Assalamualaikum.
Hari ni meh layan jeruk mempelam...asyikkk kalau dapat makan...Mas lebih suka buat sendiri..bebas dari sebarang bahan pengawet..
Sape2 yang mempelam berbuah lebat, rajin2 la buat jeruk mempelam....Mas beli jerk kat pasar tani, kebetulan tempat yang Mas selalu beli pisang tu ada mempelam muda ni...terus teringat nak buat jeruk...buat ibu2 hamil yang suka makan jeruk...elok makan jeruk yang dibuat sendiri...berbaloiii....untuk bahan2nya tu....sila agak yerk...
Jeruk Mempelam
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
Mempelam muda
garam
gula sedikit gula batu - untuk rangupkan lagi jeruk tu...
air
Cara :
Kupas kulit mempelam dan belah2 .
Rendam dengan air garam, agak2 tenggelam mempelam tu...
Sukatan garam, agak2 air tu rasa masin.
Biarkan dalam tempoh 24 jam..
Masak air gula ( agak2 air dan gula tu ) - contoh 1 cawan gula : 2 cawan air.
Simpan air gula dalam petiais.
Selepas tempoh 24 jam...tuang air garam, toskan mempelam tu.
Kemudian masukkan dalam balang dan tuang air gula ( sejuk ) hingga tenggelam mempelam tu...masukkan 2 biji kecil gula batu ke dalam balang berisi mempelam dan air gula tadi.
Kalau tak letak gula batu pun tak pe, fungsi gula batu merangupkan lagi jeruk tu.
Biarkan 2 hari baru sedap dimakan.
Lebih sedap disimpan dalam petiais.
Hisyyyy...kecur
ReplyDeletewallaaa... kecurrr nyerrrr... mass....nakkkk... :) zila66
ReplyDeleteterliur lah pulak..singgah disini..
ReplyDeleteem..terliur betul Nampak..
ReplyDeletei love jeruk pelam...
ReplyDeletemkn smbil tgk tv lg syokkk...
uwaaa... teliur weh.. teringat kat kampung, byk pokok pelam kt umah.. kt sini punyer laa mahal, last time tun beli 3 ke 4 bijik yg kecik2 tu pon dh 5inggit. mmg cekik darah..
ReplyDeleteSalam Mas cayang...uiiisshhh sabauuu je laaa...kecuqqq ayaqqq liuuqqq akak taaauuu...eeemm...gulp..gulp!!
ReplyDeleteSya buat x mnjd..huhu
ReplyDeleteSaya nak cuba.tq
ReplyDelete