Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, September 18, 2011

Garlic Fish



Assalamualaikum. Meh layan menu lunch Mas sekeluarga....Kali ni Mas masak Garlic Fish menggunakan ikan talapia....hhmm..memang sedappp...dimakan dengan nasi panas dan sayur campur jerk dah cukup sedappp...tak payah lauk lain dah..klu nak pedas...letak jerk cili padi lebih dalam garlic fish tu...dah cukup berpeluh menahan pedas.....resepi ni Mas belajar dari mak Mas, memang menu utama kat restaurant masa mak berniaga dulu.....selalunya garlic fish ni menggunakan ikan bawal @ sikakap...bila Mas try guna ikan talapia merah.....tetap sedapp....salah satu resepi ikan yang mudah dibuat dan sedappp....

Garlic Fish
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
  • 1 ekor ikan talapia 
  • garam secukup rasa
  • sedikit lada putih
  • 1/2 cawan tepung gandum 
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • minyak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara memasak :
  1. Talapia dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5  minit dan cuci kembali dan toskan. 
  2. Lumurkan talapia dengan garam dan serbuk lada putih hingga rata .
  3. Satukan tepung gandum dan tepung jagung dan salutkan talapia dengan campuran tepung tadi.
  4. Goreng talapia hingga garing dan masak.
  5. Angkat dan toskan.
  6. Letak dalam pinggan hidangan.
Bahan Sos :
  • 1/4 cawan sos tiram Maggi
  • 3 sudu besar sos plum
  • sedikit kiub ikan bilis
  • 1 sudu kecil madu - tak letak pun tak pe
  • 4 ulas bawang putih - cincang halus
  • cili padi - ikut pedas dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar - potong bulat2
  • 1 tangkai daun bawang - potong2
  • sedikit gula dan garam jika perlu
  • sedikit air panas
Cara memasak :
  1. Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati.
  2. Masukkan sos tiram dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit air panas , madu, sedikit gula dan kiub ikan bilis, kacau lagi.
  3. Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan tuang sos atas talapia tadi. 
  4. Sedia dihidang...


17 comments:

  1. uishhhh sedapnyer mas.. chop!! copy resipi dulu ya.. tq :)

    ReplyDelete
  2. cikgu isza,

    selamat mencuba cikgu..
    moga cikgu sekeluarga suka resepi garlic fish ni..

    ReplyDelete
  3. K.Nor,

    akak....muahhhh
    selamat mencuba yerk...
    sedap3...

    ReplyDelete
  4. sy suka resepi mcm gini..gerenti bl mkn x toleh2 lg. :))

    ReplyDelete
  5. oowwww....patut ler pandai memasak... anak tokey restoran rupanya... sedap la resipo garlic fish tu...rasa2 nk cuba buat la sok...

    ReplyDelete
  6. Anta sepinggan tukar dengan lemak putih kobis!!!sedap ni

    ReplyDelete
  7. sedapnyer kak mas... terliur betul tun tgk nyer.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum mas..
    wah nie menu utama ker mas... pasti sedap sgt nie.. tgk pun dah tau dah sedap.... meleleh air liur tgk tau... sedap2!!

    ReplyDelete
  9. best boleh try ni.. ikn talapia ada tu.. menarik resepi ni.. thanks mas

    ReplyDelete
  10. Deliah's Deli ,

    del...memang best tau resepi ikan ni..
    sedapppp...

    ReplyDelete
  11. Gee® ,

    he3....idak la pandai sangat kak..
    sikit2 boleh la..
    selamat mencuba yerk kak..

    ReplyDelete
  12. Paty's Kitchen - Cook with passion.

    akak..hmm..sedappp tu...

    ReplyDelete
  13. tun_telani,

    tun..memang terbaik resepi ikan ni..
    try la buat..

    ReplyDelete
  14. Diana @ Melley Mey,

    akak..betul tu...
    try la klu teringin..
    sedapp tau..
    nak membuatnya pun simple jerk..

    ReplyDelete
  15. Juwita Jamaludin ,

    selamat mencuba yerk ita....

    ReplyDelete
  16. resepi panas2 cam ni mmg sedap!! anto le sekor ikan talapia mas...;-)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...