Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, October 6, 2011

Bihun Sup Tulang



Assalamualaikum. 
Menu semalam, Mas sekeluarga makan Bihun Sup Tulang pulak....memang sedappp.....kali ni Mas try buat Sup Tulang cara Kak Nor...hmmmmm...memang berpeluh2 makan sup tu....apa lagi bila ditambah dengan cili kicap...perhhh....maunya bertambah lagi semangkuk....cukup sedap Sup Tulang resepi Kak Nor ni.....rasa macam makan sup kat kedai pun ada....bila buat sendiri sup tulang ni....memang berbaloi2, puas jugak semalam makan sup tulang...maceh Kak Nor atas resepi sup tulang yang sedappp ni...rasanya semalam nampak Kak Wana pun menerai sup tulang resepi Kak Nor ni...bestkan kak sup tulang tu..

Bihun Sup Tulang
Sumber : MasDuniaku

Bahan:
1 kg tulang lembu (lebih sedap jika digunakan tulang rusuk)
3 biji bawang merah - dimayang halus
1 ulas bawang putih - dimayang halus
2 inci halia diketuk
1 rempah sup bunjut @ 3 sudu besar rempah sup serbuk
1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 biji ubi kentang - Mas tak letak
garam dan gula secukup rasa
1 batang celery jika suka
1 kiub pati ayam
air secukupnya
bawang goreng dan daun sup

Bahan penumis :
5 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis 
1 kuntum bunga lawang

Bahan tambahan :
bihun yang telah dicelur
cili kicap - cili padi + kicap + jus limau = dikisar

Cara :
Bersihkan tulang dan masukkan kedalam periuk bersama air. Sukatan air mestilah sekali ganda lebih dari paras tulang. 
Masaklah sehingga daging 1/2 empuk. 
Jgn buka api terlalu kuat kerana ini akan menyebabkan daging di tulang akan menjadi keras dan liat. Sebaiknya gunakan api yg sederhana shj. Masukkan sedikit garam supaya isi daging menjadi lebih sedap.
Ceduk keluar bhg berminyak yg terdapat dipermukaan air rebusan tulang tersebut. Biarkan sehingga ia sejuk dan masukkan kedalam peti ais. Akan terdapat satu lapisan membeku dibhg atasnya dan bolehlah dibuang, manakala air rebusan yg dibahagian bawah itu dimasukkan kembali kedalam air rebusan tulang. 
Kaedah ini dapat menghalang mulut @ bibir kita menjadi berminyak setelah makan sup tersebut. 
Kaedah ini juga boleh digunakan jika hendak memasak gulai tulang..
Masukkan rempah sup bunjut @ rempah sup serbuk, halia dan ubi kentang. Bolehlah ditambah air jika kuah kelihatan tidak mencukupi. Masukkan juga serbuk lada hitam dan kiub pati ayam.
Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak dan tumislah bahan penumis hingga wangi dan masukkan bawang merah dan bawang putih yg telah dimayang. Goreng sehingga bawang tersebut menjadi garing dan curahkan kesemuanya kedalam periuk rebusan tulang, termasuk minyak.
Masukkan celery jika ada dan masukkan garam dan gula mengikut cita rasa masing2. Masaklah sehingga ubi kentang dan daging empuk. tulang memang tak leh empuk kan.. hehe
Hidangkan ke dalam mangkuk dan taburlah bawang goreng dan daun sup.



36 comments:

  1. wah pagi2 dah tunjuk sup tulang..hehhehe...raya korban nak dekat ni...bestnya kalau dpt makan sup tulang fresh...kat surau area rumah saya ni tiap2 thn masak sup tulang..sedap tak hengat...huhuhu

    ReplyDelete
  2. Amboi!!! nasib baik kita tak tak de stok tulang, kalau tak mau balik kang buat.

    ReplyDelete
  3. sedapnya mas
    semalam akak nampak tulang tapi tk terambik padahal dlm hati terpikir sedapnya wat sup tulang mkn ngan bihun. ni nampak mas wat plak..hadoiii karang harus pi beli tulang tu lah :D

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum mas...
    wah terus besar mata nie tgk tau.. hehehhee.. apa x nye.. lapaaar tgk bihun sup tulang nie.. sukanya akak kalau ler dapat semangkuk bihun sup tulang yg mas buat nie... bahagianyaa....

    ReplyDelete
  5. quinnie,

    betul tu quinnie..
    klu balik kg masa raya haji nanti..
    compom puas makan sup tulang...he3

    ReplyDelete
  6. Kak Sam,

    kak sam..klu tak de stok..
    gi la beli tulang wat sup..
    sedapp tau sup tulang resepi kak nor ni..

