas makin rancak memasak..
    cantiknya warna kuih......

    nampak lembut....

    ReplyDelete
  37. sedapnya nie mas... akak belum perna lg buat yg nie... cantik puding pelangi yg mas buat nie...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...