Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, September 13, 2011

Soto Ayam - memang sedappp




Assalamualaikum. 
Hmmm..sekali buat Soto Ayam ni, terus terpikat...rasa nak buat lagi...sebenarnya Soto Ayam resepi Kak Yati ni la yang Mas hidangkan masa Izahdaut sekeluarga datang bertandang sabtu lepas.....Alhamdulillah....sedappp.....tetamu pun suka...betul kan jahh....he3...
Jadi Mas buat lagi semalam....rasa macam nak ulang lagi makan soto ayam ni....kebetulan nasi impit pun ada lagi berbaki dalam freeze tu.....cuma semalam, kuah soto Mas ni terpekat sikit..mungkin sebab rempah sup lebih kot...he3...lumrah la kan memasak...abang dah tegur sikit..nape kuah pekat sikit...tersengih2 jerk la bini ni..tahu teguran yang betul...tak pe..lain kali Mas dah tahu...jangan memandai letak lebih rempah sup tu.....konon2 sayang la klu rempah sup tu berbaki...he3...apa pun....Soto Ayam resepi Kak Yati ni memang terbaik..sedapppp..

Soto Ayam

Bahan :
Nasi Impit secukupnya
1 ekor ayam - dipotong 4 ( 3 kpng di goreng dan 1 kpng di cincang kecil2 ) 
Mas tak potong, terus rebus ayam tu sekali ngan kuah soto
3 sudu besar rempah sup @ rempah soto
1 ketul sup bunjut adabi
1 sudu besar lada sulah - di tumbuk lumat
1 ketul kiub pati ayam
6 cawan air atau secukupnya

Bahan Tumis:
Rempah tumis
( 1 kayu manis + 1 bnga lawang + 2 buah pelaga + 2 biji cengkih )
2 biji bwng merah - di hiris
2 ulas bwng putih - di hiris
2 btg serai - dititik
2 cm lengkuas - dititik

Bahan Kisar :
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *

Bhn utk tabur dan dimakan ngan nasi impit :
1 mangkuk kecil tauge
1/2 cwn kcng tanah- di goreng - x letak
1 paket kecil su'un- di goreng
sambal kicap secukupnya
2 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Sedikit bawang goreng
Bergedil - Mas tambah
Garam dan sedikit gula



Cara memasak :
Kisar halus bahan yang bertanda *
Sementara itu goreng 3 keping ayam yg dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan dahulu. Mas rebus ayam dalam kuah soto dulu baru angkat dan goreng.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan rempah tumis, bwg merah dan bwg putih yg di hiris, serai dan lengkuas yang telah dititik hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar, kacau hingga garing.
Masukkan rempah sup dan serbuk lada sulah, kacau sebati dan masukkan kiub ayam tadi, masukkan air dan ayam yg di cincang tadi ( Mas masukkan 1/2 ekor ayam tanpa dipotong sebab nanti nak angkat, toskan dan goreng ayam tu)... gaul rata.
Masukkan sup bunjut adabi dan gaul sebati.
Biarkan sehingga mendidih, masukkan garam dan sedikit gula, kacau rata dan perasakan.
Sekiranya rasa dah ok, matikan api dan bolehlah hidangan bersama nasi impit.
Sementara itu siat2kan isi ayam hingga habis.


Cara Penyediaan :
Masukkan nasi impit yg telah di potong kecil kedalam mangkuk hidangan, kemudian letakkan sedikit tauge, ayam yg telah di siat2 tadi, kcng tanah goreng, su'un goreng dan tuangkan kuahnya, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Letakkan sedikit sambal kicap.
Setelah siap bolehlah di makan. Selamat Mencuba...



48 comments:

  1. assalamualaikum...wahhhh...ada soto, Mas, jap gi nak singgah umah ehhh...hihihi

    ReplyDelete
  2. simple je ek.. tapi bestttt..suami aku duk ulang2 cakap sedap sedap..

    ReplyDelete
  3. Hai Mas FV akk ni soto ayam akk suka letak ayam siat,begedel lebih2...nak pulak ada sambal kicap...betambah...yg penting kuah mesti sdp....

