Search This Blog

Thursday, September 26, 2013

Homemade Jeruk Mempelam




Assalamualaikum.
Hari ni meh layan jeruk mempelam...asyikkk kalau dapat makan...Mas lebih suka buat sendiri..bebas dari sebarang bahan pengawet..
Sape2 yang mempelam berbuah lebat, rajin2 la buat jeruk mempelam....Mas beli jerk kat pasar tani, kebetulan tempat yang Mas selalu beli pisang tu ada mempelam muda ni...terus teringat nak buat jeruk...buat ibu2 hamil yang suka makan jeruk...elok makan jeruk yang dibuat sendiri...berbaloiii....untuk bahan2nya tu....sila agak yerk...


Jeruk Mempelam
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
Mempelam muda 
garam
gula sedikit gula batu - untuk rangupkan lagi jeruk tu...
air




Cara :
Kupas kulit mempelam dan belah2 .
Rendam dengan air garam, agak2 tenggelam mempelam tu...
Sukatan garam, agak2 air tu rasa masin.
Biarkan dalam tempoh 24 jam..
Masak air gula ( agak2 air dan gula tu ) - contoh 1 cawan gula : 2 cawan air. 
Simpan air gula dalam petiais.
Selepas tempoh 24 jam...tuang air garam, toskan mempelam tu.
Kemudian masukkan dalam balang dan tuang air gula ( sejuk ) hingga tenggelam mempelam tu...masukkan 2 biji kecil gula batu ke dalam balang berisi mempelam dan air gula tadi. 
Kalau tak letak gula batu pun tak pe, fungsi gula batu merangupkan lagi jeruk tu.
Biarkan 2 hari baru sedap dimakan.
Lebih sedap disimpan dalam petiais.


9 comments:

  1. wallaaa... kecurrr nyerrrr... mass....nakkkk... :) zila66

    ReplyDelete
  2. uwaaa... teliur weh.. teringat kat kampung, byk pokok pelam kt umah.. kt sini punyer laa mahal, last time tun beli 3 ke 4 bijik yg kecik2 tu pon dh 5inggit. mmg cekik darah..

    ReplyDelete
  3. Salam Mas cayang...uiiisshhh sabauuu je laaa...kecuqqq ayaqqq liuuqqq akak taaauuu...eeemm...gulp..gulp!!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.