Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, October 4, 2011

Kek Batik Coklat




Assalamualaikum. 
Agak comot la sikit Kek Batik Coklat  Mas ni kan....dah ambik gambar baru perasan...he3..layan jerk la...masa Mas buat Kek Lapis Cheese Persona hari tu, masih lagi ada baki biskut marie, jadi Mas try pulak buat Kek Batik Coklat resepi Mylla dari myresepi yang selalu sangat dicuba oleh HaSue, yang senang dibuat dan rasanya memang sedappp laa...Ain ngan Daniel suka bebenar Kek Batik Coklat ni....hmm..rasanya lepas ni, Mas guna resepi Kek Batik Coklat yang ini la..tak cerewet sangat membuatnya...sebab sebelum ni, Mas pernah buat sekali Kek Batik, tapi hasilnya kurang memuaskan.....Alhamdulillah...Kek Batik Coklat yang ini menjadi dengan jayanya..yerk la kan..nak pandai sesuatu resepi, memang kena mencuba banyak kali...tima kasih pada HaSue yang berjaya menggoda Mas untuk mencuba lagi membuat Kek Batik Coklat resepi mylla ni....sangat sedappppp....dan memang mabeles...


Kek Batik Coklat
Resepi : Mylla@myresepi.com 

Bahan :
 Utk Kek Batik Coklat 1 kg 

200gm millo
250gm butter
3 sudu makan serbuk koko
1 tin kecil susu pekat manis
biskut meri secukupnya





Cara membuatnya :
Sediakan loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ) .
Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit, gaul sehingga milonya hancur.
Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi....
Setelah adunan pekat , boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat dan kemudian ratakannya.
Susun lagi biskut marie dan lapiskan lagi dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... 
Potong dan siap untuk dihidangkan...



34 comments:

  1. Semalam tengok kat umah sapa erk. Lupa. Nak try jugak le.

    ReplyDelete
  2. waduh mas..sedap ek? akak x pernah try lg wat sendirik kek batik nih sbb takut renyah..tp tgk resipi mas nih cam sempoi jek..leh try nnti!

    ReplyDelete
  3. inilah kek yg tak pnah akak buat, satu hari mesti try jugak

    ReplyDelete
  4. salam Mas... mama penah buat dulu tp ada letak telur,tp lembik lah Mas,walaupun dh disimpan dlm petisejuk.

    ReplyDelete
  5. Simple ajer kan rcp nih,xyah letak telur bagai..Nmpak sedap kak mas,balance sekut merie da lagi nih,pagi tadi baru wat cis pesona tu,tgh tggu keras...Xsabar nak potong n merasa..

    ReplyDelete
  6. Salam Mas...Sedapnya nampak kek batik ni....suke makan tapi belum pernah lagi buat sendiri....

    ReplyDelete
  7. Salam mas,

    Cantik je tersusun, sure sedap ni...

    ReplyDelete
  8. Kak Sam,

    pukk dahi kak sam..he3..
    akak tengok hasue buat la..
    tu yg mas pun buat gak..
    sedappp tau...

    ReplyDelete
  9. inahar ali,

    kak ina...insyaAllah kak.
    resepi ni senang dibuat...
    try la kak..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  10. Sari Yusa Ibrahim ,

    kak yus, mas pun kali ke-2 buat dan menjadi dengan jayanya..
    try la buat kak..
    senang jerk tau..

    ReplyDelete
  11. noorsafone,

    mama, mas pernah try sekali 1 resepi yg guna telur...memang lembik walaupun semalaman dlm peti ais...
    cuba mama try resepi ini..
    insyaAllah..menjadi..
    keras elok jerk..

    ReplyDelete
  12. Zaliedana ,

    ct..kak mas pun guna biskut marie baki buat kek lapis cheese persona ari tu la..
    hmm..memang senang buat kek lapis ni..
    ct pun try gak tau nanti..
    sedapp sangat...

    ReplyDelete
  13. geramnya tenok coklat kat kek batik mas tu..

    mas,
    nak buat kek batik pun saya kena tunggu cuti sekkolah.. ngeee :D

    ReplyDelete
  14. Sue @ Nenie ,

    sue..cuba try resepi ini..
    senang dan sedappp sangat...

