Assalamualaikum.
Alhamdulillah...akhirnya jumpa juga resepi Red Velvet yang super moist...sangat sedappp....nak membuatnya pun sangat mudah....tak payah guna mixer bagai, godek2 dah siap...
Sebenarnya Mas start tertarik bila tengok satu rancangan di astro tentang pencarian Red Velvet Cake yang paling sedap dan moist...memang nampak chef tu menggunakan minyak sayur dan hasil red velvet tu...sangat mengancam...moisttt
Alhamdulillah, pencarian di google berhasil juga, Mas dapat resepi dari blog Kak Azie Kitchen ....TQ sangat yerk kak...suka sangat ngan resepi ni..TQ juga pada Divas Can Cook atas perkongsian resepi yang mabeless ni....
The Best, Easy and Moist Red Velvet Cake
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
2 cawan all purpose flour
1 sk baking soda
1 sk baking powder
1 sk garam
2 sb unsweetened cocoa powder
2 cawan gula kaster
1 cawan vegetable oil
2 biji telur
1 cawan buttermilk
2 sk vanilla extract
1-2 oz. red food coloring (guna 2 sb)
1 sk white distilled vinegar
½ cawan plain hot coffee (jangan skip)
Bahan bahan:
Panaskan oven pada 170C.
Di dalam mangkuk satukan tepung, baking soda, baking powder, cocoa powder dan garam. Ketepikan.
Di dalam mixing bowl, gaul sebati gula dan minyak. Kemudian masukkan telur, buttermilk, vanilla dan pewarna. Putar sehingga sebati ( Mas guna tangan tuk kacau dan guna pemukul telur jer ) . Tuangkan coffee dan white vinegar.
Akhir sekali, masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan diputar sebati setiap kali memasukkannya.( Oleh kerana Mas kacau guna tangan, Mas tapis adunan tu untuk dapatkan adunan yang licin )
Lenser minyak dan ayak tepung ke dalam 2 loyang. Tuangkan adunan sama banyak. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak. Jangan terlebih masak kerana ianya akan terus masak semasa menyejuk.
Untuk Cupcake, tuang adunan dalam jag baru tuang kedalam cup, lebih senang kan.
Bakar 20 minit atau hingga masak sahaja untuk elakkan kek menjadi kering.
Sejukkan atas wire rack sebelum diletak frosting.
Nota:
Untuk cupcake, bakar selama 18-20 minit.
Cream Cheese Frosting
Bahan bahan:
2 (8 oz) packs cream cheese - lembut
¼ cawan susu atau lebih
1 stick butter - lembut (1/2 cawan atau 4 oz)
2 sk vanilla extract
4 cawan powdered sugar
Cara cara:
Satukan cream cheese, susu, butter dan vanilla extract. Putar sehingga sebati.
Masukkan separuh dari gula, kacau sebelum dimasukkan baki gula.
Kacau sehingga smooth dan fluffy.
Lihat lah...moist kan...
yummm yummmmm
assalamu'alaikum mas, plain coffe tu camne ye? cm nesscafe 3in1 bleh tak? nak copy la recp, sedap tgok nmpak moist jer. TQ...
ReplyDeletewsalam...boleh jerk...janji rasa coffe tu
ReplyDeleteSedapnya,,nampak menyelerakan...yg meleleh tu apa mas.coklat ye,,sedapppp
ReplyDeletewoww..mmg terbaekkla resipi nih..akak dh lama simpan resipi ni pas nampak kt dapur hana kuantan lama dulu tp tak terbuat2 lagi..adoyaii..nmpak gaya mmg wajib buat nih..
ReplyDeletenyummmm!!!! tun dah save resepi.. tunggu habis diet dulu akan ku buatttt...
ReplyDeletewah sedappp rvc ni mmg nampk kemoistsan kek ni Mas ..
ReplyDeleteAssalamualaikum mas...uj klu wat RV ni mmg selalu guna resepi ni...Uj dpt resepi ni dri divas can cook makwe negro tu ...mmg sedapkan...moist sesgt.. cuma guna myk jer..klu tak der buttermilk bole gak guna yogurt..itu resepi dari chuck days off dri AFC....
ReplyDeletesalam Mas boleh tak bagitau jenama coffee tu .Kalo ta keberatan
ReplyDeleteKak Zainab , kuala Lumpur
wsalam....
Deleteboleh jerk coffee jenama apa pun...
Mas,
ReplyDeleteTerima kasih kerana sudi letak link blog Azie. Huhuhu sedih skrg sb dah tak boleh makan kek lagi sb allergik dg tepung gandum.
Assalam Mas, nampak cukup moist ler....nnt nak cuba jugak...tp x tau bilaaa....hehehe. Tqq for sharing...baru td lalu dapur Azie jgk... ^__^
ReplyDeleteNak tanya sket, kekadang bila buat red velvet ni terasa macam pahit pulak... kenapa yer? boleh tolong explain tak... thank you
ReplyDeletekalau tak gune coffee boleh tak ? >.< sbb saye tak suka coffee nanti keknya tak rase pahit ke tu ?
ReplyDeleteAssalamualaikum sis..mohon share recipe ye..lasy week buat smpena mothera day bg kwn2..diorg suka sgt & nk mintak resepi skali .tima kasih ye bg rrsepi yg sdap ni
ReplyDeleteUnsweetend cocoa powder tu ,maksudnya yg x da gula ke apa...
ReplyDeleteSis suhu 170°c tu atas n bawah k?
ReplyDeletenyummy2...nk try la buat..terliur la,,tq ye
ReplyDeleteAssalam,sis .. klau x de buttermilk nk gnti ngn ape ? x pe ke klau x ltak buttermilk tu ?
ReplyDeleteBlh ganti dgn yogurt
Delete