Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, September 22, 2011

Roti Sosej Rangup



Assalamualaikum. Untuk bekal Ain ngan Daniel, dah 3 kali Mas buat Roti Sosej Rangup ni atas permintaan anak2 Mas...suka sangat bebudak berdua ni ngan Roti Sosej Rangup ni...sedap dan rangup katanya....asalnya tengok Kak Nor buat, siap letak cheese lagi..tapi terlupa nak cuba ...he3...bila tengok Izahdaut buat..bertangguh lagi sebab puasa....baru2 ni baru teringat roti tu...bila sekali buat...suka sangat Ain ngan Daniel makan...tu yang berulang kali buat...cuma untuk salut roti tu Mas guna oats jerk...tetap sedapp.... 

Roti Sosej Rangup
Resepi :  Kak Nor 
Sumber : Izahdaut
Bahan:
  • 10 keping roti
  • 10 batang sosej ~ direbus sekejap
  • 10 keping slice cheese - Mas tak letak
  • 1 biji telur ~ dipukul sedikit
  • breadcrumbs @ serbuk roti secukupnya - Mas guna oats
  • minyak utk menggoreng

Cara membuatnya :
  1. Gelek roti hingga leper (boleh buang kulit tepi jika suka)
  2. Letakkan sekeping slice cheese dan letakkan pula 1 btg sosej.
  3. Sapukan hujung gulungan roti dengan sedikit telur (untuk melekatkan)
  4. Gulung dengan kemas. Buat hingga habis.
  5. Dengan menggunakan brush, sapu keseluruhan roti dgn telur yg dah dipukul sedikit tadi.
  6. Golek2kan ke dalam breadcrumbs dan goreng dalam minyak yg dah dipanaskan.
  7. Goreng hingga golden brown, angkat dan toskan.
  8. Hidangkan bersama sos kegemaran spt sos cili, mayonis dan jalapeno cheese.


41 comments:

  1. kruk..krap..kruk..krap...rangupnyer....hihihi

    ReplyDelete
  2. Assalam kak mas,ok juga kan dari gunakan breadcrumbs lbh bek gunakan oat,sbb dpt turunkan kolestrol,hehe..Snacks gini bkn budak2 jer suke,mak budak pon suke,hehe..

    ReplyDelete
  3. mas... letak oat ya.. lg berkhasiat :)

    ReplyDelete
  4. Dah tak payah susah payah pergi bakery kalau nak makan roti-roti yang macam ni kan mas.

    ReplyDelete
  5. lain kali buat lebih sket yer mas, leh k.gee tumpang semangkok...kik3x

    ReplyDelete
  6. Ringkas, mudah dan sedap.. suka.. suka.. ;)

    ReplyDelete
  7. tak pernah lagi salut dengan oat.. semalam baru je try ikan woku tu...sedapnya...

    ReplyDelete
  8. Mas, simple dan sedap nampaknya tu.. Nanti nak buat jugaklah utk anak2...

    ReplyDelete
  9. Rabiatun Adawyah ,

    memang rangup kak..
    sedappp....

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Zaliedana,

    betul tu ct..he3
    berkhasiat lagi kan..

    ReplyDelete
  12. K.Nor ,

    yupp cikgu..
    derhaka sikit..he3

    ReplyDelete
  13. Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot,

    betul tu kak ros...
    air tangan ibu lebih baik kan..

    ReplyDelete
  14. Oh Oeya,

    betul tu..
    yang penting sedapp kan...

    ReplyDelete
  15. Cheq Sue,

    boleh try nanti..
    memamg sedapp..he3
    dah try yerk ikan bakar berempah woku tu..
    sedapp kan...

    ReplyDelete
  16. Naz ,

    selamat mencuba kak..
    compom anak2 akak suka punya..he3

    ReplyDelete
  17. Lama dah tak buat... naper la mama ni cam malass je ni?

    ReplyDelete
  18. Salam mas....roti goreng cenggini cicah sos + mayonis memang sedap...

    ReplyDelete
  19. MamaFaMi,

    mama kan rajin...
    tak sempat buat tu mama..he3

    ReplyDelete
  20. Sue @ Nenie ,

    betul tu..
    4 ketoi boleh jadi tak cukup..he3

    ReplyDelete
  21. alaa... tgh diet nii.. tp ada oat tu,mcm sihat je.. <-- ni ayat cover nk mkn makan bergoreng masa tgh diet.

    ReplyDelete
  22. Aslmkm Mas. Wah, mmg nampak rangup pun... nanti Along cuba gak lah. Selalu buat celup dlm telur, nak cuba cara ni pulak.

    ReplyDelete
  23. eliyaezlinalias,

    akak pun apa kurangnya....he3
    masak biasa2 jerk kak..

    ReplyDelete
  24. Juwita Jamaludin,

    sedapp ita guna oats....
    berkhasiat lak tu...he3

    ReplyDelete
  25. tun_telani ,

    tun..bedallll jerk la..he3

    ReplyDelete
  26. HomeKreation,

    along..lebih jimat telur cara gini along...
    try la buat..
    maceh pada kak nor atas tips tu..

    ReplyDelete
  27. mas--
    mmg sesuaikan buat bekal anak2..
    ayu nak try lah buat..
    save dulu resepi.
    thanks laling

    ReplyDelete
  28. Salam Mas,
    Wahhh, kalaula anak akak tengok roti ni, mau dia suruh buat hari2 buatg bawak bekal jugak.....parah den....heheeh

    ReplyDelete
  29. salam kak mas sayang, nak nak roti ade sosej ni....makan berketul2 pun tak sedar, tinggalkan sikit ya, jap lagi ros datang heheee

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Mas,
    anak2 akak suka makan sosej, lenkali nak cuba resepi ni...nmpk menyelerakan sungguh...

    ReplyDelete
  31. Citarasa Rinduan ,

    ayu..klu ayu rajin..
    boleh juga buat jual..
    memang sedapp roti ni..

    ReplyDelete
  32. Wattie,

    kak watie...senang gitu kak..
    tak de susah sangat buat roti sosej ni..he3

    ReplyDelete
  33. ros@JMC,

    betul tu ros..
    sekali ngap..mesti nak lagi dan lagi..
    memang sedapppp..

    ReplyDelete
  34. Yatie,

    selamat mencuba kak yati..
    memang best roti sosej ni..

    ReplyDelete
  35. Deliah's Deli,

    del..kau teringin nanti..
    buat jerk yerk..

    ReplyDelete
  36. rahel,

    betul tu...
    simple dan sedappppp...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...