Assalamualaikum.
Nampaknya aura biskut raya dah start merebak merata2 kan....Mas pun kalau diikutkan, tak start buat lagi biskut raya ni...tapi disebabkan ada permintaan dari custemer...buat jerkk la...tekak pun terasa rasa juga nak makan sekut..Alhamdulillah...resepi yang sangat mabelessss...TQ kak Anymz ....Mas kongsikan lagi yerkk
Tart Nenas Gebu
Resepi: Kak Anymz
Bahan pastri :
4 oz butter - 115 gram
4oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum - 450 gram
sedikit garam
air sejuk
Cara :
Pecahkan telur di dalam bekas adunan.
Masukkan butter dan minyak sapi.
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar DISINI.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C - 180C selama 20 - 25 min
Untuk Inti Tart Nenas, Puan2 boleh gunakan seperti biasa, samada yang dibuat sendiri atau pun yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.
Jem Nenas
Resepi : Kak Anymz
Bahan :
10 biji nenas - di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
Cara :
Kopek nenas, buang matanya dan sagat.
Kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dengan api yang perlahan.
Idea dari Kak Azlita - Masam Manis. TQ kak..
Assalamualaikum..amboi rayinnye...biskut raya fv ni..npk gebus lah,,,cantik kuning hijau tu
ReplyDeleteMas..1 balang saiz sedang simpan tuk akunye..aku tuntut upah mas..hahaha..
ReplyDeleteassalam..
ReplyDeletecomelnye tart nenas.. skrg ni tak bape bulan lagi nak puasa dah.. nani makin bizi lah blogger tempek kuih raya.. best nye aroma baking kuih raya kat umah kan..
Asslmkm Mas
ReplyDeleteHadoii mood raya dah mari nih..Akk pun terliur tgk tat Mas tuh...Sana sini dah ada sekut raya. Tak boleh jadi ni..Kena tunjuk sekut raya juga nih..Kikikii
Ala haii mas...jem nya dh buat semmgu dh...tart nya x terbuat2 gak ni...makin bekobar2 semangat ni nk mengetart..heheheh...meh lh pos sini sebalang tu..hehehe
ReplyDeletesalam mas..
ReplyDeletememang banyak yang dah start buat dan tayang biskut raya ni..apapun,tart nenas ni memang favourite..
sedapnyaaaaa..terliur je di buatnya..akak aritu wat gak tart gara2 nak makan sngt..tapi malas, wat guna cetak je..ni dah abes daaaaa...he3..
ReplyDeleteWaaaa rasa Mcm Suasana Nk Raya La Pula...hehe.. Ramai dh Cuba resepi Kak Nim
ReplyDeleteSalam rindu kak Mas.. rindunyer ngan masakan akak yang sedap2 tuh.. kak terasa2 cam nak raya he he he tapi tengok memang gebus + + buh inti manyak2 nyum2 sedapnyer..
ReplyDeleteAssalamualaikum.
ReplyDeletenk tnye oz tu ape dan cam mane kiraannye. Saye nk wat tpi x tau ape tu. First time nk wat ni.
Assalamualaikum dan salam kenal sis..
ReplyDeleteMohon kongsi resepi ya, terima kasih..
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThanks for the recipe, mohon share...dok jauh di perantauan bahan2 ada yang susah dapat, but your recipe senang and ringkas, hopefully menjadi nanti :). Thanks again.
ReplyDeleteperbanyakkan lagi resepi yang menarik...good luck.....and my fb Helmiey Reds
ReplyDelete