Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, September 5, 2011

Pedal Ayam Masak Kunyit



Assalamualaikum.
Hmmm....dalam mood lemau lagi..he3...nak buat kuih pun rasa malas jerk bila nampak kuih raya masih bersusun dalam balang tu...meh layan Pedal Ayam Masak Kunyit ni dulu sebagai pemanas enjin dapo maya ni.....senang , cepat dan sedappp Pedal Ayam Masak Kunyit ni.....kalau nak tukar ngan daging dan ayam pun boleh tau....tetap sedapp ....

Pedal Ayam Masak Kunyit
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • pedal ayam - direbus hingga lembut dan ditoskan
  • bawang besar - dihiris nipis ( agak2 bawang tu yerk nak banyak @ sikit )
  • 1 biji bawang putih - ditumbuk
  • 2 biji cili merah @ cili padi - dihiris2
  • sedikit daun bawang - dipotong
  • sos tiram
  • serbuk kunyit
  • sedikit kiub ayam
  • sedikit garam jika perlu
Cara memasak :
  • Tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang besar dan cili merah @ cili padi, masak hingga wangi lagi dan masukkan sos tiram, serbuk kunyit dan kiub ayam, sebatikan dan masukkan pedal ayam yang telah direbus tadi, sebatikan, boleh tambah sedikit air panas jika suka dan rasakan, jika ok, taburkan daun bawang dan kacau sedikit..boleh diangkat...



9 comments:

  1. Selamat Hari Raya maaf zahir batin tuk kak Mas sekeluarga.. maaf atas segala kesilapan n ketelanjuran kata.. hu huhu selalu2 dtg wat onar kat dapo akak.. sebab dapo akak best..
    sedap lauk pedal mkn ngan nasi panas2 + + kicap he he he
    dah gantung kad akak...jemput ambil kad rayer.. hu hu hu lambat..

    ReplyDelete
  2. slmt hari raya mas, enjin akak pun baru jer dipanaskan tadi tp dek ribut melanda kejap tadi, ilang balik mood :(

    ReplyDelete
  3. kak mas cayang.. selamat hari raya.. tun pun tgh slow2 panaskan enjin. dh seminggu lebih bercuti. wahh.. pedal ayam! kat umah ni byk tol pedas n hati ayam. lebih dr ayam wat sate aritu. hihi

    ReplyDelete
  4. Selamat Hari Raya Aidilfitri K.Mas dan keluarga..maaf zahir batin sekiranya ada kesilapan dan kekasaran bahasa...:=)

    Nmpk best je pedal masak kunyit tu wlaupun simple jee..mkn dgn nasi panas2..perggghhh xsedar nasi dh 2 pinggan :=)

    ReplyDelete
  5. Enjin aku cam dah nak rosak je ni mas. Tak panas2 lagi. Haha.. Aku kan suke makan pedal gini.. Tapi hubby aku suke je tegur aku makan barang dalam neh. Kiki. Apa kesahkan, dah memang sedap. Pulak2 makan goreng2 gini lepas2 raya niha. Perghh besttt

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum mas..
    wah!!
    menu nie kalau dengan nasi panas.. sure terangkat..

    nak pi umah mas sat lah.. brom!!

    ReplyDelete
  7. Salam Mas, SELAMAT HARI RAYA...MAAF ZAHIR BATIN....lama tak dengar cite Mas

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum mas...
    Selamat hari raya... pedal ayam nie kalu d tukar yg lain ok x mas.. heehee.. akak x pandai mkn pedal ayam.. tp nmpk menyelerakan sungguh tu..

    ReplyDelete
  9. Selamat hari raya mas..maaf zahir batin dari E-na...baru nak berjalan raya umah kwn2 maya...ada lg ke sekut raya...klu dh abis hidang kek lapis pun jadilah...hihii

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...