Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Sunday, October 2, 2011

Kek Lapis Cheese Persona




Assalamualaikum. 
Aduhhh..aduhh..kelaut juga diet hari ni bila dah menyuap Kek Lapis Cheese Persona ni masuk mulut....rasa nak lagi dan lagi dan lagi dan lagi...stooppppp....ingat....laling aiii tak makan lagi..he3...wehhh....sedapppp la Kek Lapis Cheese Persona resepi jejaka idaman semalaya tu iaitu Ryo Azhar...klu sesapa yang masih solo nak mencari2 calon suami..sila2 la yerk terjah dapo ryo tu....try2 la ngorat..mana tahu tersangkut....klu ada makcik2 yg nak mencari menantu lelaki...ni haa..calon sesuai....he3...kau jangan mara yerk ryo....promot sikit adik Hasue ni..serius Mas cakap..memang sedapp sangat Kek Lapis Cheese Persona ni..Kak Nor pun dah mencubanya....betul kan Kak Nor....nak membuatnya pun tak de susah sangat...tak payah susah2 nak bako @ kukus....masuk jerk dalam peti sejuk bila dah siap melapis kek tu...tapi kene tunggu 6 jam keatas baru boleh potong dan makan yerk..supaya cheese tu keras...tapi kan....Mas ni klu bab lapis2....memang fobia sikit....agaknya tak de bakat kot bab2 melapis ni....layan jerk la kek Mas ni yang tak berapa kemas jadinya bila dipotong....asalkan sedapp..kira halallah kan...lupa lak..Mas pun guna biskut marie perisa kopi macam kak nor....hmm..memang sedapp...


Kek Lapis Cheese Persona
Resipi : Ryo Azhar

Bahan2 : 
Saiz 9x9 

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar - dipanaskan

B :
500 g cheese cream - Philadelpia @ Tartura
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus


Caranya membuatnya :

Satukan cheese dan gula halus, pukul menggunakan mixer hingga sebati.
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan.
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik @ kertas minyak @ baking paper.
Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu ( suam2 panas ).....terus susun dalam bekas..... ( CELUP 1 SAAT JERK TAU ).
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese tu. ( Kalau pakai biskut jenama LEE, boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia.. )
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk. 
Biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.



34 comments:

  1. yes!! mas dah buat.. sedap kan mas.. tak sedor jer tangan duk suap satu satu masuk mulut kek ni.. sekali hadap 1/2 loyang pun boleh abis... jah.. ooo jah.. bila nak buat jah.. sekut merie dah beli ke belum? hihii

    ReplyDelete
  2. sedap ke mas.Kak ros ada cheese semangkuk dalam peti tu. nak kena buat la ni.Kat umah ni ada 2 anak dara..ehh nak promot la jugak...hiii.. hi..hi...

    ReplyDelete
  3. eh suke seru seru aii tau kak nor tu... huhuhu... lapis.. mari la melapis badan pun sudah.. berlapis lapis.. ahak ahak..

    ReplyDelete
  4. Mas...
    nampak sedap dan macm senang jer buatnya... Boleh cuba nie

    ReplyDelete
  5. K.Nor,

    betul la kak nor...
    terbaik kek ni..
    sedapp sangat..he3

    ijahhh..dah jumpa sekut marie ke belum..

    ReplyDelete
  6. Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot,

    elok sesangat akak buat...
    sedapp tau kek ni....

    ReplyDelete
  7. izahdaut,

    ijahhhhh...sedapp hingga menjilat jari uuuuuu

    ReplyDelete
  8. Kama Azura bt Sakimin,

    selamat mencuba yerk..
    memang best kek ni....
    sedapppp...

    ReplyDelete
  9. WOW... Mas dah buat gak ya kek lapis pesona ni, akak berangan gak nak buat tapi lum beli sekutnya...hehehhee...nmpk pun dah tau sedap dan terasa lemak cream cheese tu..bila free nnti akak cuba ya...

    ReplyDelete
  10. wahh dah sampai ke dapur mas dah kek ni...teringin juga nak buat tapi tak ada bhn pula...kena pi cari biskut tu dulu la..hehe

    ReplyDelete
  11. xleh adik ni kene masuk list la nanti nak beli cheese n sekut merry la. xsabo nak buat n rasa kesedapannya.... slurrrpp :)

    ReplyDelete
  12. wahh..x abis2 kena promote adik aku nih..x lama lg dpt laa bakal adik ipar yer mas..hahaha..ko xnak jadi pengapit ke?hihi..

    sedap ye mas?ko sibuk2 nak diet jugak apa kes?ahaha..ko gode2 lagik ijah tu..suh dia buat cepat2.. aku sibuk nih,diet!hahak.. *sesambil nyuap kek batik ceklat

    p/s:aku x nmpk gmbr kek ni..huwaaa

    ReplyDelete
  13. Assalam mas..acik dah tengok di blog nor..dan lagi sekali diblog mas..mula2 rasa maca ada yang tinggal..rupanya memang bukan tingal.tapi kek ni memang tak perlu bakar ke..macam kek batik la lebih kurang ye..baru rasa berani nak mencuba..resepi dah ambik dirumah nor..terima kasih mas..

