Patin Tempoyak
Bahan :
1 ekor ikan patin saiz biasa
10 - 15 biji cili padi - ikut pedas
1/2 inci kunyit hidup
1 senduk tempoyak
air agak2 tenggelam ikan patin
4 batang daun kesum
garam secukup rasa
Cara memasak :-
~ Bersihkan ikan patin, kemudian rendamkan dengan perahan limau sekejap, toskan dan ketepikan dulu.
~ Tumbuk atau kisar cili padi & kunyit hidup.
~ Masukkan bahan2 tumbuk & tempoyak dalam periuk, masukkan air agak2 tenggelam ikan nanti, biarkan mendidih.
~ Bila dah mendidih, masukkan ikan patin & daun kesum , biarkan seketika hingga ikan masak, masukkan juga garam secukup rasa sambil sekali kala kacau perlahan2
~ tutup api bila ikan sudah masak, siap dinikmati bersama nasi putih
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.