Search This Blog

Thursday, February 5, 2015

Asam Rebus Batang Keladi




Assalamualaikum.
Salah satu sayur yang sangat Mas suka .. Asam Rebus Batang Keladi, makan dengan nasi panas dan telur dadar jerk dah cukup sedap ..Alhamdulillah..
Mas sharekan resepinya yerk ..
Selamat mencuba ...


Asam Rebus Batang Keladi
Resepi : MasDuniaku


Bahan :
3 pokok keladi- disiat kulitnya dan potong2,ambil sekali buahnya
 asam keping
2 tangkai daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Kisar :
5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cwn ikan bilis-buang kotoran, cuci dan toskan
1 inci kunyit hidup


Cara Memasak
Siang batang keladi, cuci dan toskan. Rebus keladi, asam keping & batangnya hingga empuk.
Setelah empuk, tutup api dan toskan airnya. Ketepikan dulu.
Dalam periuk masukkan bahan2 kisar. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
Tambahkan air secukupnya. Masukkan batang keladi tadi, asam keping, gula dan garam.
Masukkan daun kesum dan perasakan.
Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah tutupkan api dan hidangkan bersama lauk kegemaran.


2 comments:

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.