Assalamualaikum.
Rutin wajib tiap kali kami berkumpul ramai2 dikampung ..
pastinya akan ada acara bakar ayam, ikan, sosej ....
Memang seronok bila berkumpul ramai2 begini ...
bila dah ada ayam & ikan bakar, wajib ada air asam... pembuka selera ..
untuk resepinya... lebih kurang jerk sebenarnya ...
jadi Mas share cara Mas buat air asam... insya Allah sedap ... berpeluh juga bila makan ...
Selamat mencuba
Air Asam
Resepi : Mas Duniaku
Bahan :
cili padi dalam 20 biji - ikut pedas
cili merah - 4 biji
belacan - bakar sedikit
tomato 1 biji besar
bawang besar 2 biji
limau 1 - 2 biji - ikut saiz
1 sudu besar asam jawa - ramas2 dgn air suam - agak2 air tu
gula & garam secukup rasa
Cara :
hiris tomato & bawang besar, masukkan kedalam bekas dan ramas2 sehingga nampak keluar air tomato & bawang tu .ketepikan
tumbuk @ blend cili padi, cili merah, belacan sehingga lumat.
tuang kedalam bekas tomato & bawang yg telah diramas2 tadi,
masukkan juga gula & garam secukup rasa, perah limau dan masukkan juga air asam jawa, sebatikan dan rasakan, cukup semua rasa, boleh dihidangkan .
Ayam bakar
Resepi : Mas Duniaku
Bahan :
1 ekor ayam - potong 12 dan bersihkan, toskan
garam ikut masin
2 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk cili
3 ulas bawang putih yg ditumbuk
1/2 inci halia yg ditumbuk
Cara :
Gaul sebati .
Perap 3 jam baru sedap dibakar .
Nampak pun dah sedap..kecur air liur :)
ReplyDeleteNak cubalah
ReplyDeleteNak cubalah
ReplyDeleteTq
ReplyDelete