    ReplyDelete
  4. sedapnya mas... akak baru berangan nak buat mas dah buat dulu.. hihi nanti akak buat jugak lah... sedapnya mmg fav akak ni!

    ReplyDelete
  5. mas resepi begedil tu tak de ke mas...?? nampak sedap tu!

    ReplyDelete
  6. mmg feberet akak jgk soto ni. buh smbl kicap smpai berasap telinga, hehehe., hehehe.

    ReplyDelete
  7. Mas, akak pun mcm Azlita gak..ngencess giloss dah ni..td cakap kat FB...hahaa..kurus pahala pose ni tenung lama2...aah la Mas, resepi pegedil Mas punya eh..letak la, nnt nak try gak...hehee... (*doa2 ni moga ada kerajinan nnt..)

    ReplyDelete
  8. aduhhh.. terkenang2 soto raya aritu. menu wajib kt umah in law.. sedapnyerr... ada bergedil byk2, fuuhh.. mkn mmg x ingat dunia.

    ReplyDelete
  9. Mas,
    Ada lagi ke soto to? Sat lagi akak singgah ye...

    ReplyDelete
  10. eliyaezlinalias ,

    alhamdudillah..virus rajin baru jerk melekat,.he3

    ReplyDelete
  11. Rabiatun Adawyah ,

    akak..klu nak soto dah abiss la..kuih raya banyak lagi tu..mehhhh singgah..he3

    ReplyDelete
  12. izahdaut ,

    memang simple jerk soto ni ijah..
    alhamdudillah..kau sekeluarga suka..

    ReplyDelete
  13. Sheila Shafeareen,

    akak..mas pun gitu juga..
    baru sedap makan soto kan kak..

    ReplyDelete
  14. AZLITA AZIZ ,

    akak..selamat mencuba yerk..
    nanti mas masukkan resepi bergedil tu..

    ReplyDelete
  15. inaku79,

    akak..mas pun suka letak cili kicap tu..
    baru best pedas2 kan..

    ReplyDelete
  16. Ummi ,

    kak ummi..insyaAllah...ada soto ayam ni nanti kat home sweet home...
    kak ummi kan memang rajin memasak..
    nanti mas masukkan resepi bergedil tu yerk..

    ReplyDelete
  17. tun_telani,

    tun..kak mas klu makan soto..ayam ngan bergedil..
    memang letak lebihh..
    sedapp kan..

    ReplyDelete
  18. Mas..terliur akak tgk soto tu walaupun raya baru ni dh buat..uii dpt mkn semangkuk dgn sup yg panas, ada bergedil lagi..pas tu letak sambal kicap..mmg terangkat wa cakap lu..adoii air liur dh meleleh hehe..

    ReplyDelete
  19. ::Azura Rahman:: ,

    akak...terbaikkkk soto ni..he3

    ReplyDelete
  20. Sofea ,

    he3..kak sofea...mas pun dah 2 kali buat ni...
    sedappppp

    ReplyDelete
  21. Bestnya. Semalam pun tengok ada yang buat. Nak kena buat jugak ni.

    ReplyDelete
  22. salam mas...

    buat akak ngences la tengok mas punya soto ni... akak pun rasa mcm nak buat jugakla.. actually akak tak pernah buat lagi soto tauu... tp tengok yg mas masak ni ditambah lak ngan eksesori & sambal kicap tu.. bikin ngencesss.. hehe.. insyaAllah.. nnt akak cuba yer.. tq.. & tq gak pada yatie...

    ReplyDelete
  23. Mas...sedapppp.. always kegemaran akak dan seisi rumah serta semua ahli keluarga akak(adik beradik, ipar duai, mak ayah dan seangkatan dengannya) heheheh...

    Kalau soto ni resepi biasa dalam seminggu di rumah akak tp tiap kali makan tak ingat nk snap gambar sbb dah selalu sgt buat..Rasany baru sekali akak masukkan post pasal soto ayam dlm blog akak...

    ReplyDelete
  24. sedapnya....untung izah dpt makan...hehehhe

    ReplyDelete
  25. salam mas, akak dtg beraya ni...sotoada lg ke? :)
    selamat hari raya mas...maaf zahir batin.