    ReplyDelete
  14. Salam Mas dah buat ye, npk pun tebal kak tu..semlm gi basar raya ada jumpa sekut jename Lee ni..nak juga sambar tp abg kata buat lain kali jelah ..begang akk di buatnya heheh dlm hari baru cadang nak megodek.... dok baca mas ceta sdp sungguh, tu yg x tahan rasanya ni....

    ReplyDelete
  15. slm mas..nmpk sedap sgt mas...k'ida pernah buat guna biskut marie utk buat tiramisu..sbb lady fingers dh abiss..pun sedap

    ReplyDelete
  16. wahhh.. makin ramai yang dah cuba resipi ek.. nie yang makin terpanggil jugak nie nak buat.. ramai yang cakap sedaap.. nak jugak rasaaaaaa.. hehe

    http://hoodacakura.blogspot.com/2011/10/strawberry-cheese-tart.html

    ReplyDelete
  17. Yatie ,

    try kak yatie kek lapis ni..
    sedappp sangat tau..he3

    ReplyDelete
  18. Nieza,

    cepat2 cari bahan dan buat kek lapis ni kak nieza...
    memang sangat sedapp ...
    asyikkk kalau makan..

    ReplyDelete
  19. Hanim,

    selamat mencuba hanim..
    rugi tau klu tak try....
    senang dan sedapppp....

    ReplyDelete
  20. HaSue ,

    sue..promot baik punya la...
    kan solo lagi adik kau tu..he3

    wehhhh...kene gak diet sue...
    jaga badan katakan..kikikiki
    ijahh tu dah meroyan ngan sekut marie tu...
    entah dah beli ke belum ..
    kita tunggu jerk la kemunculan kek lapis ijah lak..

    ReplyDelete
  21. Acik Erna ,

    try la buat acik..
    tak de susah sangat buat kek lapis ni..
    sedappp sangat tau..

    ReplyDelete
  22. Sheila Shafeareen,

    akak..abang akak tak rasa lagi tu..
    nanti dah rasa kesedapan kek lapis tu..
    baru menyesal tak suruh akak buat awal2..he3
    lain kali sambar jerk sekut marie tu kak..he3

    ReplyDelete
  23. Ida,Japan ,

    akak..kak nor kata ala2 tiramisu tau kek lapis ni...
    sedappppp...

    ReplyDelete
  24. nurul huda,

    memang betul nurul..
    sedapp sangat kek lapis ni..
    harus dicuba tau..
    memang terbaikk...

    ReplyDelete
  25. macam kilat resepi ni dah sampai ke dapur mas..meh rasa sikit. :)

    ReplyDelete
  26. Mas,skarang gua udah ada teman..mau singgah ambik resepinya aja bab blm cuba lg resepi ni..nampak cam best sangat.

    ReplyDelete
  27. Kak Mas,erm dah agak mesti kak mas wat dulu,semua bhn dah da,sekut cekelat lee pon dah da,tapi 2 3 ari lagi baru nak wat,coz esk pon da aktiviti lagi,hubby xkja nih mmg xlekat umah la kami..huhu Mmg xsabar nak merasa kesedapan kek ni..

    ReplyDelete
  28. Deliah's Deli,

    baru jerk abiss del...
    ehhh,nape yerk del mas tak boleh masuk blog del..
    yg lain2 boleh tak buka blog del...

    ReplyDelete
  29. rahel ,

    selamat mencuba yerk rahel..
    memang terbaik kek lapis ni..

    ReplyDelete
  30. Zaliedana ,

    he3...selamat mencuba yerk ct..
    sedappppp tau...

    ReplyDelete
  31. Adehhh kita memang dah verangan dari hari tu nampak kat rumah knor but sampai sekarang belum terbuat.. memang nampak sedap benda ni.. bet it tasted macam all those chilled cheesecake..

    ReplyDelete
  32. teringin gak nak buat kek nih...kak mas pakai biskut merie jenama ape?cepat hancuq tak,,mase nk celup tuh?

    ReplyDelete
  33. mas..akak kalau dgn cis ni memang tak leh resist..huhu terliurnyer..mesti cuba ni..:))

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...