Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, October 11, 2011

Blended Butter Cake



Assalamualaikum. Meh layan Blended Butter Cake yang senang dibuat dan sedappp ni....selalunya resepi2 dari Kak Fida Myresepi memang jarang menghampakan...resepi dari Kak Fida ni selalunya simple dan sedappp...sebab tu Mas suka mencuba resepi2 Kak Fida di Myresepi....tengok respon ramai yang dah menerai..nampak Izahdaut pun dah menerai kek ni....cuma Mas sajerk kalerkan kek ni biar ceria sikit..he3...ikut citarasa sendiri yerk..kalau nak plain pun boleh jerk...he3

Blended Butter Cake 
Resepi : Kak Fida Myresepi 
Sumber : Izahdaut
Bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak
  • 1 3/4 cawan gula halus - boleh kurangkan
  • 250 g mentega cair  -guna yang berkualiti
  • 1 1/4 cawan susu segar - dari peti sejuk
  • 4 biji telur
  • 1 sk esen vanilla atau esen perisa buah2an pilihan)
  • 1 sk coklat emalco * saya tambah
Cara membuatnya :
  1. Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega.
  4. Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hngga masak.
  5. Perbezaan kek yang dah siap...sebelah kiri, kek yang mengguna mixer..yang sebelah kanan, kek yang menggunakan blender... :)
  6. Kek yang dah siap ni moist skali,sekiranya permukaan kek kelihatan melekit,boleh bakar dengan api atas utk menggaringkan lagi.


42 comments:

  1. Kak Mas,kek nih wat bila,saja tanya,kut ada lagi leh ngendeng,hihi...Mcm2 godaan kek la,jab tadi gi umh kak nor kek keret pisang,adoiii..

    ReplyDelete
  2. macam pelangi la blended cake ni..senangkan..main blend jer.. tapi tepung naik sendiri x der..tepung gandum biasa boleh kot...

    ReplyDelete
  3. hah baru keluar menda alah ni.tadi lama betul akak nak tunggu ruangan komen ni keluar.tenet mengong jap kat rumah ni.

    mula2 akak nak cakap akak minat betul dgn apa2 aje masakan mengenai ikan kembung.semua kena aje pd tekak akak.lebih2 lagi kalau di goreng cenggitu aje.

    kek ni nampak sedap lah mas..akak ambik resepinya ya..:)))

    ReplyDelete
  4. resepi kak fida memang malatops...ingat nak try gak..tp dok pikiaq blender tuh la..mcm dh uzur sangat..blender kat umah tuh.. :)bok mai la spiring..nak wat minum dgn kopi 0.. :)

    ReplyDelete
  5. tak tahu dah berapa panjang queue yg kek ni kene beratur. huhu.. terasa mcm rajin membaking nih, tp mata cam ngantuk pulak..

    hmm..

    tido laa dulu.. hihi

    ReplyDelete
  6. Salam Mas, buat minum petang best ni...

    ReplyDelete
  7. Byknya kek tgh tgu turn nk bt..xtau nk bt yg mana dulu..last, semua xbt hihii..Nmpk mcm best jee kek nii.. suka klu kek ada kaler2..selera nk mkn :=)

    ReplyDelete
  8. aku dah bli blender baru, so tgh bercadang nak menerai segala mak nenek rsp yg diblend..hehe

    ReplyDelete
  9. Salam mas hehe wah bederet skrg resepi kek menunggu heheh tak tekejar ni..menarik lah Mas buat cam ni nak jugal lah..sejak menjak ni ank2 pun dah habis exzam ada kat rmh, so boleh le buat selalu hehhe x sabau nak rasa

    ReplyDelete
  10. owh tidakkkkkkkkk
    cake lagik
    adeh dugaan betul ni
    dah la ai diet skrng ni

    ReplyDelete
  11. boleh la cube nih sbb senang jer...bila la nak leh buat sbb byk sangat dlm list nih heheh

    ReplyDelete
  12. Zaliedana.

    buat pagi tadi ct...
    nak yerkkkkkkk....
    tahu dah..he3....
    gi ambik atas meja.....