    ReplyDelete
  26. kak mas...sedapnya pekena soto time raya ni...mmm

    sy dh jengah gambo kak mas kt umah kak izah..amboi..lentik je bdn cam ank dara..hehe

    sy ni sndri msk, sndri mkn lbh..camne nk susut..apepon..memang terbaek la kak mas ni..

    ReplyDelete
  27. Hello Mas,
    Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi soto ini.Would you mind telling me what is rempah sup@rempah soto?Does it come in a packet..I mean kena beli kat kedai?If yes, would you mind telling me brand apa yang Mas guna,please and is it possible to not use it if I tak dapat beli kat tempat I ni?Terima kasih again.

    ReplyDelete
  28. MaDiHaA a.k.a Ratna,

    akak..mas pun baru lagi belajar buat soto ni...
    alhamdudillah..resepi kak yati ni memang terbaik...
    selamat mencuba yerk kak..

    ReplyDelete
  29. Naz,

    kak naz...betul tu..klu selalu buat..memang dah malas kan nak ambik gambar..he3
    family mas pun dah mula suka makan soto..he3

    ReplyDelete
  30. quinnie ,

    he3...rezeki izah sekeluarga kan..

    ReplyDelete
  31. Suzi,

    selamat hari raya kak..
    soto dah abiss la kak..
    tinggal kuih raya jerk..he3

    ReplyDelete
  32. qaseh johanna,

    maceh kasih..
    alhamdudillah...badan memang dari azali gitu...
    kene jaga makan juga qaseh...
    tuk kesihatan..he3
    try la resepi soto ni qaseh..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  33. Shereen,

    tentang rempah sup tu...
    ada dijual dipasaraya, kedai2..
    kat bahagian rempah2 kari tu...
    mas guna rempah sup jenama adabi jerk..
    memang dalam bentuk serbuk..
    harap dapat membantu yerk..

    ReplyDelete
  34. Thank you,Mas.Faham dah but I rasa kat tempat I ni tak ada that kind of rempah sup lar.Never mind but I will still try resipi you ni sebab nampak sedap sangat.Thanks again.

    ReplyDelete
  35. kak mas...ngences kite dibuatnyer...my fav nih...hu3

    ReplyDelete
  36. sheren,

    klu tak letak pun masih sedapppp...he3..
    selamat mencuba yerk..
    kat kedai barang2 asia...
    memang tak yerk..
    sheren dok kat nz kan..

    ReplyDelete
  37. Aqil,

    boleh la buat klu sekeluarga suka..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  38. yg nie mmg dah terliur tgk kat fb ari tu.. huhuuu... mmg rajin sungguh mas buat soto.. akak x perna lg buat soto sndiri... tlg2 jer perna.. hehehehe... kalau ler akak serajin mas.. nak gak buat tau... huhuuu... sedapnyaaa

    ReplyDelete
  39. Diana @ Melley Mey,

    ala..kak diana memang rajin..
    try la buat soto kak..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  40. Yes, Mas.I'm living in NZ.I rasa memang tak ada jual lar kat sini...if serbuk instant soto from Indonesia tu adalah.Tak apa, for now I'll try without the serbuk sup tu and then mungkin lepas i balik from Sibu in Oct ( a very short holiday to visit a friend there)nanti and if I dapat beli serbuk sup tu,i'll masak again and compare.Terima kasih,Mas.

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum Mas,
    uwaaaa akak yg lambat sampai, tq sudi mencuba resepi soto ayam ni..selalu akak buat tapi tak letak bergedil...lenkali nak wat bergedil pulak..nampak sungguh menyelerakan..

    ReplyDelete
  42. Shereen,

    sheren..tak pe..
    nanti balik sibu sheren boleh try buat lagi...
    letak serbuk sup dan rasakan perbezaannya yerk..
    terima kasih sudi mencuba...

    ReplyDelete
  43. kak yatie,

    maceh kak yatie atas resepi soto yang sangat sedapp ni..
    mas dah jatuh hati tau ngan soto akak ni..
    terbaik..
    oo..akak tak letak bergedil yerk..cer try letak bergedil lain kali kak..
    compom bertambah2 sedapp....

    ReplyDelete
  44. Ermm.. cam sedapp! Nanti nak try laa.. :D

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...