    ReplyDelete
  7. zarin ,

    he3...tu la...
    nape tak beli semlm..
    gi beli jap lagi..
    lepas dah masak..
    kasi la mas semangkuk..
    sedapp betoi mkn semlm...
    kiranya berulang gak la makan dup tu..he3

    ReplyDelete
  8. Diana @ Melley Mey,

    akak..meh subang..
    boleh rasa sup tulang mas...he3

    ReplyDelete
  9. pergghhhh....
    mai semangkuk....sedap bebenor nmpk bihun sup tu...

    ReplyDelete
  10. Salam Mas slmt pg...wahh ada mee sup tulang..kegemaran abe akk ni sup tulang ...lama juga x mkn mee sup ni..nak pulak kena dgn sambal cili kecap...betul kata Q raya haji nak dekat ada tulang nnt leh le buat..

    ReplyDelete
  11. waaaaaaaaaa..bestnyerr
    aku dah lama tak beli tulang.. terasa2 lak nk makan tulang... tak perasan lak nak mencari kat giant kemarin.. tak pe simpan dulu resepi ni. insyaAllah lenkali kalaua da tulang leh try resepi ni. tq tq

    weh nak semangkuk.. aku lom bf lagi nih..cepattt

    ReplyDelete
  12. Mas

    bihun sup tulang memang sedappp...tambah sambal kicap!! wuuiii tak terhingga menjilat mangkok!

    ReplyDelete
  13. Mimiey.. (^-^),

    mangkuk jerk boleh mimiey..he3
    dah abiss la cayang..
    meh sarapan nasi goreng ngan kak mas..

    ReplyDelete
  14. Sheila Shafeareen ,

    family mas memang minat kak sup tulang..he3
    tak sabo la tunggu raya haji..
    tu yg buat dulu..
    next time makan masa raya haji lak..he3

    ReplyDelete
  15. izahdaut ,

    kau memang jah...
    he3..tak pe..kau simpan dulu yerk resepi tu..
    harus dicuba nanti tau..
    memang best bangat sup tulang resepi akak comei ni..
    mabeless

    ReplyDelete
  16. Yat Maria,

    betul tu kak yat..
    mesti hirup kuah sampai kering..he3

    ReplyDelete
  17. mas.. sampai hati mu.. takkan utk akak tak simpan semangkuk mi sup tulang tu.. jah.. meh la majuk jah.. akak lap air mata dgn tudung jah ek.. hu hu :)

    ReplyDelete
  18. ala dahlah peberet sup tulang ni, hujung minggu ni harus ke pasar carik tulang

    ReplyDelete
  19. salam mas....amboiii menyelerakan betul la....letak cili kicap byk2 mau berasap tinga nih...fuhhh..ujan2 ni mkn gini sedapppp...

    ReplyDelete
  20. Adeiii Mas.. sedappp gilosss! Mai semangkuk dua.. antar JB eikkk ;-)

    ReplyDelete
  21. Salam...Sedapnya..Sue pun suke masakan-masakan bersup ni...

    ReplyDelete
  22. ahhhh...sedapnyer hirup panas2 ni mas...

    ReplyDelete
  23. salam kak mas,
    kebetulan umi pun kongsikan mee sup tulang..kita tukar2 nak?

    ReplyDelete
  24. salam mas
    akak pun buat sup tulang gak mas,tulang campur ekoq sekali..sedappppp..menu kita serupa laaa tapi akak tak post kan resepi lagi..nak kena bagi laluan kat laksa dulu..kihkih

    ReplyDelete
  25. Anna Qawina ,

    anna..air sejuk ada la..
    nak hirup ke..he3
    dah abiss la anna..

    ReplyDelete
  26. K.Nor,

    akak..terlampau asyik makan sup tu..
    lupa lak ajak akak..he3
    jngn majuk yerk..tu ijah datang pujuk ngan kek lapis cheese persona..he3

    ReplyDelete
  27. Tina Othman,

    he3..selamat mencuba yerk..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  28. Ezadlieza,

    semlm masa mas mkn kebetulan hujan turun....
    perhh..lagi syiokkk...he3

    ReplyDelete
  29. Oh Oeya,

    anto mangkuk jerk boleh..
    sup dah abiss la..he3

    ReplyDelete
  30. Sue @ Nenie,

    mas pun..bestkan hirup kuah..
    asyikkk

    ReplyDelete
  31. Ida,Japan,

    kak ida...srupppppppp
    sedappp..he3

    ReplyDelete
  32. umi's cup cake ,

    bolehhhhhh...
    kasi mee sup tulang ummi dulu..

    ReplyDelete
  33. anymz,

    perh..tulang ngan ekor...
    sedappppppp lagi tu..
    nak ekor.....nak ekor..
    tulang dah puas makan..he3

    ReplyDelete
  34. macam sup utara ye mas..akak mmg suka bihun sup mcm gini..letak sambal kicap pedas2 mmg menyengat selera..selalu buat sup ni ms raya haji..masa tu kan byk tulang tembu...raya ni kena buat nih!

    ReplyDelete
  35. mas! sedapnya tgk bihun sup tu...lambatla terbang sini sure dah abis..huhu blk la....hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...