    ReplyDelete
  13. Nazrah,

    kak nazrah..
    senang kak buat kek ni...
    sedapp lak tu..
    klu guna tepung gandum pun boleh..
    cuma tambah 1 1/2 sk baking powder...
    selamat mencuba yerk kak..

    ReplyDelete
  14. anymz ,

    he3..sabo kak anim..

    akak geng la ngan anak mas ain..
    suka sangat ikan kembung..
    klu tanya nak ikan apa..
    ikan kembung juga yg ditunjuknya..he3

    ReplyDelete
  15. chikadakbiru,

    best kan ck resepi2 kak fida ni..
    mas suka sangat..he3

    ReplyDelete
  16. tun_telani ,

    haippppp...kek ni senang jerk membuatnya tun..
    gi godek buat dulu..he3

    ReplyDelete
  17. Sue @ Nenie ,

    sue..mas buat pun untuk bekal anak2 gi sek..he3
    sekali gak ngan minum petang...

    ReplyDelete
  18. Yana Shaiful,

    tak pe yana...
    buat yg mana berkenan dulu...he3

    ReplyDelete
  19. Anna Qawina,

    wahhhhh..ada toys baru kau...
    meh ngekek lak..

    ReplyDelete
  20. Sheila Shafeareen ,

    kak sheila..elok sangat aku ngekek..
    dapat gak buat kudap petang2 kan..

    ReplyDelete
  21. Lieya,

    hmm..memang senang..
    masa blend tu pejam mata pun boleh..he3

    ReplyDelete
  22. ☆*♥L@dy @yU♥*☆,

    ayu..diet yerk...
    meh mas suapkan secubit..he3

    ReplyDelete
  23. Hanim,

    tak pe hanim..
    buat yg berkenan duli..he3
    biar panjang list tu...
    janji boleh dicuba nnti..

    ReplyDelete
  24. Selamat petang Mas.
    Singgah skejap tengok kek..sedap ni utk minum petang..

    ReplyDelete
  25. Salam ptg Mas..
    Macam senang jer nak buat kek butter nih... lama betul mama tak mem'bake'
    cantik kaler maler warna kek Mas.. ni mesti lembut :)

    ReplyDelete
  26. resepi ni mmg terbaik la mas..suka yg mudah eje nyer..klu free nak cuba :))

    ReplyDelete
  27. waduh ada kek lagi kat sini..sedapnyaaaa....kalau dpt sepotong ni, lagi best...

    ReplyDelete
  28. Aku dah buat kan.. Fuhh lega, tak payah buat dah. Haha trasa mcm kerja sekolh tau asik kena masuk dlm list jee.. Tak kose nyah

    ReplyDelete
  29. salam kak mas, ala ala lawanye marble nye tu kak..tu yang siap potong tu bagi ros ya..heheee

    ReplyDelete
  30. Amboii Mas, kek butter dapat ke tangan Mas dah jadi kek warna warni pulak, cantiiiikk...rasa nak ngap jek... ^__^

    ReplyDelete
  31. wahh cun la kek mas ni dan semestinya sedap ni...akak pun sama mcm kak ummi rasa nak ngap jer..hehe

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum mas..
    cantiknya kek nie mas... ingatkan tadi kek marble ker... apam belang ker.. rupanya blended butter cake... cantiik

    ReplyDelete
  33. mas..kita dah berkurun salin resepi ni...tapi tak buat2 lagi..hahahha...suka kek pakai blender ni..senang keje..kekekke

    ReplyDelete
  34. mas..cantiknya belang kek mas ni..senangkan nak wat kek ni..kena cuba juga ni one fine day

    ReplyDelete
  35. Assallamualaikum Mas..
    Dah macam kek pelangai dah akak tgk ni mas.. Rajin adik sorang ni..

    ReplyDelete
  36. salam kak mas..ceria gitu i likeee hehehe

    ReplyDelete
  37. yum yum.. sedap nampak mas.. warnanya pun garang je..:)

    ReplyDelete
  38. kemain lawa kek butter ko mas..tergoda aku nengok kaler2 biru bagai nih..ko saje gode aku yer mas..huh

    ReplyDelete
  39. sihat ke mas...mabuk ek...congrate ye!!! take care tau

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...