Assalamualaikum.
Antara juadah berbuka & sahur yang wajib Mas buat tiap minggu .
Sambal Tumis Udang Yang Sedap.
Makan dengan nasi panas dan sayur campur jerk dah cukup lazat.
Mas share cara membuatnya cara Mas.
Selamat mencuba yerk
Sambal Tumis Udang
Resipi : Mas Duniaku
Bahan :
15 ekor udang saiz sederhana
8 sudu besar cili kisar
1 biji bawang merah dihiris2
2 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 keping asam keping
Gula
Garam
Cara :
Panaskan minyak dan goreng udang seketika. Angkat dan ketepikan.
Tumis pula bawang yang dihiris hingga wangi.
Kemudian masukkan bahan2 kisar dan cili kering & asam keping dan masak hingga benar2 garing dan masak dengan api sederhana.
Setelah sambal cantik garing, masukkan gula & garam secukup rasa. Kacau rata.
Masukkan udang yang telah digoreng tadi.
Sesuaikan rasa dan kepekatan dan boleh dihidangkan.
Cantik warna sambal tu Mas...
ReplyDeletemasak api sederhana sampai garing memang dpt sambal mcm tu kak... lagi satu lupa nk ckp .... ltk gula merah sikit ..
DeleteMenari2 kalau dpt mkn sambal udang lg2 kalau tmbh petai siap guling2 kesedapan
ReplyDeletekita tk mkn petai intan ...he3
Delete