Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, October 21, 2011

Masak Lomak Kambing dan Nangka Muda



Assalamualaikum. Mak aii....panjang lak tajuk n3 hari ni.....masa Kak Aznim cerita pasal Masak Lomak Tulang dan Nangka Muda, Mas dah terliur dengarnya.....jadi plan nak buat..tapi berkenan lak nengok daging kambing yang cantik segar, terus tukar plan, tulang jadi kambing.....untung juga nangka muda yang Mas beli tu elok jerk empuknya......he3...memang sangat sedappp Masak Lomak Kambing dan Nangka Muda ni...rasanya dah puas hati sebab dapat makan.....maceh kak anim....puas juga Mas mencari2 resepi Masak Lomak Tulang dan Nangka Muda kat blog kak anim....tak jumpa la.....nanti akak kasi link resepi tu yerk...jadi Mas pun masak ikut suka sendiri jerk..tetap sedap...he3

Masak Lomak Kambing dan Nangka Muda
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1/2 kilo daging kambing 
  • cili padi  - ikut pedas ditumbuk
  • kunyit hidup - ditumbuk
  • 1/2  biji nangka muda
  • Santan - dari sebiji kelapa 
  •  1 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • sedikit kiub ikan bilis

Cara memasak :
  1. Mas rebus daging kambing hingga empuk, ketepikan. Begitu juga nangka muda, direbus hingga lembut, tos dan ketepikan. 
  2. Masukkan bahan2 tumbuk, santan dan asam keping ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan sedikit kiub daging, sebatikan dan masukkan daging kambing dan nangka muda.
  3. Masak hingga kuah pekat dan boleh tutup api.



23 comments:

  1. Salam Mas,
    masak lemak kambing ni kira untuk tambah darah la ek..hihihi..segar je nampak kuah yg kuning tu.

    ReplyDelete
  2. Wow kak mas,daging kambing msk lomak tuh,fuhh nmpak best..Nih kira kes ngidam lah eks..sY TIME PEKNEN CKP BEST,SBB KALO ngidam nak mkn pa msti hb ikut jer,msa si nana dulu nak mkn belangkas,smp ke kota tinggi hb bawa p ,hihi..

    ReplyDelete
  3. Mas sedap tgk masak lemak kambing hang...terliur nyer....sodap ^_^

    ReplyDelete
  4. sedapnya tapi jangan makan banyak sangat boleh pening2 kepala..

    ReplyDelete
  5. masa kak ilah gandung anak sulung mmg suka makan sup daging kambing masa tu di seremban setiap malam ada jual di tengah bandar..mamak punya sup pekat... nasib baik tak kena darah tinggiiii ..

    ReplyDelete
  6. wah...teringin la nak makan gulai lemak cara mas ni...tak letak bawang...bila agaknya kita nak menggulai...hhehehe

    ReplyDelete
  7. wahh.. tun jeles ngan org yg blh makan semua daging ni.. tun kalau pekena kambing demam seminggu kot. huhu

    ReplyDelete
  8. uishhh.. nampak sedap sangat gulai mas msk ni.. akak pun selalu masak lemak style gini.. tak letak bwg.. best kan? akak jarang masak kg.. mmg tak pernah beli.. hehe.. tp pernah masak ler kambing yg org bg wat akikah & korban..

    ReplyDelete
  9. Tuuu diaaa.. selera orang mengidam.. Kambin wo!

    Best betul ini kambin Mas..

    Yang tak mengidam pun terliur dah ni hik3 :)

    ReplyDelete
  10. Kambing?? Alamakkkk tak makan kambing la.. ehehhee

    ReplyDelete
  11. Masssss.....sedapnuyaaaa...masak lomak...campur ngan nangka pulak tu...:D

    ReplyDelete
  12. peberet Liza tu nangka muda, kalau g pasar mst nak beli...hiihihi

    ReplyDelete
  13. uwaaaa..menyelerakan sungguh menu Mas arini, tak tahan tngk gulai nangka tu..akak mmng suka nangka muda masak mcm ni...

    ReplyDelete
  14. adehh mas, akak pun turut termengidam tgk lauk mas ni..sedapnya...ishhh terliurla blk dulula..hehe

    ReplyDelete
  15. akak tak pernah masak lomak kambing lagi mas..biasa kat nismilan diorang buat kari dalca atau masak gulai kari merah..

    apa2 pun masak lomak boleh di pelbagaikan dengan macam2 jenis bahan kan?apa lagi mas masak dgn nangka muda..
    Eh!hari tu akak dah bg link gulai lemak tulang tu kan?..cuba mas klik tulang kat search tu.akan keluar gulai lemak tulang berebung..maceh mas...ni bakal jadi org negori anak ni mas.sbb tu mak nya asyik mengidam masak lomak je..hehehe

    ReplyDelete
  16. mas..
    ayu datang singgah sini, ambil haruman kambing ko tu mas..
    alahai,, dah hampir raya aji nie.. musim korban sure dapatlah tekak nie makan sikit2 daging kambing, nak masak utk diri sendiri rasa lain macam jer bila en suami tak boleh makan..
    hahhaha

    ReplyDelete
  17. Amboiii pelik tapi macam sedap je. Tapi tu le tak tahu le kenapa akak kambing ni tak boleh nak masuk. Tension betul

    ReplyDelete
  18. dari dapur bundo dah terbau kambing ni mas...

    ReplyDelete
  19. Assallamualaikum Mas.. Harap lebih bertenaga hari ni ye mas..
    Akak tak pernah masak lauk kambing sendiri..hehehe.. Tapi lauk Mas ni, buek podeh2 lagi sodapppp...

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Mas,
    Wallaaaa.....gulai kambing ngan nangka, dapat semangkuk best ni buat meratah, kalau kat tempat akak selalu depa guna tulang lembu......besttttt...

    ReplyDelete
  21. salam mas.. ita suka sangat masak lemak nangka.. tapi tak pernah guna kambing sebab tak pandai makan.. suami pun sama.. nampak sungguh berselera

    ReplyDelete
  22. Salam Kak mas,
    saya kalau bab kambing ni memang minat sangat. Baru jugak kami makan kambing. Masam cam ni pun kena dengan sambal belacan sedapnye :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...