    ReplyDelete
  15. Jai,

    salam kak jai..memang sedap kak kek batik ni..he3

    ReplyDelete
  16. cikgu isza,

    cikgu..harus dicuba kek batik ni..
    memang sangat sedapp..
    nak buat pun senang tau..

    ReplyDelete
  17. eh dah sampai dapo ko yer mas.. anak2 aku pun suke banget..skali ngan laki aku suke kek ni..
    ala2 cloud 9 pun ada rasanya kan..noorsha pun kate gitu dulu.hehe
    simple je kn..tq mas.. bak aku seloyang..ko buat seloyang kan?

    ReplyDelete
  18. uwaaa rajinnya melapis Mas, akak suka kek batik ni..lenkali nak cuba resepi ni pulak..tq...

    ReplyDelete
  19. nak cube gak la, lame xbuat sbb xde org nak mkn. dulu buat yg ade telor, xberape suke la. nak try yg ni la nanti dan juga kek lapis pesona tuuuu :)

    ReplyDelete
  20. wahh.. pantasnyer mencuba.. baru je tun nengok kat dapur kak sue tu. tun malas betul nk susun2 biskut tu, mmg suka campak2 je.. huhu

    ReplyDelete
  21. HaSue,

    haaa..betul tu..
    daniel kata kuih coklat liat2..he3
    sedappp la sue kek ni..
    dah tinggal 4 ketoi jerk tu..laki aku pun suka..
    banyak gak aku tengok dia makan..he3

    ReplyDelete
  22. Yatie ,

    kak yatie...
    cuba try resepi ni lak..
    senang tau..
    sedapp lak tu..

    ReplyDelete
  23. Hanim ,

    selamat mencuba yerk..
    dua2 kek ni memang terbaik..
    sedapp sangat..

    ReplyDelete
  24. tun_telani,

    tun..bebahan dah ada...
    apa lagi..try la..
    ehh..yg ni senang tun..susun jerk biskut marie tu,..

    ReplyDelete
  25. k.nor dan anak2 suka biskut yg lembut mas bila kita humban semua biskut tu dlm adunan coklat.. sbb dulu pernah buat stail gini bila susun aje layer2 gitu biskut still rangup tak jadi lembut.. tu yg still guna stail humban semua biskut dlm kuali.. hhe tp cantik la yg mas buat tu.. kemas jer

    ReplyDelete
  26. K.Nor,

    selera lain2 kan kak nor..
    mas lak suka yg rangup gini..rasa sedapp..
    suka gak yg lembut2 tu..
    tapi stye yg humban tu mas tak pas2 la membuatnya..
    rasa senang lagi cara gini..he3

    ReplyDelete
  27. cantik mas.. sib baik baru buat ari tuh.. so kurang sikit getarannya.. hihihi..

    ReplyDelete
  28. dah lama tak buat kek biskut marie ni..sesekali teringin jugak kan mas?..sekut ada je dlm lemari tu tapi kan baru2 ni ada yg guna biskut cream crackers.mas ingat tak dari blog siapa.puas akak dok cari2 dan gali2..

    ReplyDelete
  29. dZana ,

    he3...betul tu kak..
    mas ni gara2 terliur nengok kek batik hasue tu la...

    ReplyDelete
  30. anymz,

    akak..mas pun baru tahu dari akak..
    blog sape yerk..
    tak pernah dengar lagi guna biskut cream cracker...
    cer tanya kat fb...
    mana tahu ada yg tahu kan..he3

    ReplyDelete
  31. mas..akak suka kek batik ni..tapi tak pandai buat..pernah 2-3 kali buat asek tk menjadi jer terus malas nak wat lagi...kalau mas nak bagi bestnyer!

    ReplyDelete
  32. Feberet gak kek ni.. lama tak buat heheh..

    ReplyDelete
  33. slm mas... kita cnp resepi ni ya.... rasa2nya cam nak buat je hujung minggu ni...

    ReplyDelete
  34. sdp nya...tk penah lg wat kek batik yg tersusun elok gini.nk try lah nnt yer

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...